Vaikas pasiklydo prekybos centre: ką daryti pirmiausia?

Viena iš didžiausių mamų baimių - netyčia pamesti savo vaiką prekybos centre, šventėje ar kitoje masinio susibūrimo vietoje.

Gali nutikti kiekvienam


Svarbu atminti, kad tokių situacijų, kai viešoje vietoje paklysta vaikas, gali nutikti kiekvienam: ir isiblaškiusiems, ir rūpestingiems tėvams, ir tam, kuris galvoja „Ne, man taip niekada nenutiks". Tai trunka akimirką - vaikas, buvęs šalia, staiga dingsta. Kai nepamesti galvos tokioje situacijoje?


Žinodami, kad taip gali nutikti, galime tam bent teoriškai pasiruošti. Toks pavojus tampa realiu, kai vaikai jau nebesėdi vežimėliuose ir nebūna nešynėse. Kaip rodo praktika, bene dažniausiai pasiklysta trejų - penkerių metų vaikai.


Kalbėkite apie tai su vaiku


Pasiruošti tokioms situacijoms neįmanoma, bet kalbėtis apie tai su vaiku - būtina! Vaikas turi žinoti, kad taip gali nutikti, ir kad mama su tėčiu jo ieškos, kol suras, ir jis neliks vienas. Aiškinkite, kad viešose vietose, kur daug žmonių, jis turi duoti ranką, arba būti šalia, kad nepamestų suaugusiojo iš akiračio.


Rami galva = greitesnė pagalba


Kiek įmanoma tokioje situacijoje, kai paklysta jūsų vaikas, išlikite ramūs. 10 patarimų, kurie galėtų pagelbėti viešoje vietoje pasiklydus vaikui.


1. Viena pagrindinių taisyklių, kurią turite pasakyti vaikui, kad jis stovėtų toje vietoje, kur pasimetė nuo jūsų. Kuo toliau jis nueis nuo tos vietos, blaškysis pirmyn atgal, tuo sunkiau bus jį surasti.


2. Jei jūs pamatėte pasimetusį ir nuliūdusį vaiką, nesiveskite jo niekur su savimi, pakalbinkite jį, nuraminkite ir tuoj pat informuokite prekybos centro apsaugos darbuotojus ar šventės organizatorius, kad jie praneštų apie „radinį" per garsiakalbį.


3. Paklauskite šalia esančių žmonių, ar nematė vaiko. Pasistenkite, kaip galima vaizdžiau apibūdinti vaiko išvaizdą: kokios spalvos marškinėliais jis buvo apsirengęs, kokią kepurę turėjo.


4. Prisiminkite savo vaiko elgesį iki tol - gal jis parduotuvėje norėjo kažką pirkti, buvo ypač susidomėjęs kokia nors vitrina? Gal kalbėjo, kad norėtų kažkokio matyto daikto? Visai tikėtina, kad jis nuėjo ten, kur jį nuvedė svajonės.


5. Pašaukite garsiai vaiką vardu. Net jei vaikas dėl mažo ūgio negali gerai orientuotis erdvėje, išgirdęs jūsų balsą jis suklus ir žinos, kurioje pusėje esate.


6. Apžiūrėkite prekybos centro eskalatorius, liftus ir žaidimo aikšteles - visai gali būti, kad vaikas nuėjo jų išbandyti.


7. Užrašykite savo vaiko vardą ir savo mobilaus telefono numerį vaiko rūbų vidinėje pusėje. Dabar daug rūbų gaminami su specialia etikete, kurioje galite įrašyti vaiko duomenis.


8. Kuo anksčiau mokykite vaiką pasakyti savo vardą ir pavardę, namų adresą. Tai pravers radusiems jį žmonėms, kad paskelbtų paiešką per vietos radiją.


9. Suradę pasiklydusį vaiką nebarkite ir nebauskite. Grįžus namo ir aprimus aistroms, pasikalbėkite su vaiku apie tai, kaip elgtis, kad kitą kartą to nenutiktų.


10. Jeigu po keliolikos minučių paieškos bevaisės, informuokite apie tai policiją. Kuo mažiau laiko praėjo, tuo daugiau galimybių vaiką greičiau surasti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis