Psichologė: kodėl kai kurie vaikai neklauso tėvų

Du vaikus auginanti mama laiške sako, jog vis sunkiau randa kalbą su vyresniąją. Į susirūpinusios moters klausimus atsako psichologė.

Mama klausia:


„Auginu 5 metų dukrą ir 6 mėnesių sūnų. Kiekvienais metais vis sunkiau susitarti su dukra – ji atsikalbinėja, supykusi mėto daiktus, kai negauna ko nori arba jei kas vyksta ne pagal jos norus, pradeda verkti ir rėkti. Nebežinau, kaip sutramdyti jos tokį elgesį. Prašau patarimo, kaip elgtis?“


Atsako Živilė Kaniavienė - psichologė, Individualiosios psichologijos instituto bazinės programos dalyvė.



Pagalvokite, pastebėkite, kiek laiko skiriate dukrai, ar užtenka laiko su ja pažaisti, pabendrauti, apkabinti. Ar nėra taip, kad didžiausias dėmesys jai skiriamas būtent tada, kai ji blogai elgiasi?


Kita vertus, kaip apskritai jūs reaguojate konfliktinėse situacijose? Ar pykstate, reikalaujate paklusnumo, grasinate nuobaudomis ir bausmėmis? Tokiu atveju įsiveliate į kovą „kas stipresnis", kurią laimėti labai mažai šansų. Vaikas tik priešinsis ir dar labiau kovos,nes laimėta kova jam reiškia, kad jis šio to vertas.


Be to, kiek nuosekli esate, kai nustatote taisykles ar sakote NE, ar nebūna taip, kad neapsikentusi pykčio ir verksmų „tik ši kartą" nusileidžiate? Tokiu atveju vaikas puikiai įsisąmonina, kad taisyklės ir reikalavimai yra tik kalbos, o jis žino puikų būdą pasiekti to, kad jų būtų nesilaikoma.


Nuo mūsų, tėvų, labiausiai priklauso, kokius elgesio modelius pasirinks vaikas, kaip jam bus patogiausia būti su mumis. Ir dažnai peržiūrėjus savo pačių elgesį suprantame, kad daug ką turėtume keisti.


Neįmanoma išsamiai papasakoti apie tinkamą tėvų elgesį šiame trumpame mano atsakyme jums. Norėčiau jus paskatinti ieškoti tėvų grupių, kuriose gautumėte vertingos patirties ir žinių, o taip pat padrąsinimo iš kitų tėvų, susiduriančių su panašiomis problemomis.


Trumpai drūtai patarimai būtų tokie:


- Rodykite dėmesį ir meilę dukrai kai ji „neproblemiška", skatinkite, drąsinkite, bendradarbiaukite.


- Konfliktinėse situacijose netramdykite, nesivelkite į kovą, nepykite, išlikite draugiška bet tuo pačiu tvirta (susitarimo reikia laikytis).


- Nepamokslaukite, o veikite, tik vaikas turi aiškiai žinoti ir suprasti koks jo elgesys bus nepriimtinas ir kokios bus pasekmės.


- Jei reikia, atsitraukite, kol vaikas nurims (kad ir užsidarykite vonioje, bet tik be pykčio ir durų trankymo!).


- Būkite nuosekli ir mylinti.


Linkiu daug daug kantrybės, pasitikėjimo savimi ir džiaugsmo auginant vaikus.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis