Vaikai ir naminiai gyvūnai: penki privalumai ir iššūkiai

Mažus vaikus kartu su naminiais gyvūnais auginantys tėveliai dažniausiai neabejoja tokiu savo pasirinkimu. Nors augintinis suteikia papildomų rūpesčių, dauguma suaugusiųjų naminių gyvūnų ir vaikų bendrystę sieja su namų pilnatve.

„Mažųjų ekspertų mokyklos" ambasadorė psichologė, psichiatrė, medicinos mokslų daktarė Sigita Lesinskienė įžvelgia daugybę privalumų, kuriuos augintiniai suteikia visai šeimai.

Gydytojos teigimu, bendravimas su gyvūnu yra naudingas ne tik vaikams, bet ir jų tėveliams. Augintinis namuose suteikia daug džiaugsmo bei gerų auklėjimo progų. Paradoksalu, tačiau gyvūnas vaikui dažniausiai padeda tapti geresniu žmogumi.

Dr. S. Lesinskienė įvardija ne vieną augintinio teikiamos naudos aspektą. Gydytoja taip pat įspėja, kad naminiu gyvūnu reikia rūpintis, be to, jis kartais gali suteikti skaudžių išgyvenimų.

Penki privalumai, kodėl gerai turėti augintinį:

Bendravimas su naminiu gyvūnu gerina sveikatą. Tokį sveikatinimo poveikį jis turi ir vaikams, ir suaugusiesiems.

Naminis gyvūnas skatina geriau suprasti šalia esantį. Ikimokyklinio amžiaus vaikui labai svarbi galimybė matyti gyvūną, jo poreikius, charakterį. Mokydamasis suprasti, pažinti, priimti augintinį, vaikas išmoksta atsižvelgti ir į kitų žmonių poreikius.

Augintinis ugdo vaikų atsakomybės jausmą, rūpestingumą, kantrybę. Rūpindamasis, kad šuniukas, kačiukas ar jūros kiaulytė būtų pamaitinti, tvarkydamas jų tualetą ar narvelį, vaikas išmoksta rūpintis kitu, jausti pareigą ir atsakomybę.

Augintinis suteikia draugystę bei gerų emocijų. Naminis gyvūnas gali būti puikus draugas, kuris pralinksmina, nukreipia dėmesį nuo negatyvių dalykų. Jis taip pat gali padėti vaikui įveikti tamsos baimę, palengvinti vaiko mokymąsi miegoti savo kambaryje. Namuose, kuriuose auga daugiau vaikų, gyvūnai gali būti tarytum puikūs žaibolaidžiai. Jie padeda nukreipti dėmesį, tampa tarpininkais, papildo bendrystę, ryšį bei aktyviai juose dalyvauja.

Namie auginamas gyvūnas moko dalintis. Šeimose, kuriose auga vienas vaikas, gyvūnas padeda suprasti, kad ne vien vaiku turi būti rūpinamasi, kad dėmesiu ir globa reikia išmokti dalintis.

Penki iššūkiai, kurie laukia augintinių šeimininkų

Augintinis gali pakeisti šeimos gyvenimo ritmą. Įsitaisius augintinį, reikia nuolat taikytis prie svarbiausių jo poreikių. Tėveliai įgyja pareigą pakontroliuoti, kad gyvūnu būtų nuolat tinkamai pasirūpinta, šis nuolatinis papildomas rūpestis įpareigoja.

Rūpesčių gali pasirodyti daugiau nei džiaugsmo. Gali būti, kad pradžioje vaikui bus įdomu rūpintis augintiniu, jam tai patiks, tačiau vėliau - nusibos, o pareiga rūpintis namų augintiniu ims varginti.

Gyvūnas gali pasirodyti netinkamas. Ne visiems pavyksta susirasti gyvūną, kurio charakteris ir kitos savybės atitiktų namiškių charakterį, bendravimo, gyvenimo būdo ypatumus. Tokiu atveju augintinis teiks mažiau džiaugsmo ir darnos, o daugiau - rūpesčių, nusivylimo bei vargo.

Sunku išgyventi augintinio ligą ar mirtį. Liūdna, kai naminis gyvūnas suserga, dar liūdniau, kai jis numiršta. Tai gali tapti neišvengiamomis pamokomis: prisirišus, susidraugavus reikės išmokti paleisti, atsisveikinti.

Augintinis ne visada patinka kitiems žmonėms. Ne visiems svečiams, ypač artimesniems, kurie dažniau lankosi jūsų namuose, jūsų numylėtasis augintis patiks. Gali tekti išmokti tai pamatyti ir supratingai atsižvelgti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis