Vaikas darželyje nusimauna kelnes ir rodo varpą: kaip tinkamai sureaguoti

Vaikų darželį lankantis berniukas savo elgesiu privertė ne juokais sunerimti mamą: darželyje jis nusimauna kelnes ir rodo kitiems vaikams lytinį organą. Kaip tinkamai reaguoti, klausia laiške mama.

Iš mamos klausimo:


„Penkiametis sūnus darželyje pradėjo rodyti savo varpą kitiems vaikams. Paklaustas, kodėl taip daro, jis sako, kad vaikai juokiasi, todėl linksma. Aiškinu, jog tai asmeninis/privatus dalykas, savo lytinius organus reikia saugoti, o ne visiems demonstruoti, bet po dienos kitos vėl kartojasi tas pats. Gal patartumėte, ką daryti?“


Atsako Individualiosios psichologijos instituto konsultantų programos dalyvė, psichologė Anastasija Pilkionienė, www.ipi.lt.


Suprantu, kad jums, kaip mamai, atsakingai žiūrinčiai į vaikų auklėjimą, svarbu žinoti ne tik, kaip jūsų sūnus elgiasi socialinėje aplinkoje, bet ir kaip išmokyti jį elgtis tinkamai. Suaugusiųjų seksualumas ir lytiškumas – labai nepatogi tema, ką jau kalbėti apie vaikų lytiškumą ir seksualumą... Gali būti, kad ir jūs jautėtės nepatogiai (o gal buvo ir kitų nemalonių jausmų), kai buvote informuota, kad jūsų vaikas rodė draugams genitalijas.


5-6 metų vaikams pradeda formuotis lytinis tapatumas. Jie su vaikišku smalsumu pradeda tyrinėti, kaip turi atrodyti, elgtis ir jaustis berniukai ir mergaitės. Gali būti, kad jūsų sūnus kartu su draugais sugalvojo tokį žaidimą, siekdami patyrinėti savo lytiškumą. Galbūt ir jūs arba vaiko tėtis turite istorijų ir prisiminimų, kaip žaidėte gydytoją ir pacientą su savo draugais darželyje. Dauguma specialistų teigia, kad vaikai, patenkinę savo smalsumą, natūraliai nustoja taip elgtis.


Jūsų atveju, net ir paaiškinus vaikui, koks elgesys priimtinas, koks ne, netinkamas berniuko elgesys pasikartoja. Norint keisti vaiko elgesį, pirmiausia reikia suprasti, ko jis siekia savo netinkamu elgesiu: ar gauti dėmesio, ar parodyti savo jėgą, ar atkeršyti, ar parodyti savo bejėgiškumą.


Jūsų sūnus yra tokio amžiaus, kai formuojasi suvokimas, kad socialinis elgesys turi įtakos tarpusavio santykiams, t. y., kuo sėkmingesnis vaikas, kuo labiau jį giria ir kuo labiau jo elgesys atitinka priimtas normas ir taisykles, tuo labiau kiti nori su juo draugauti. Jeigu vaikas nesulaukia dėmesio už tinkamą elgesį, tada jis pradeda elgtis netinkamai ir sulaukia pastabų, kas taip pat yra dėmesys.


Gali būti, kad berniukas nepasitiki savimi, abejoja, ar jis gali/moka kažką daryti, todėl elgdamasis netinkamai, t. y., rodydamas varpą ir sulaukdamas linksmos reakcijos iš draugų, jis siekia parodyti, ką jis geba, ir sulaukti pripažinimo. Galbūt vaikas jaučiasi supykęs dėl kažko ir ant kažko, todėl nenustoja netinkamai elgtis. Arba bando kitiems pranešti, kad jis daugiau nieko nesugeba, tik netinkamai elgtis. Supratus, ko siekia vaikas netinkamu elgesiu, galima parinkti atitinkamus elgesio korekcijos būdus.


Jeigu vaikas siekia dėmesio, ir tėvams, ir darželio auklėtojoms svarbu pastebėti, ką berniukas daro tinkamo, naudingo – užkloja lovą, pats apsirengia, padeda draugui, t.t.


Jeigu vaikas siekia jėgos demonstravimo, svarbu ugdyti jo kompetencijas (pvz. mokyti mėtyti kamuolį į krepšį arba serviruoti stalą) ir kelti savivertę.


Jeigu vaikas pyksta ir siekia keršto, svarbu parodyti, kad suprantate jo jausmus, priimate ir leidžiate jam pykti, bet vėlgi tinkamais būdais.


Bet kokiu atveju, svarbu nuolat kalbėtis su sūnumi apie elgesio taisykles, susitarti, kad rodyti genitalijas kitiems nepriimtina, susitarti, kokios pasekmės bus už netinkamą elgesį ir kokie apdovanojimai už tinkamą. Taip pat svarbus jūsų ir darželio auklėtojų tarpusavio bendradarbiavimas ir siekimas to paties tikslo - kad pasikeistų berniuko elgesys.

Svarbu prisiminti, kad elgesys keičiasi negreitai ir pamažu, jeigu jūs nuolat laikotės susitarimų. Bet jeigu jums atsirastų jausmas, kad pačiai ne visai sekasi susitvarkyti, nevenkite kreiptis į specialistus: vaikų psichologą arba psichoterapeutą. Jie kuo tiksliau galės nustatyti netinkamo elgesio priežastis ir pasiūlyti būtent jūsų sūnui tinkamą pagalbą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis