Savybė, kuri vaikui gyvybiškai svarbi: patarimai tėvams

Kiekvieno tėčio ir mamos svajonė – užauginti laimingą, savimi pasitikintį ir savarankišką vaiką. Kaip ugdyti vaikų savarankiškumą? Išklausykime vaikų darželyje dirbančios pedagogės patarimų.

Konsultuoja vaikų darželio „Šilagėlė“ pedagogė Monika Andrijanovienė.


Savarankiškumas reiškiasi įvairiais aspektais. Lengviausiai pasiekiamas praktinis savarankiškumas, kuris pamažu leidžia vaikui apsieiti be kitų pagalbos fizinėje veikloje.


Intelektualinis savarankiškumas – tai gebėjimas mąstyti pačiam susidaryti savo nuomonę ir pačiam įveikti sunkumus.

Pagaliau – emocinis savarankiškumas. Jį sunkiausia išsiugdyti – vaikas privalo išmokti atsiriboti nuo savo tėvų ir prisitaikyti prie naujų aplinkybių. Taigi, kalbant apie savarankiškumą galima būtų kalbėti ne tik ir ne tiek apie mokėjimą daryti kažką be kitų pagalbos, kiek apie sugebėjimą peržengti savo galimybių ribas, kelti tikslus, jų siekti ir rasti sprendimus.


Tikrai ne visada vaikai į darželį atkeliauja turėdami elementarius savarankiškumo įgūdžius (valgyti ir gerti savarankiškai, praustis ir šluostytis rankas ar veidą, naudotis tualetu ir pan.) Daugelis tėvų supranta, kaip svarbu ugdyti jų mažylių savarankiškumą. Vis dėlto dažnai klausiama: ką daryti, kad vaikas jaustųsi saugus ir savarankiškumo pamokos teiktų džiaugsmą?


Tėvams reikėtų susilaikyti nuo savo vaikų savarankiškumo vertinimo pagal griežtai nustatytus rėmus ir kuo daugiau leisti daryti patiems vaikams. Tėvų sąmoningas noras pažinti ir paskatinti savo vaiką yra labai svarbus.

Ugdant vaikų savarankiškumą, ypač svarbūs yra aplinkinių požiūris ir paties vaiko individualūs raidos ypatumai. Saugi, įdomi, jauki aplinka, vaiką supantys artimi žmonės, tinkamas požiūris, jų kuriama laisvė vaikui augti bei skleistis yra būtini kreipiant dėmesį į esminius vaiko poreikius.


Kartais tėvai dėl savo perdėto nerimastingumo, pernelyg didelės globos linkę beveik viską padaryti už vaiką. Taip jis viską gauna be didelių pastangų ir mokosi bejėgystės. Svarbu suprasti, kad kiekvieno vaiko gebėjimai įvairiose srityse nebūna vienodi. Kiekvienas vaikas pasižymi savitu raidos tempu įvairiose srityse, todėl reikėtų susilaikyti nuo beatodairiško ikimokyklinio amžiaus vaikų lyginimo vieno su kitu.


Greitesni vaikai daugiau visko išbando ir padaro per tą patį laiką nei lėtesni. Pastariesiems reikia daugiau laiko apsiprasti, susigaudyti, ką nori veikti ir nuveikti. Linkę vadovauti, reguliuoti vaikai kartais net nemėgina veiklų, kurios jiems atrodo sunkios ir nepatinka, tuomet jie užsispyrusiai reikalauja, kad kiti jiems padėtų ar padarytų už juos.


Patarimai tėvams ugdant ikimokyklinio amžiaus vaikų savarankiškumą:


1. Leiskite vaikui pačiam rengtis, valgyti, tvarkytis. Tai yra savarankiškumo ugdymo pradžių pradžia.


2. Nelyginkite su kitais vaikais. Yra daug informacijos apie tai, kokiame amžiuje ir ką vaikas turėtų mokėti daryti. Vis dėlto tėveliai turėtų suprasti, kad kiekvienas vaikas tam tikros srities gebėjimus atskleidžia labai individualiai. Todėl venkite tokių pasakymų, kaip „Kiti tokio amžiaus vaikai jau užmiega patys", „Tavo draugas pats valgo, o tave dar maitinti turiu" ir kt.


3. Leiskite vaikui eksperimentuoti ir bandyti pačiam. Vaikai mokosi tyrinėdami aplinką, žaisdami, pasitelkdami vaizduotę, kuri šiame amžiuje yra ypač laki.


4. Nespauskite vaiko daryti tai, kas jam per sunku. Jei įvairūs vaiko judesiai nerangūs, reikia labai pamažu, lėtesniu tempu, sistemingai lavinti kūno smulkiuosius ir stambiuosius raumenis. Mokant vaiką užsirišti raištelį, susegti sagas, užtraukti užtrauktuką ir pan., reikėtų parinkti kiek įmanoma įdomesnes priemones.


5. Nepersistenkite pernelyg globodami. Kartais tėvai dėl savo perdėto nerimastingumo, pernelyg didelės globos linkę beveik viską padaryti už vaiką. Taip jis viską gauna be didelių pastangų ir turi mažai progų ir erdvės pamėginti pats, pradėti, pabaigti, ieškoti sprendimų, kai nesiseka ir pan. Tėvams tiesiog reikėtų vengti kraštutinumų su globa ir rūpesčiu.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis