Vedamas į darželį vaikas klykia ir priešinasi kaip tik gali: psichologės patarimai

(1)

Klausimą parašiusi mama išgyvena labai sunkų laikotarpį: pradėjęs eiti į darželį sūnus sunkiai jame pripranta, o kasdienės ašaros ir riksmai verčia mamą abejoti - vesti jį į darželį bet kokia kaina ar dar palūkėti metus?

Skaitytojos klausimas:


„Mano sūnus (3 metai 6 mėnesiai) šiemet pirmą kartą išėjo į darželį. Adaptacinis periodas labai sunkus, kol kas darželyje jis tebuvo kelias dienas iki pietų miego. Vaikas nesutinka ryte keltis, prašosi kartu miegot lovoj, net ant pilvo kartais užsilipa kelis kartus, žadina naktį ir prašo, kad ryte neitų į darželį. Ryte pažadintas cypia taip garsiai, kad su vyru susikalbėti negalime. Rėkia, kol nuprausiam ir aprengiam. Laiptinėje kabinasi į turėklus, automobilyje spardosi. Auklėtoja turi jį plėšte atplėšti nuo mūsų.


Paskui, mums išėjus, lyg aprimsta, bet visą laiką graudenasi, prašo telefono paskambinti mamai ir prašosi auklėtojai ant kelių. Aš šiuo metu savaitę laiko į darželį neleidau, duodu raminančio sirupo mažesnę dozę, nes jis tik nuo 6 metų (rekomendavo vaistininkė).


Po poros dienų vėl planuoju vežti sūnų į darželį. Iš tiesų esu labai pavargusi, labai sunku per prievartą jį išvežti iš namų, kai kabinasi už kiekvieno kampo ir taip cypia, kad kaimynai pro langus dairosi.


Sakykit, kaip mums elgtis - ar leisti per prievartą, ar atsisakyti darželio šiemet? Namuose neleidžia net kalbėti apie darželį, jei kas skambina, tuoj griebia telefoną ir sako „Čia mano mokytoja skambina, neduosiu". Esu 100 proc. garantuota, kad darželyje su juo elgiamasi tikrai gerai.


Į mamos klausimą atsako psichologė Živilė Kraujalė / Pozityvaus auklėjimo konsultantų asociacija.


Laba diena,


Dėkoju už atvirą pasidalijimą savo mintimis ir jausmais. Esu tikra, kad Jūsų žinutėje išsakytos mintys yra pažįstamos daugeliui tėvų, kuriems šiemet, o gal praėjusių mokslo metų pradžioje teko išgyventi vaiko adaptaciją darželyje.

Savo laiške rašote apie kupiną emocijų laikotarpį visai Jūsų šeimai: vaiko adaptacijos darželyje metu stebite padidėjusį sūnaus jautrumą, verksmingumą, išsiskyrimo nerimą, pykčio demonstravimą, ir kartu su visu tuo ryškėjantį Jūsų pačios jaučiamą bejėgiškumą. Pastarąjį dar labiau sustiprina Jūsų nerimas dėl sūnaus elgesio, emocinių reakcijų pasikeitimų ir svarstymai, ar vaikas yra pasiruošęs lankyti ugdymo įstaigą šiais mokslo metais. Džiugu, kad neliekate viena su visu tuo ir rašote tai, kas Jums rūpi, neduoda ramybės. Pabandykime apie tai pasikalbėti.


Vaikas, kuris pradeda lankyti darželį, susiduria su įvairiais iššūkiais: išsiskyrimu su tėveliais, nauja darželio aplinka, nepažįstama rutina, nepažįstamais žmonėmis: pedagogais, auklėtojų padėjėjais, grupės vaikais. Adaptacija naujoje aplinkoje gali būti sunkus ir stresą keliantis laikotarpis vaikui. Pradėjęs lankyti darželį vaikas gali būti jautrus, nerimastingas, dirglus, įsibaiminęs, sunkiau atsiskirti nuo tėvų net ir gerai pažįstamoje aplinkoje. Vaikui gali pasireikšti pykčio protrūkių, sumažėti apetitas, sutrikti miegas, vaikas gali imti šlapintis į lovą ir kt. Norisi pabrėžti, kad tai – normalios reakcijos, mat, vaiko organizmas ieško būdų, kaip kovoti su patiriamu stresu. Atvira Jūsų sūnaus emocijų raiška – verkimas, rėkimas, pykčio demonstravimas, padeda Jūsų vaikui atsikratyti didelės vidinės įtampos.

Paprastai pirmasis adaptacijos darželyje mėnuo vaikams būna pats sunkiausias. Praėjus šiam laikotarpiui vaikai darželyje jaučiasi saugiau, geba įsitraukti į įvairias ugdymo, žaidimų veiklas, yra labiau orientuoti į socialines sąveikas su vaikais, pedagogais. Adaptacija darželyje sėkminga, kai vaikas ima pasitikėti grupėje dirbančiu pedagogu, noriai pasilieka darželio grupėje, žaidžia su grupėje esančiais žaislais, vaikais, dalyvauja ugdomojoje veikloje, yra smalsus tam, kas vyksta grupės, darželio aplinkoje. Svarbu žinoti, kad adaptacijos laikotarpis kiekvienam vaikui trunka nevienodai. Kiekvienas vaikas skirtingai reaguoja į aplinkos pokyčius, tad ir jo prisitaikymo laikotarpis gali skirtis nuo kitų vaikų. Vieni vaikai darželyje apsipranta per mėnesį, kitiems vaikams reikia kelių mėnesių ar net pusės metų. Siekiant padėti vaikui šį laikotarpį išgyventi kaip įmanoma lengviau, labai svarbus pačių tėvų ramus nusiteikimas. Atkreipti dėmesį reiktų į keletą dalykų.


Pirma, ar pati esate pasiruošusi išleisti sūnų į darželį? Kaip Jūs dėl to jausitės? Paprastai tėveliams padeda savo nerimo, abejonių, kaltės, liūdesio ir kt. jausmų įvardinimas, jų priėmimas. Kuo ramiau jausitės – tuo ramiau ir saugiau jausis Jūsų vaikas. Sąmoningas pasvarstymas, kuo darželio lankymas yra svarbus Jūsų trimečio vaikučio raidai, gali padėti Jums pačiai pasijusti ramiau.


Antra, kai priimsite sprendimą dėl sūnaus darželio lankymo ar nelankymo, stenkitės išlikti pastovi, nuosekli. Prieš leidžiant sūnų į jo ugdymo įstaigą svarbu nusiteikti darželio lankymo etapui ir kartu tam, kas neišvengiamai ateis su visu tuo: laikinai pasikeitęs vaiko elgesys, sustiprėjusios emocinės reakcijos. Šio pasiruošimui darželiui metu taip pat naudinga aptarti su vaiku būsimus pasikeitimus, pakalbėti apie tai, kas vaikučio laukia darželyje. Rašote, kad vaikas vengia kalbų apie darželį, tad svarstau, gal Jums drauge pavyktų sužaisti, nupiešti įvairias darželio situacijas: bendravimą su pedagogais, vaikais, atsisveikinimą su tėveliais rūbinėlėje, darželio dienotvarkėje nurodytas veiklas: „ryto rato" veiklą, pusryčių, pietų, vakarienės valgymą, poilsio laiką, ėjimą į lauką, tėvų atėjimą, vaikų pasiėmimą ir kt.?


Taip pat kartais padeda apsilankymas, pabuvimas su vaiku grupėje, susipažinimas su darželio, grupės aplinka, pedagogais, vaikais, dienotvarke. Pasikalbėkite su grupėje dirbančiais žmonėmis apie savo sūnų, jo galias, sunkumus, interesus ir kurkite teigiamą, pasitikėjimu grįstą ryšį su pedagogu. Galite pasikonsultuoti su pedagogais, kaip ištverti sūnaus reakcijas į išsiskyrimą. Siekiant, kad išsiskyrimas su sūnumi būtų sklandesnis, rekomenduojame iš anksto „pasitreniruoti" išsiskirti su sūnumi. Jūsų vaikas įgis išsiskyrimo patirties, supras, kad Jūs niekur nedingstate, net jei kurį laiką būnate išėjusi.Kai jau ateis laikas išsiskirti su vaiku darželio aplinkoje, atminkite, kad čia svarbu skirti laiko atsisveikinimui. Tam puikiai tinka susikurtas trumpas atsisveikinimo ritualas. Atsisveikindama būkite ryžtinga, bet, žinoma, dalinkitės savo jausmais. Galite pasakyti sūnui, kad pasiilgsite jo ir apie jį galvosite darbe, o dabar turite išeiti, grįšite po sūnaus miego, žaidimų lauke ar po kitos veiklos, numatytos vaiko dienotvarkėje.


Apibendrinant norisi dar kartą pabrėžti vieną svarbiausių savo minčių, išsakytų pradžioje: vaikų nerimas, pykčio demonstravimas yra normali reakcija į išsiskyrimą su Jumis naujoje vaikui aplinkoje. Žinoma, kartais nutinka taip, kad vaikai susiduria su sunkumais, kurių nepajėgia įveikti patys ir tėvų pagalbos nepakanka. Jei vaiko nerimas ir kt. sunkumai tęsiasi ilgą laiką ir sutrikdo vaikučio funkcionavimą namuose, darželyje, kreipkitės pagalbos į psichikos sveikatos specialistus.


Pabaigoje dar viena mintis: adaptacijos darželyje periodas yra sudėtingas ne tik vaikui, bet ir jo tėveliams. Jūs neturite likti viena, kai Jums sunku, neramu, jaučiate nuovargį. Dalinkitės savo sukauptais jausmais. Pasikalbėkite su savo vyru, drauge arba kitu žmogumi, kuris gali jus suprasti ir kuriuo Jūs galite pasitikėti. Ypač naudinga pasidalinti savo rūpesčiais su panašaus amžiaus vaikų turinčiais tėvais. Gali būti, kad šiuo metu išgyvenate panašius sunkumus ir galite vienas kitą palaikyti ir kartu ieškoti sprendimų ir išeičių. Kartais geriau pasijusti padeda ir pasivaikščiojimas gryname ore, pasimankštinimas, pabuvimas dienos šviesoje ir kitos mėgstamos veiklos.


Kantrybės Jums! Tikiu, kad priimsite Jūsų vaikui ir Jums geriausius sprendimus!


Straipsnis yra informacinės kampanijos „Iš kantrybės neišvedama. Iš kantrybės išeinama" dalis. VšĮ Psichologinės sveikatos centras drauge su TavoVaikas.lt siekia supažindinti tėvus su vaikų netinkamo elgesio priežastimis ir galimais pozityviais jų sprendimo būdais.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis