Vilniuje duris atvėrė išskirtinis vaikų darželis

2016 m. lapkričio 15 d. duris atvėrė Lietuvos edukologijos universiteto (LEU) vaikų darželis „Mažųjų akademija". Nors ugdymo procesą darželis vykdo jau nuo mokslo metų pradžios, tačiau nuo dabar mažieji gali ugdytis naujose, specialiai vaikų poreikiams pritaikytose patalpose.

Vaikų darželis „Mažųjų akademija" yra universiteto padalinys. Pasak darželio direktorės Irinos Mickutės, tai saugų, džiugų ir darnų vaiko augimą laiduojanti, individualius gabumus ir kūrybiškumą skatinanti ikimokyklinio ugdymo įstaiga. „Vaikų gerovė kuriama prisiimant universiteto tiriamojo-konsultacinio centro, studentų praktinio mokymosi bazės funkcijas ir kuriant, diegiant inovacijas", – sako ji.

Darželis veikia ir kaip studentų praktinio mokymosi bazė. Su vaikų grupe dirbs ne tik pedagogai, bet ir kūrybiniai darbuotojai. Planuojama, kaip įvairių LEU studijų programų – šokio, muzikos, teatro, dailės, kūno kultūros – studentai įsilies į kasdienį ugdymo procesą, išbandys naujus ugdymo metodus, būdus, į darželio aplinką įneš jaunatviško optimizmo ir energijos. „Bendraudamas su studentu vaikas įgis vis naujos patirties, gaus naujų žinių, vaikams bus įdomu ir linksma, nes bendraus su jaunais žmonėmis", – sako LEU Ugdymo mokslų fakulteto Vaikystės studijų katedros vedėja dr. Birutė Autukevičienė.

Mokslininkės nuomone, vaikai, lankysiantys šį darželį, turės išskirtinių sąlygų ne tik dėl to, kad čia bendraus su studentais, būsimaisiais pedagogais. „Vaikai turės galimybę stebėti mokslininkų darbą, naudotis universiteto aktų, sporto salėmis ir aikštynais, oranžerija, technologijų studijoms skirtomis patalpomis ir įranga, kompiuterių klasėmis, laboratorijomis ir kitomis auditorijomis su įvairia įranga. Šie vaikai galės naudotis viskuo, ką turi LEU", – sako B. Autukevičienė.

Vaikystės studijų katedros dėstytojai turės galimybę tiesiogiai ir nuotoliniu būdu stebėti darželyje vykdomą vaikų ir pedagogų veiklą, ją analizuoti ir kartu su pedagogais ieškoti vaikų gabumus, talentus ir poreikius atitinkančių ugdymo būdų.

Pasak B. Autukevičienės, mokslininkai nuolat mąsto, kaip veiksmingai ugdyti šiuolaikinį vaiką. „Būtent studentai kartu su dėstytojais stebės, kaip žaidžia, kalba, kaip sprendžia problemas ir mąsto, kuo domisi konkretus vaikas, kokios pagalbos jam reikia ir kaip jį ugdyti. Todėl kiekvienas vaikas universitetiniame darželyje gaus daugiau individualaus profesionalų dėmesio. Na, o studentai, būsimieji pedagogai, įgis neįkainojamos praktinės pedagoginio darbo patirties", – sako mokslininkė.

Šioje ugdymo įstaigoje vaikai turi galimybių eksperimentuoti, tyrinėti kartu su universiteto dėstytojais ir mokslininkais, žaisti sportinius žaidimus su studentais – profesionaliais sportininkais, muzikuoti, piešti, vaidinti su universiteto menininkais ir meno studijų programų studentais, pristatyti savo pasiekimus universiteto bendruomenei. Užsienio kalbų specialistai padės vaikams mokytis anglų, vokiečių, prancūzų, italų kalbų. Vaikai turės progų bendrauti su atvykusiais užsienio studentais ir mokytis turkų, kinų ir kitų atvykusių studentų gimtųjų kalbų. Vaikų tėvams ir šeimoms teikiamos edukologų, psichologų, socialinių pedagogų konsultacijos aktualiais vaikų ugdymo ir elgesio klausimais.

„Mažųjų akademija" – tai ikimokyklinio ugdymo įstaiga, kurianti vaikų ugdymosi galimybes, grindžiamas vaikų mokymosi kultūra, šeimos ir ugdytojų partneryste, kad augtų orus, smalsus, kuriantis, sveikas, bendraujantis vaikas, kuris sėkmingai mokosi. Šiuo metu „Mažųjų akademija" turi keletą laisvų vietų ir laukia 2–6 metų amžiaus vaikų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis