Tomas Lagūnavičius: kaip išmokyti vaiką elgtis garbingai

Ar mokote savo vaiką elgtis garbingai? Ar kalbėjote apie sukčiavimo pasekmes? Pranešime spaudai Tomas Lagūnavičius pataria tėvams, kaip išmokyti vaiką garbingo elgesio.

Tėvai dažnai užmiršta, atrodo, savaime suprantamą pamoką apie negarbingą elgesį. Kartais jie „netyčia" toleruoja tai, tiesiog nekreipdami dėmesio. Kokios pasekmės? Vaikai pamirš apie sąžiningumo jausmą, galbūt bus diskvalifikuoti sporto varžybose ar net išmesti iš studentų sąrašo.

„Vaikai nemokėdami garbingai laimėti kovos laužo taisykles. Jie pradeda nebesistengti, nesiekia ilgalaikių rezultatų, o ieško lengvesnio kelio", - apie negarbingo elgesio pasekmes plačiau komentuoja psichologas, Kauno jaunimo mokyklos direktorius Tomas Lagūnavičius.

Tam, kad išvengtum tokių gyvenimiškų traumų, jūs turite kuo anksčiau pradėti ugdyti sąžiningą vaiką, mokantį elgtis garbingai. Psichologas pataria, ką daryti tėvams:

- Dažnai priminkite vaikui: „Net jeigu kiti elgiasi ne pagal taisykles, laikykis jų, nes nesąžiningu elgesiu nieko nepasieksi." Vaikas turi suprasti, kad negarbingai besielgdamas „toli nenueis." Parodykite neigiamus pavyzdžius ir papasakokite apie pasekmes.

- Mokykite vaiką priimti pralaimėjimą. Tegu kiekvieną nesėkmę jis priima kaip pamoką, o laimėtoją pasveikina. Tai galioja ne tik sporto varžybose, bet ir mokslo pasiekimuose. Vaikas turi parodyti pagarbą kitam, kad pats būtų gerbiamas.

Mokykite vaiką priimti pralaimėjimą. Tegu kiekvieną nesėkmę jis priima kaip pamoką, o laimėtoją pasveikina.
Adobe Stock

- Išmokykite vaiką paprastų klausimų, kuriuos jis turi užduoti sau: „Ką aš turiu padaryti geriau kitą kartą?", „Ko išmokti iš nugalėtojo?" Tam, kad sąžiningai pasiektų rezultatų.

- Po garbingo pralaimėjimo vaikas turi mokėti nesiskųsti, neverkti, nesiteisinti. Leiskite jam „supykti" ir šią emociją išnaudoti ateityje. Pamokykite frazės: „Aš tai padarysiu ateityje, pasieksiu rezultatų, kokių Aš noriu."

- Vaikas turi žinoti, kad reikia atsiprašyti, jei suklydo. Pripažinti savo klaidas – garbingas elgesys. Aplinka (mokytojai, teisėjai ar konkurentai) palankiau reaguos į asmenybę, kuri moka atsiprašyti ir priimti kritiką.

Žmonės jaučia konkurenciją, kovoja tarpusavyje, todėl garbingas elgesys tampa tikra vertybe. T. Lagūnavičius mokiniams vis primena: „Jei nesąžiningai laimėjai – savęs neapgausi. Tokios pergalės nevertinsi taip gerai, kaip pasiektos sąžiningu keliu."

Tekstas: Živilė Milerytė

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis