Vaikas pradėjo isterikuoti - kaip elgtis?

Su vaikų isterijomis susiduria beveik visi tėvai - jie bando suaugusius, stengiasi savaip iškovoti vietą po saule, ir tai nėra nieko nuostabaus. Tiesiog geriau iš anksto žinoti, kaip elgtis, jei vaikas tampa nebevaldomas, kad nekiltų dar didesnė panika ir nebūtų gėda prieš aplinkinius.

Vaikiška isterija gali kilti visiškai netikėtai, ir dauguma tėvų, susidūrę su tokiu reiškiniu pirmą kartą, nežino, kaip elgtis ir kaip nuraminti vaiką.

Jei vaikas pradėjo isterijas viešoje vietoje (parduotuvėje, poliklinikoje), geriausia kuo greičiau palikti veiksmo vietą. Išveskite iš ten vaiką ir nusisukite nuo jo, be žiūrovų jis greit nustos verkti ir rėkti, o ir jums neteks klausyti aplinkinių nuomonės bei patarimų.

TAIP PAT SKAITYKITE:

"Facebook" pavojai vaikams: ką turime žinoti
Kodėl renkant Kalėdų dovaną geriau paisyti vaiko norų

Viena būdingiausių tėvų klaidų – kad jie nusileidžia vaikui, pradėjusiam klykti viešoje vietoje, kad išvengtų nereikalingų scenų. Nereikia to daryti, kartais gana vieno karto, kad vaikas suprastų, jog būtent toks elgesio tipas leis jam gauti tai, ko jis nori, ir tuomet pasekmių neišvengsite.

Shutterstock nuotr.
Jei vaikas isterikuoti ėmė namie, ramiu lygiu balsu pasakykite, kad taip jis nieko nepasieks, ir palikite patalpą. Nusiraminusį vaiką galima nuprausti, duoti jam atsigerti, užimti kokia nors veikla: parodyti žaisliuką, pavartyti knygelę, bet nešokinėkite aplink jį, nerodykite pernelyg daug meilės ir rūpesčio, nes vaikas tai prisimins ir gali kelti scenas vien tam, kad susilauktų dėmesio.

Kartais isterija – vienintelis galimas vaiko reagavimo būdas, jei jūs jį spaudžiate, elgiatės pernelyg autoritariškai. Jis protestuos keldamas isterijas, parodydamas, kad jam nepatinka jūsų elgesys ir santykis su juo.

Jei vaikas ėmė isterikuoti, neišsigąskite. Kone kiekviena šeima susiduria su šiuo mažylio raidos etapu. Kartais vaikai mato, kaip isterikuoja kiti ir kopijuoja jų elgesį, siekdami sužinoti, ką darys tokiu atveju jų tėvai. Priklausomai nuo to, kiek vaikui metų, galima bandyti jam išaiškinti, kad isterija – neveiksmingas elgesio būdas, kad nieko gero ji nesuteikia. Taip pat galima vaikui papasakoti apie tai, kad esti galybė būdų išreikšti savo norus, emocijas ir jausmus.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis