Ugnė: gimus sesei, į blogą pusę pasikeitė vyresnėlės elgesys

Skaitytojos klausimas apie vyresniosios mergaitės elgesio pasikeitimus gimus sesei aktualus visiems, kas neseniai susilaukė ar dar tik laukiasi vaikučio.

Ugnė klausia:


„Sveiki, auginame dvi dukrytes – 4 metų ir 1,5 mėn. Su vyresne mergaite dabar ypač sunku. Nors visą nėštumą daug kalbėjomės su ja ir ruošėme sesės gimimui, labai jaučiasi, kad ji vis dar emociškai jaučiasi negerai. Jei žaidžiant kažkas nepasiseka, jei netyčia susimuša nugriuvusi, vietoj ramios reakcijos iškyla isterija iki mušimosi, daiktų mėtymo ir verkimo.

Bandau atspindėti jos jausmus, jei matau, kad nervinasi dėl sesės, taip jai ir įvardiju, bet isterijos ar blogo elgesio metu atrodo, kad žodžiai visai neveikia, bandau įsiaudrinusią ją apkabinti, sakau, kad myliu, bet kol aš rami ir bandau ją raminti, niekas nesikeičia, o vaikas tik dar labiau siaučia...


Kai man trūksta kantrybė ir pradedu rėkti, tik tada po truputį nurimsta, o šios savo būsenos bijau pati, nes bijau vaikui pasakyti kažką, kas gali įskaudinti. Kai vaikas geros nuotaikos, bendraujam su ja ir kartu žaidžiam jos žaidimus, jei ne 100 proc. tuo metu būnu su ja, tai bent atkreipiu dėmesį, ką ji veikia, kaip sekasi, pagiriu, apkabinu, sakau kad myliu. Tų isterijos momentų ištinka kone kasdien... Nežinau, kur darau klaidų, tokia situacija namuose labai vargina".


Atsako Individualiosios psichologijos instituto konsultantė Rūta Žukienė, www.ipi.lt.


Laba diena, Ugne. Jūsų žodžiai tiesiog alsuoja nuovargiu. Todėl ir pratrūkstate, stiprių emocijų pagauta išbarate savo vyresnėlę, o po to graužiatės. Taip ši stiprių emocijų karuselė ir sukasi, įtraukdama jus abi. Todėl siūlyčiau nutraukti šį ratą.


Kai vyresnėlei prasidės isterija, svarbu, kad jūs išliktumėte rami, galite garsiai įvardinti vaiko jausmus: "Suprantu, kad tu dabar pyksti. Pyk. Aš kartais irgi būnu labai pikta". Svarbu kontroliuoti savo jausmus, neleisti, kad jus išvestų iš pusiausvyros, todėl jei vaikas nesiliauja, jums reiktų atsitraukti išeinant iš kambario. Dažniausia taip būna, kai nėra žiūrovų, spektaklis baigiasi.


Kai jūs pakeisite savo elgesį, pasikeis ir vaiko elgesys. Ne po pirmo karto ir ne po antro. Todėl svarbu būti nuosekliai ir neleisti savęs įtraukti į vaiko šėlsmus.


4 metukų vaikas dar per mažas suprasti, kokios emocijos jam kyla. Be abejo, jūsų dukrytė stengiasi išlaikyti jūsų dėmesį. Turite parodyti, kad toks būdas, kaip puolimas į isterijas, nėra tinkamas ir neskatinti kreipiant į tokį elgesį dėmesį.


Esate šauni mama, galvojate apie savo vaikų poreikius, rūpinatės jų fizine ir dvasine būsena. Tikiu, kad jums viskas puikiai pavyks.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis