Psichologė: geriausias amžius pradėti lankyti darželį yra...

(1)

Kada mažyliui laikas į darželį? Ar jis tikrai pritaps kolektyve, kur pilna įvairaus charakterio ir pomėgių vaikų? Ar jis neliūdės be mamos ir tėčio? Pradėjus svarstyti darželio klausimą bemaž kiekvienam tėveliui kyla galybė klausimų. Konsultuoja psichologė psichoterapeutė Rūta Bačiulytė.

Kada tinkamiausias laikas?


Kada geriausias laikas vesti į darželį, priklauso nuo kiekvieno vaiko asmeninių savybių. Jeigu mažylis turi galimybę pažaisti su bendraamžiais, nes lanko būrelius ir būna tarp kitų vaikų, jis ir 3, ir 4 metų puikiausiai jausis ir būdamas namuose. Ypač jei yra jautrus ir sunkiai prisitaiko prie pasikeitusios aplinkos.


Bet jeigu apsisprendėte mažesnį vaiką išleisti į darželį verta žinoti, kad vienų metukų mažylis skausmingai išgyvena, jei yra priverstas atsiskirti nuo mamos, močiutės ar kito artimo žmogaus. Metų vaikas turi turėti nuolatinį globėją, nebūtinai mamą, tik tada gerai formuojasi jo savivoka, pasaulio pažinimas, emocinė branda. Metukų mažyliui anksti lankyti darželį, nebent tikrai nėra kitos išeities. Tada pasistenkite surasti labai švelnią ir globėjišką darželio auklėtoją ir susitaikykite su mintimi, kad vaikui ji gali būti brangesnė už jus pačią.


Trejų metų vaikas jau yra psichologiškai pasirengęs atsiskirti nuo mamos ir tai geras laikas pradėti lankyti darželį. Tačiau ar greitai pritaps naujoje aplinkoje, priklauso nuo paties mažylio.


„Greitos adaptacijos" recepto pateikti neįmanoma, mat vienas dvejų darželyje jaučiasi gerai, kitas tik trejų su puse ar dar vėliau. Dar nemokančiam kalbėti vaikui gali būti sunkiau apsiprasti darželyje. Antra vertus, bendraudamas su bendraamžiais gali greičiau pradėti kalbėti.


Kad ašarų būtų mažiau


Jeigu jau apsisprendėte, kokio amžiaus vaiką ir į kurį darželį leisite, laukia dar vienas didelis darbas - pripratinti likti vieną.


- Labai svarbu, kad prie darželio būtų pratinama pamažu. Pirmą dieną pakaktų dviejų, trečią - trijų valandų, vėliau galima palikti iki pietų miego ir t. t. Gerai, kad šalia būtų mama ar kitas artimas žmogus.


- Pirmas dvi savaites patartina paimti iš darželio prieš pietų miegą. Na, nebent jis pats nori likti ir eiti miegoti su kitais. Nepamirškite, kad vaikui darželis yra kaip darbas. Juk net ir suaugusiam žmogui naujame darbe visą dieną sunku išbūti, reikia laiko apsiprasti. Pasitaiko tėvelių, kurie savo mažylį darželyje jau patį pirmą kartą palieka visai dienai. Vaikui tai didžiulis stresas. Jaučiasi paliktas, mat laikas be mamos slenka labai lėtai. Dėl patirto didžiulio streso vėliau gali pasireikšti miego, valgymo sutrikimų. Toks būdas pripratinti vaikutį prie darželio yra pats netinkamiausias.


- Svarbu žinoti, kad jeigu vaikas pradėjo lankyti darželį, turėtų eiti kasdien. Aišku, išskyrus, kai serga. Antraip niekada neapsipras. Visada jausis nesmagiai, nejaukiai, mat vaikams labai svarbus pastovumas. Chaosas mažyliui yra labai žalingas.


Kaip atsisveikinti?


Ypač pirmomis dienomis mamai palikti darželyje vaiką labai sunku. Juolab kad mažylis dar nesupranta, ką reiškia žodžiai „ateisiu tavęs po kelių valandų."


- Palikdama darželyje mažylio neįstumkite pro duris, nesislapstykite ir nebėkite. Ramiai atsisveikinkite ir palikite grupėje. Paprastai vaikai verkia tol, kol mama išeina ir uždaromos durys.


- Atminkite, kad vaikas labai jautrus mamos emocinei būsenai. Jei ji susinervinusi, įsitempusi, jaučiasi kalta, kad reikia išeiti, vaikas jaučiasi taip pat ir, puolęs į isteriją, nenori išleisti mamos.


- Blogiausia, kai mama tarpduryje kokį pusvalandį bando nuraminti mažylį, pažada tai, ko galbūt netesės, kad tik šis nurimtų. Taip tik pratęsiamas vaiko skausmas. Todėl atsisveikinkite ir išeikite, o auklėtoja nukreips mažylio dėmesį.


- Jautresni vaikai sunkiau atsisveikina su mamytėmis ir įsikibę į koją ar ranką sukelia nemažą sumaištį. Mamos, matydamos vaiko emocijas, irgi braukia ašarą. Kartais net bijo, kad nuo tokio baisaus verksmo vaikui kas nors neatsitiktų. Bet paradoksas yra toks, kad kuo labiau mama įkalbinėja atžalėlę pasilikti, tuo labiau ši rauda ir blaškosi. Kad ir kaip būtų sunku, geriausia pasielgti ryžtingai ir išeiti, kol vaikas neįsiraudojo.


- Kartais geriau, kai mažylį į darželį atveda tėtis. Tėčiai paprastai ramesni. Kadangi mažiukas nejaučia jų nerimo, gerokai lengviau ir atsisveikina.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis