Vaikas nenori eiti į darželį: pataria psichologė

Psichologai sako, kad visiems vaikams gerai pabūti kolektyve, nes jie labai nori bendrauti su kitais vaikais. Tačiau ne visi mažyliai greitai pritampa prie naujų sąlygų ir noriai pasilieka naujoje vietoje. Kiek laiko trunka adaptacija? Ką daryti, kad ji būtų sėkmingesnė?


Į klausimus atsako psichologė psichoterapeutė Rūta Bačiulytė.


Kodėl priešinasi darželiui?


„Auginame ketverių dukrytę, kurią rengiamės išleisti į darželį. Mūsų duktė - labai jautrus vaikas, tad baiminamės, kad jai bus labai sunku pritapti darželyje. Buvome su mergaite tris kartus nuėję į darželį, kad ji pasižiūrėtų, kaip jis atrodo, kiek vaikų linksmai žaidžia kieme. Tačiau kai primename, kad netrukus ir ji eis į darželį, trepsi kojomis ir šaukia, kad tikrai jo nelankys. Ką dar galime padaryti, kad duktė lengviau susitaikyti su mintimi, jog teks lankyti darželį,?" Justina


Pradėjęs lankyti darželį vaikas pamato, kad gyvenimas pasikeitė. Ir paprastai, bijodamas pokyčių, jis priešinasi, tačiau ilgainiui, kai pradeda jaustis saugiai, apsipranta. Antroji priežastis - svetima aplinka. Tad jums patartina iš anksto papasakoti dukrytei, kas jos laukia darželyje: kad ten galima žaisti su kitais vaikais, susirasti daug draugų, o vakare visada ateisite jos pasiimti namo.


Pasistenkite aiškiai jai papasakoti, kas, kada ir kaip darželyje yra daroma. Kuo aiškiau papasakosite, tuo ramiau ir tvirčiau ji jausis naujoje aplinkoje, nebus netikėtumų, kurie galėtų išmušti iš vėžių.


Pasiklausinėkite, ar dukrytė atsimena, ką veiks darželyje, kur pasidės savo daiktus, kas jai padės nusirengti ir ką veiks po pietų. Dažniausiai vaikučiai bijo ne paties darželio, o nežinios, tačiau kai jie mato, kad viskas vyksta taip, kaip papasakojo mamytė, pasijunta tvirčiau. Būtinai patarkite savo dukrytei, ką daryti, kai kils sunkumų.


Pavyzdžiui, ką daryti, jeigu ji norės atsigerti arba į tualetą, t. y. kad nebijotų pasakyti auklėtojai. Taip pat paaiškinkite, kad darželyje yra daug vaikų, o auklėtoja - viena arba dvi, tad kartais reikia palaukti savo eilės, kol ji kalbėsis su kitu vaikučiu. Ir būtinai leiskite dukrytei pasiimti mėgstamą žaisliuką - gali iš anksto išsirinkit tą, su kuriuo lankys darželį.

Toks žaisliukas bus jos atrama ir paguoda, su juo nesijaus nejaukiai, nes turės tarsi „užnugarį". Galite pažadėti, kad po darželio namuose veiksite ką nors smagaus, tačiau nepamirškite šio pažado laikytis.


Vida Press


Labai norėjo į darželį, bet jau nebenori


„Kai mūsų duktė pradėjo lankyti darželį, jai buvo treji. Darželyje labai greitai apsiprato ir keturis mėnesius mielai jį lankė, tačiau paskui vieną dieną pareiškė, kad nenori daugiau ten eiti. Kai pasiimame iš darželio ir paklausiame, ar viskas gerai, ji atsako: „Taip", tačiau kitą rytą ir vėl nenori eiti į ugdymo įstaigą. Mes nesuprantame, kas įvyko. Kalbėjomės ir su auklėtoja, kuri teigia, kad grupėje mūsų duktė elgiasi kaip įprastai, atlieka užduotėles, žaidžia su vaikais. Auklėtoja sakė nepastebėjusi, kad mūsų Saulei nepatiktų darželis, bet vis dėlto kas rytą ją vedame per prievartą, kodėl?" Deimantė


Sunku tiksliai atsakyti į klausimą, nežinant visos mergaitės istorijos. Galbūt ji sirgo ir kelias savaites buvo namuose, o pasveikusi jau nebenorėjo eiti į darželį? Vaikui, kuris ilgai nebūna ugdymo įstaigoje, prie jos reikia tarsi iš naujo priprasti, o kadangi jaudinasi ir nenori patirti neigiamų išgyvenimų, gali nenorėti lankyti darželio. Na, o jeigu pertraukos nebuvo, vis tiek turi būti priežastis, dėl kurios mergaitė nebenori lankyti darželio. Galbūt į grupę atėjo naujokas, kuriam auklėtoja skiria daugiau dėmesio ir Saulutė tiesiog pavydi? Dar viena priežastis gali būti darželio rutina.


Kai kurie vaikai mielai lanko darželį, kol pajunta rutiną - kai vaikas išsiaiškina, kad visos darželio dienos panašios viena į kitą, tampa neįdomu ir nori likti namuose. Priežastį, dėl ko staiga vaikas nebenori eiti į darželį, išsiaiškinti nėra lengva, nes trejų-ketverių metų vaikai dar nemoka įvardyti savo jausmų ir atsakyti į klausimą, kodėl.


Kad būtų lengviau suprasti, kas nutiko, pabandykite pasekti pasaką: „Gyveno kartą mergaitė, vardu Gerda. Ji lankė darželį ir jai labai patikdavo kasdien į jį eiti. Ten mergaitė žaisdavo su vaikais, piešdavo, tačiau vieną dieną kažkas nutiko ir darželis jai tapo nemielas..." O tada paprašykite savo dukters: „Gal gali tu man dabar pasekti pasaką, kas nutiko mergaitei..." Jeigu pratęs pasaką, suprasite, kodėl ji nebenori lankyti darželio, jeigu ne, pati pafantazuokite, kad grupėje liūdna, ir paprašykite dukters, kad sugalvotų, kaip galima pralinksminti tą mergaitę. Taip besikalbėdama su dukterimi ne tik sužinosite, kodėl jai nepatinka darželis, bet ir mokysite ją suprasti ir įvardyti savo jausmus, kartu ieškoti sprendimo.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis