Pedagogės patarimai, kaip atitraukti vaiką nuo kompiuterio ar televizoriaus

Kompiuteriai šiuo metu yra taip paplitę, kad beveik kiekvienas vaikas turi galimybę jais naudotis namie ar ugdymo institucijose. Naujausi moksliniai tyrimai įrodė, kad televizoriaus žiūrėjimas ar naršymas internete tapo populiariausia vaiko poilsio forma grįžus iš darželio ar mokyklos.

Vaikų darželio „Šilagėlė“ pedagogė Airija Domutytė.

Nors dauguma žmonių mano, kad televizija – puiki šviečiamoji priemonė, tačiau visi puikiai žinome, kad geriausias būdas kažko išmokti – ne žiūrėti, kaip tai daroma, o daryti tai savo rankomis. Veiksmai, kuriuos atliekame patys, yra mūsų pirmarūšės patirtys. Tuo tarpu televizija tėra antrarūšė patirtis, kuri vaikui niekada neatstos, pavyzdžiui, judriojo žaidimo, kurio metu ne tik stipriai stimuliuojama jo smegenų veikla, bet lavinami ir fiziniai gabumai.

Naujausi moksliniai tyrimai įrodė, kad televizijos žiūrėjimas ar naršymas internete tapo populiariausia vaiko poilsio forma grįžus iš darželio ar mokyklos. Taip jau susiklostė, kad ekonominės priežastys lemia tokias situacijas, kai tėvai prioritetais laiko karjeros ir finansinius dalykus, užuot daugiau laiko leidę su savo vaikais žaisdami ir patirdami mokymosi kartu džiaugsmą.

Televizijos ir technologijų žala vaiko vystymuisi jau yra lengvai pastebima: pavyzdžiui, toks nuolatinis sėdėjimas prie šviečiančio ekrano turi įtakos viršsvorio plitimui. Juk vietoj to, kad lauke spardytų kamuolį ar užsiimtų kokia nors kita aktyvia fizine veikla, vaikai renkasi pasyvų sėdėjimą prie ekranų. Taip pat tyrimai atskleidė, kad vaikų, kurie daug laiko leidžia prie televizoriaus ekrano, pažangumas yra mažesnis, kadangi jų smegenų veikla yra mažiau stimuliuojama.

Siekdami išvengti šių ir kitų vaiko psichikai sukeliamų technologijų problemų, siūlome imtis priemonių nedelsiant. Tėvams būtina įsitraukti į bendrą veiklą, nes vaikui labai svarbus suaugusiųjų dalyvavimas ar tiesiog paskatinimas.

Pateiksiu keletą pavyzdžių, kuo pakeisti ikimokyklinio amžiaus vaiko sėdėjimą prie ekranų. Šiai veiklai reikės visiškai paprastų priemonių, kurias kiekvienas galite rasti savo namuose. Skatinu pasinaudoti šiais patarimais ir kasdien bent valandai išjungti televizorių įprastu jo žiūrėjimo laiku, tą valandą skiriant lavinimui ir ugdymui. Tai bus svarus indėlis į jūsų bendravimą ir tarpusavio supratimą, kurio rezultatais džiaugsitės visą laiką.

Užsiėmimai patalpoje:

Pasivažinėjimas namuose

Šiam užsiėmimui nereikės daugiau nieko kito, tik jūsų laiko! Taip pat šį žaidimą galite paversti kasdieniu ir linksmu ritualu, kuris galbūt net pagelbės paguldyti vaiką ramiam nakties miegui.

Būtų labai smagu, jeigu šiam žaidimui pasigamintumėte „paruoštuką" – žemėlapį su stotelėmis, kuriose turėsite sustoti. Šias vietas būtina pažymėti dideliu ir ryškiu „X" ženkliuku, kad kaskart eidami nepamirštumėt stabtelti ir atlikti tam tikro veiksmo.

Visi veiksmai ir stotelės – jūsų fantazija. Pavyzdžiui, galite sustoti virtuvėje atsigerti vandens, nes vaiko organizmui būtina palaikyti skysčių balansą.

Taip pat galite sustoti miegamajame ir pabučiuoti tėtį, ar koridoriuje – paglostyti mylimą šunį ar katę, vonios kambaryje – išsivalyti dantis ir nusiplauti rankas, kad neužmirštumėme kasdieninės higienos įpročių.

Tokiu būdu ne tik įtvirtinsite kasdienius ir reikalingus įpročius, bet ir kartu su vaiku pajusite daug gerų emocijų.

Vaikščiojimas laikraščiais

Reikės dviejų ar daugiau žaidėjų ir kelių nereikalingų laikraščių, kuriuos tikrai rasite savo namuose. Kad būtų linksmiau, nusibrėžkite starto liniją. Taip pat galite fiksuoti pradžios ir pabaigos laiką.

Paskelbus startą abu žaidėjai turi atsistoti prie pradžios linijos su dviem laikraščiais, padėtais priešais. Su šiais laikraščiais žaidėjai turi skubėti link finišo, nepaliesdami grindų. Kad tai padarytų, jie turi lipti ant vieno laikraščio gabalo, o priešais jį pasidėti kitą. Tada lipti ant šio, paimti užpakalinį laikraštį, vėl dėti jį priekyje ir taip keliauti. Pirmasis žaidėjas, pasiekęs finišą tik laikraščių pagalba laimi! Toks žaidimas gali tapti ne tik smagiu žaidimu jūsų vaikams, bet ir puikia fizine treniruote jums.

Užsiėmimai lauke

Lazdos ir kamuoliai

Kad jūsų vaikas jau anksti išmoktų žaisti tokius sportinius žaidimus, kaip tenisas, kriketas, golfas ar krepšinis, galite pradėti nuo rankų ir akių koordinacijos ugdymo. Vėlgi reikės jūsų laiko, vielinių pakabų, senų mamos nereikalingų pėdkelnių, lipnios juostos ir teniso ar kokio kitokio kamuoliuko. Ką daryti su šiomis priemonėmis? Išlankstykite pakabą raketės forma ir ištiesinkite sulenktą rankeną. Nukirpkite vieną pėdkelnių klešnę – jos reikės vėliau. Ištempkite kitą koją ant raketės, o likusia pėdkelnių dalimi vyniokite rankeną tol, kol rankena taps tvirta ir lengvai laikoma. Į kitą pėdkelnių klešnę įdėkite teniso kamuoliuką ir pakabinkite ją ant medžio šakos. Jūsų vaikai kaip mat prisilinksmins mušinėdami kamuoliuką pirmyn ir atgal. Galite pagaminti ir kelias lazdas, kad vaikas galėtų žaisti ir su draugais, ar broliais ir seserimis. Kadangi lazdos yra minkštos – tai saugus ir originalus būdas praleisti laiką nesužalojant viens kito.

Piknikas

Reikalingos priemonės – mėgstami vaikų užkandžiai ir geros oro sąlygos. Ekskursijos vieta, žinoma, gali priklausyti nuo jūsų vaiko amžiaus ir patirties. Daugeliui mažų vaikų ir vietinis parkas, ir žaidimų aikštelė. Išnaudokite erdvę ir mėgaukitės laiku, kurį leidžiate kartu su savo vaiku be jokių didelių išlaidų.

Užsiėmimai su pieštukais, dažais ir popieriumi

Tapymas rankomis

Reikia šių priemonių: puodelio skalbinių krakmolo, puodelio šalto vandens, 2,5 litro verdančio vandens, puodelio muilo drožlių, pusės puodelio talko miltelių ir dažų miltelių (arba maistinių dažų). Ką daryti su šiomis priemonėmis? Ogi reikės daug geros nuotaikos. Iš pradžių šaltame vandenyje reikia ištirpinti krakmolą, lėtai maišyti krakmolą ir supilti vandenį. Į šį mišinį įdėti muilo drožlių, ir, galiausiai, dažų miltelių ar maistinių dažų. Ataušinkite. Į lauką išneškite mažą staliuką arba ant žolės ištieskite plastikinę plėvelę, kur vaikai galės piešti. Kai jie pirštais nutapys kokį nors piešinį – jūs galite pasidaryti jo antspaudą ant piešinio uždėdami popieriaus lapą. Tokius žaismingus paveikslus galite naudoti, kaip dovanų vyniojimo popierių arba gimtadienio atviruką.

Menas tamsoje

Jums prireiks tik pieštukų bei popieriaus. Duokite savo vaikams po pieštuką bei popieriaus lapą ir įsitikinkite,kad piešimo vieta yra patogi. Tuomet teks išjungti šviesas. Pasakykite vienas kitam, ką reikia nupiešti. Baigus piešti, įjunkite šviesas ir pasijuokite iš linksmų ir netikėtų piešinių.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis