Vilniuje veikia mokykla, kurioje anglų kalbos moko pagal naują metodiką

Vilniuje atsidariusioje „Mortimer English Club" mokykloje anglų kalbos mokomi visi norintys: ir vaikai nuo dvejų metų, ir suaugusieji. Kuo ypatinga ši visame pasaulyje žinoma anglų kalbos mokymo programa, kalbamės su „Mortimer English Club" Vilniuje direktore Viktorija Korolkova.

Kiekvienas vaikas yra kalbų genijus


Gimusių kūdikių niekas specialiai nemoko nei žodžių tarimo, nei jų gramatikos, tačiau vieną dieną vaikas ima ir prabyla gražia gimtąja kalba. Jeigu mažylis gyvena dvikalbėje aplinkoje, jis vienu metu ima suprasti ir kalbėti keliomis kalbomis iš karto.


Tai, kad visi maži vaikai yra gabūs kalbų mokymui, įrodyta jau seniai. Mokslininkai pabrėžia, kad ypač imlūs yra vaikai iki šešerių metų. Todėl būtent šiuo laikotarpiu yra tikslinga sukurti vaikui tokią aplinką, kurioje be gimtosios jis girdėtų ir kitą kalbą. Ankstyvas užsienio kalbos mokymas turi teigiamos įtakos vėlesniam kalbų mokymui.


„Mortimer English Club" užsiėmimuose anglų kalbos vaikai mokosi žaisdami draugiškoje ir saugioje aplinkoje. Tai stiprina jų pasitikėjimą savo jėgomis, vaikai be jokios prievartos ar įtampos išmoksta suprasti, kalbėti, vėliau – rašyti ir skaityti.


Anglų kalbos mokosi tokiu pat principu, kaip gimtosios


Viktorija Korolkova
Viktorija Korolkova
DELFI / Andrius Ufartas


Vilniaus Žvėryno rajone įsikūrusi „Mortimer English Club" mokykla anglų kalbos kviečia mokytis vos dvejų metų mažylius. Kaip atrodo tokių mažylių mokymas? Ogi piešiant, žaidžiant, dainuojant, šokant, judant. Naudojama metodika, jau dvidešimt metų veikianti kitose šalyse. Patyrusios mokytojos atsižvelgia į kiekvieno vaiko unikalumą ir charakterio savybes.„Mortimer English Club" Vilniuje direktorė Viktorija Korolkova užsienio kalbų mokymu domisi jau labai seniai. Pati būdama trijų vaikų mama ir pagal profesiją vertėja, ji pastebėjo, kad be galo svarbu, koks yra su vaiku dirbantis pedagogas ir kokią metodiką jis naudoja. Išskirtinis „Mortimer English Club" mokyklos bruožas - užsienio kalbos mokoma kaip gimtosios.


„Šio metodo efektyvumas pagrįstas mokslo tyrimais. Antraisiais gyvenimo metais kaip niekad kitu gyvenimo laikotarpiu intensyviai vystosi vaiko smegenys. Mažylis pažįsta pasaulį visais savo pojūčiais - liečia, ragauja, girdi, mato... Nuo dvejų metų rekomenduojama vaiką pradėti mokyti užsienio kalbos, kurios dėl savo amžiaus ypatumų jis mokysis lygiai taip pat natūraliai, kaip ir mokosi gimtosios kalbos. Panašiai auga vaikai, kai jų šeima yra dvikalbė. Jei mama su vaiku kalba lietuviškai, o tėtis – angliškai, vaikas mokosi abiejų kalbų ir po kurio laiko su tėčiu bendrauja jo kalba, su mama - jos. Tokiu principu, kad užsienio kalbos mokoma kaip gimtosios, ir paremtas anglų kalbos mokymas „Mortimer-English Club" , – pasakoja pašnekovė.


Metodo šaknys – Vokietijoje


Pirmoji „Mortimer English Club" mokykla buvo įkurta daugiau kaip prieš 20 metų Vokietijoje. Šiandien ji turi daugiau kaip 300 partnerių visame pasaulyje. Pagal šią anglų kalbos mokymo metodiką vaikai mokomi Vokietijoje, Prancūzijoje, Kinijoje, Austrijoje, Ispanijoje, Belgijoje, Bulgarijoje, Jungtiniuose Arabų Emyratuose, Tailande ir kitose šalyse. Nuo šio rudens į „Mortimer English Club" mokyklų būrį jungiasi ir Lietuva, pirmoji iš Baltijos valstybių įsigijusi franšizę ir gavusi teisę mokyti vaikus ir suaugusiuosius pagal šią metodiką.


„Mortimer-English Club" mokyklose veikia šios grupės:


2-4 metų mažylių grupės;

4-10 metų vaikų grupės;

Paauglių grupės;

Suaugusiųjų grupės.


Pagal šią metodiką anglų kalbos gali mokytis visi norintys nuo 2 iki 99 metų. Mokyklos devizas – „Enjoy learning", tai yra, kalbos mokymasis žaismingai, mėgaujantis ir be įtampos. Tam sukurta speciali metodika, kuri nuolat tobulinama ir duoda gerų rezultatų. Skirtingose šalyse dirbantys pedagogai keičiasi patirtimi, nuolat vyksta seminarai pedagogams.

Viktorija Korolkova džiaugiasi, kad jai pavyko suburti užsidegusių ir kūrybingų profesionalų komandą. Ne visi anglų kalbos specialistai tam tiko – dirbant „Mortimer English Club" mokykloje, mokytojas turi būti atviras naujovėms, dirbti kūrybiškai ir mokėti atliepti skirtingų vaikų poreikius. Tam, kad vaikai norėtų mokytis, mokytojai turi kiekvienos pamokos planą. Vilniuje dirbančius mokytojus rugsėjo 8-11 dienomis apmokė ilgametė šio metodo specialistė iš Čekijos.


DELFI / Andrius Ufartas


Unikalios metodikos kūrėjai: kuo anksčiau, tuo geriau


Vyresnės kartos žmonės yra įpratę, kad užsienio kalbos mokomasi „vertimo" principu: galvoje sugalvojamas lietuviškas žodis ar frazė, tada verčiama į anglų, nuolat baiminantis, ar tai teisingai gramatiškai. Tai yra blogiausias, koks tik gali būti, užsienio kalbos mokymosi kelias.


„Mortimer English Club" mokykloje vaikai užsienio kalbos mokosi kaip gimtosios. Vyrauja nuomonė, kad kuo anksčiau pradės, tuo geriau. Mažiausiųjų, 2-4 metų grupėse, bendraujama angliškai – dainuojamos dainelės, žaidžiami žaidimai, skaitomos istorijos ir vaidinama. Tik išimtiniais atvejais, jei vaikai kažko nesupranta, pasakoma lietuviškai. Visų pamokų metu vaikai susitinka su berniuku Morčiu, jo dėde burtininku, drakoniuku bei kitais smagiais personažais.

Patys mažiausi vaikai pamokėlėse dalyvauja su tėvais. Žinoma, jei yra drąsuolių, kuriems tėvų palydos nereikia, jų mama ar tėtis gali palaukti vaiko už durų. Visgi prašoma, kad su pačiais mažiausiais vaikais būtų jų tėvai. Taip vaikui saugiau. Mažiausiųjų pamoka trunka nuo 35 iki 45 minučių. Anglų kalbos pamokas galima lankyti kartą arba du kartus per savaitę. Po vienerių metų, praleistų „Mortimer English Club", mažyliai žino apie 500 angliškų žodžių ir moka apie 14 dainelių.


Kartais tėvams kyla klausimas, ar verta mokyti vaiką kitos kalbos, jei jis dar nekalba gimtąja kalba (arba kalba netaisyklingai)? Šios metodikos įkūrėjai įsitikinę, kad taip. Vaikas mokosi mokosi tarti skirtingus garsus (ir tokius, kurių nėra gimtojoje kalboje), taip treniruojamas jo kalbos aparatas, gerėja ir kalbos raida.


Namų darbų nėra, tačiau tėvai prašomi kiekvieną dieną su vaikais klausyti specialaus disko, kuriame įrašytos dainos, eilėraščiai. Jas vaikas gali klausyti namuose ar važiuodamas automobiliu.


Nuotraukų galerijoje – akimirkos iš „Mortimer English Club" Vilniuje:



Mokymo rezultatai akivaizdūs


Kadangi mokymas vyksta žaidimo forma, vaikai labai noriai lanko „Mortimer English Club". Be anglų kalbos žinių, tokios pamokėlės moko vaikus dirbti komandoje, jie išmoksta bendradarbiavimo. Kaip sako Vilniaus „Mortimer English Club" direktorė, jų mokykloje niekada neišgirsite žodžių „Ne" ir „Neteisingai". „Jeigu vaikas suklysta kalbėdamas, mokytoja jį pagiria už pastangas ir pakartoja pasakytą žodį ar sakinį taisyklingai. Tada vaikas jaučiasi pozityviai, nekompleksuoja kalbėti. Turbūt sutiksite, kad sunkiausia mokantis kalbos yra kalbėjimas. Paprasčiau yra skaityti ar rašyti. Žmogus bijo pasakyti „kažką ne taip", bijo suklysti. Tačiau šiandien vis labiau kalbama apie tai, kad kalbėjimo kompetencija yra svarbiausia mokantis kitos kalbos. Mokytojai „Mortimer English Club" mokykloje žino daug koreguojančių metodų, todėl vaikas nebijo kalbėti ir klysti. Vaikų yra skirtingų – vieni aktyvūs, kiti tylūs, bet mokytojai žino, kaip surasti raktą į kiekvieno širdį. Individualus dėmesys kiekvienam vaikui, jokios įtampos ir draugiška atmosfera – tai mūsų svarbiausias siekis", - sako Viktorija Korolkova.


Specialistai pataria tėvams susilaikyti nuo nuolatinio vaiko kontroliavimo, ką jis šiandien išmoko, kokį naują žodį sužinojo. „Tai netikslinga. Geriau leiskite vaikui pasidžiaugti pačiu mokymosi procesu. Apčiuopiami rezultatai bus matomi labai greitai, o mokslo metų pabaigoje visi vaikai anglų kalba vaidina pasaką".


Dar vienas „Mortimer English Club" mokyklos ypatumas – kokybiška papildoma medžiaga, kurią gauna visos šeimos. Pavyzdžiui, anglų kalbos besimokantis vaikas gauna madingą krepšį, į kurį susideda reikalingą pamokai medžiagą. Dar po metų jam įteikiamas jau kitos spalvos krepšys, kaip patvirtinimas, kad jis baigė dar vienus metus ir išmoko dar daugiau. Pamokų metu už įvykdytas užduotis vaikai gauna malonių smulkmenų – lipdukų, balionų, net vaikiškų tatuiruočių. Tai padidina vaikų motyvaciją ir norą mokytis.


Neatsiejama „Mortimer-English Club" veiklos dalis – socialiniai projektai, pavyzdžiui, nemokamos pamokos vaikams globos namuose.


Kita veiklos dalis – anglų kalbos mokymas darželiuose ar mokyklose. Jeigu yra norinčiųjų, kad jų vaikai mokytųsi anglų kalbos mokyklose ar darželiuose pagal „Mortimer-English Club" metodiką, galima kreiptis apačioje nurodytais kontaktais.


Jau galima registruotis pirmajai nemokamai pamokai „Mortimer-English Club" – spauskite čia.


Mortimer English Club" veikia Vilniuje, Vytauto g.46/D.Poškos g.2

www.mortimer-anglu.lt

Užsakymo nr.: PT_72270820

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis