Vaikas eis į darželį: kokių klaidų nepridaryti

Kaip tinkamai pasiruošti tėvams ir paruošti mažylį darželio lankymui, pasakoja darželio „Aukštyn kojom“ vadovė Gustė Pociūtė-Trotienė.

15 klausimų, kuriuos uždavę prieš miegą pagerinsite santykius su vaiku
Logopedė pataria, kaip atostogaujant lavinti vaiko kalbą

Siekiant išvengti fizinio streso, reikėtų susipažinti su dienos rutina ir savąją atitinkamai keisti dar prieš pradedant lankyti grupę (pavyzdžiui, anksčiau keltis, pereiti prie miego vieną kartą per dieną, pratintis prie maitinimo tokiu laiku, kokiu valgoma darželyje).

Verta suplanuoti savo laiką, kad vaikui adaptuotis ugdymo įstaigoje galėtų padėti tas šeimos narys, su kuriuo vaikui išsiskirti lengviau. Aišku, visų svarbiausia yra patiems tėveliams nusiteikti vaiką išleisti į darželį ir pasitikėti auklėtojomis.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Gydytoja griauna mitus apie cezario pjūvį
Ką nutyli gimdžiusios?
Kokia profesija tinkamiausia pagal Zodiako ženklą 

Apie vaiką, jo pomėgius, charakterį turbūt svarbu kalbėtis su auklėtoja. Tačiau ar įmanoma atrasti tiek laiko, išklausyti kiekvieną, įsiminti ir atsižvelgti į kiekvieno individualumą?

Tai yra būtina. Mūsų darželyje prieš pirmąją vaiko dieną visuomet susitinkame su tėveliais, kad jie, vaikui negirdint, galėtų auklėtojai papasakoti apie vaiko pomėgius, įpročius, baimes. Tuomet jau žinome, ko galime tikėtis pirmomis dienomis, kaip vaikui padėti adaptacijos metu jaustis saugiai ir komfortiškai, kuo pradžiuginti, kaip nesukelti streso. Net tokia smulkmena kaip mėgstamiausia vaiko knygelė ar daina mums yra labai vertinga informacija. Na, o jei auklėtoja sako, kad neturi laiko kiekvieną vaiką pažinti asmeniškai, jai tikrai laikas keisti profesiją. (šypsosi)

Vaikų ašaros išsiskyrus su mama, kaprizai pietų ir miego metu turbūt auklėtojoms kasdienybė. Kaip su tuo tvarkotės?

Verta suplanuoti savo laiką, kad vaikui adaptuotis ugdymo įstaigoje galėtų padėti tas šeimos narys, su kuriuo vaikui išsiskirti lengviau. Aišku, visų svarbiausia yra patiems tėveliams nusiteikti vaiką išleisti į darželį ir pasitikėti auklėtojomis.Gustė POCIŪTĖ_TROTIENĖ

Kiekviena adaptacija vis kitokia. Jei tėveliai bendradarbiauja su auklėtojomis, atsižvelgia į darželio rekomendacijas (pavyzdžiui, kaip tinkamai su vaiku atsisveikinti), pasitiki darželiu, pereinamasis laikotarpis būna daug lengvesnis. Verkiantis vaikas darželyje - natūralu. Galbūt jam liūdna, gal pikta, gal pavargo. Geros auklėtojos užduotis - identifikuoti priežastį ir rasti sprendimą. Su vaikais visada reikia kalbėtis, padėti suvokti jausmus, jų priežastis. Kartais užtenka apsikabinti ir nuraminti vaiką, kartais - nukreipti dėmesį dominančia veikla.

Dažnai pasitaiko, kad iš pradžių vaiką pratina būti darželyje po kelias valandas? Kiek tai veiksminga?

Kiekvienas vaikas yra individualus. Mažesniems vaikams labiau reikalingas pereinamasis laikotarpis, kad užmegztų ryšį su auklėtojomis, susipažintų su nauja erdve, vaikais ir ramiai galėtų „paleisti" mamą arba tėtį. Beje, tėveliai dažnai daro klaidą manydami, kad savaitę lankydami su vaiku padės jam apsiprasti. Tuomet vaiko laukia antra adaptacija. Vyresniems nei trejų metų vaikams dažnai puikiai sekasi jau pačiomis pirmomis dienomis, nes su jais jau galima susitarti, ilgam sudominti mėgstama arba nauja netikėta veikla. Tokio amžiaus vaikai jau trečią-ketvirtą dieną lieka visai dienai.

Kur kas paprasčiau, jei vaikas atviresnis, lengviau susidraugaujantis su kitais. Gerai, jei mažylis būtent toks ir yra, pirmas prieina prie kitų vaikų smėlio dėžėje. Bet jei vaikų būryje būna retai, o šeimoje yra vienturtis, reikėtų pagalvoti, kaip suplanuoti vasaros atostogas, kad vaikui tektų kuo daugiau laiko praleisti tarp kitų vaikų, susipažinti. Kai atostogų metu tėvai yra šalia, toks pratinimasis kelia kur kas mažesnį stresą ir, tikėtina, palengvins sunkesnį susipažinimą darželyje.

Dar viena kliūtis - nerimas, kad vaikui bus sunku pačiam pavalgyti, apsirengti, dar sudėtingiau, kai nesinaudoja ir puoduku.

Ar tiesa, kad daugelio dalykų mažylis išmoksta darželyje? Tėvai baiminasi, nenori leisti į darželį, kol vaikas dar nemoka pats apsirengti ir sunkiai savarankiškai susitvarko su valgymu.

Geriausias mokytojas - pavyzdys. Kai vaikas nejaučia spaudimo, tuomet mokosi ypač noriai. Į Pas mus atėjęs vienerių metų vaikas dar dėvi sauskelnes, mokosi valgyti ir rengtis savarankiškai, bet, stebėdamas kitus, labai greitai atsisako sauskelnių, įgyja savipagalbos įgūdžių, iš maitinimo kėdutės persėda prie bendro stalo ir beprotiškai tuo didžiuojasi. (šypsosi) Visgi tėveliai neturėtų savipagalbos įgūdžių lavinimo patikėti tik auklėtojoms - čia labai svarbus darželio ir šeimos bendradarbiavimas.

Svarbiausia įsidėmėti, kad perdėtą tėvų nerimą jaučia ir vaikas. Nereikėtų sunkinti ir taip sudėtingos situacijos, geriau pasiruošimą paversti švente. Smagia pasiruošimo dalimi gali tapti ir apsipirkimas pasidarius nedidelį sąrašą daiktų, kuriuos reikia įsigyti darželiui. Gal tai bus dėžutė užkandžiams, krepšelis daiktams susidėti ar naujos šlepetės. Tuomet reikėtų kartu eiti jų išsirinkti. Kadangi vaikas pakankamai didelis eiti į darželį, tai jis ir pakankamai suaugęs išsirinkti daiktus. Tačiau reikia būti atidiems! Mažylis turi suprasti, kad nauji daiktai perkami, nes jie būtini jo būsimai veiklai. Tai jokiu būdu negali būti papirkinėjimas, kyšis už tai, kad vaikas sutiktų neverkti, eitų pietų miego ir panašiai.

Reikia nepamiršti ir skaitymų. Vaikiškose knygelėse paveikslėliais ir trumpomis istorijomis pakankamai aiškiai ir patraukliai vaizduojamas darželio gyvenimas, tipinė aplinka.

Ar Jūs rekomenduotumėte skaityti knygas apie darželio lankymą iki pradedant jį lankyti patiems? Toks pasiruošimas vertingas?

Terapinių pasakų, padedančių vaikui suvokti, kodėl kas rytą tenka išsiskirti, knygynuose visai nemažai. Kai kuriems vaikams kaip papildoma priemonė prie pokalbių šeimoje jos labai padeda.

Perdėtą tėvų nerimą jaučia ir vaikas. Nereikėtų sunkinti ir taip sudėtingos situacijos, geriau pasiruošimą paversti švente. Smagia pasiruošimo dalimi gali tapti ir apsipirkimas pasidarius nedidelį sąrašiuką daiktų, kuriuos reikia įsigyti darželiui. Gal tai bus dėžutė užkandžiams, krepšelis daiktams susidėti ar naujos šlepetės. Tuomet reikėtų kartu eiti jų išsirinkti. Kadangi vaikas pakankamai didelis eiti į darželį, tai jis ir pakankamai suaugęs išsirinkti daiktus.Gustė POCIŪTĖ-TROTIENĖ

Vartant tokias knygas, kalbantis įsivaizduoti bus kur kas paprasčiau. Patiems mažiausiems galima rinktis kartonines, visai paprastas knygeles. Liepos mėnesį pasirodė ir vaikų numylėto Spoto knygelė, skirta būtent darželio lankymo pradžiai. Erico Hillo „Spotui patinka darželyje" (leidykla „Nieko rimto") pasakoja apie vieną dieną, kurią Spotas praleidžia darželyje. Aiškiais neperkrautais paveikslėliais ir trumpais sakiniais papasakojama, ką nuveikia Spotas ir jo draugai, kaip žaidžia, klausosi pasakos, bendrauja. Atrodo, kad laikas darželyje pralekia labai greitai ir netrukus mama ateina pasiimti. Toks pozityvus nuteikimas irgi prisideda prie lengvesnės adaptacijos.

Pasidalinkite patirtimi, kokie džiaugsmingiausi momentai dirbant su tik pradėjusiais lankyti darželį vaikais?

Smagu, kai adaptacija lengva. Kiekvienas rytinis atsisveikinimas be ašarų jau yra mūsų pasiekimas. Kai pradžia darželyje sunkesnė, tiesiog žinome, kad reikia laiko. Bet kantrybė - viena svarbiausių geros auklėtojos savybių, o kiekvienas įveiktas pereinamasis laikotarpis - didelė šventė ir šeimai, ir pedagogams.

Reikia nepamiršti, jog ir vakare, po darželio, negalima visiškai atitrūkti. Būtina kalbėtis, klausinėti vaiko, ką jis nuveikė, kas patiko, o kas ne. Papasakoti apie savo dieną. Prie vakarienės stalo vaikas turi jausti, kad dabar jau visi lygiaverčiai, dieną turintys savo reikalų, apie kuriuos labai smagu papasakoti.

Net tinkamai pasiruošus, pirmasis išsiskyrimas bus sunkus: su liūdesiais, ašaromis ir nedidukais piktumais. Į visa tai tereikia reaguoti ramiai, kuo daugiau kalbėtis ir suprasti, kad neįdėjus pastangų vargu ar galima tokį didelį pokytį išgyventi lengvai.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis