10 būdų, kaip pavasarį sustiprinti mažylio organizmą

Gydytojų tvirtinimu, yra normalu, jei mažylis peršalimo ligomis serga 10-14 kartų per metus. Be abejo, mamų tokia statistika nedžiugina, kaip ir kas mėnesį negaluojantis mažylis. Todėl patarimai, kaip stiprinti imunitetą, kad vaiko organizmas gebėtų „atsikirsti“ jį puolantiems virusams ir bakterijoms, visada aktualūs!

1. Grynas oras

Nesvarbu, koks oras lauke, su kūdikiu ir mažu vaiku kasdien reikia išeiti į lauką. Geriau - kuo toliau nuo judrių gatvių. Ar mažylis miega, ar stebi aplinką, kvėpavimo sistema dirba – geriau vėdinasi plaučiai, didėja jų tūris, į visus organus patenka daugiau deguonies. Be to, iš organizmo pasišalina nuodingosios medžiagos, kurios kenkia atsparumui.

2. Maudynės

Jeigu kūdikis negali pasipliuškenti vandenyje gryname ore, maudydama namuose grūdinkite pakaitomis šilta ir vėsia vandens srove. Taip jo kūnas pripras atitinkamai reaguoti į temperatūros pokyčius. Kraujagyslės „mokosi" susitraukti, o organizmas -–sulaikyti šilumą, tad mažylis nesušąla taip greitai. Toks žaidimas vandeniu tinka kūdikiams nuo 6 mėn. Pamažu galite vaikutį pratinti maudytis vėsesniame vandenyje, o pabaigoje apipilti dar vėsesniu.

Jeigu mažylis mėgsta braidyti vandenyje, vasarą pripilkite į pripučiamąjį vaikišką baseiną vėsaus vandens ir leiskite pabraidyti.

3. Higiena

Dažnai plaukite vaikučiui rankas, ypač grįžusiam iš lauko, pažaidusiam su gyvūnais ir būtinai prieš valgį. Vaisius ir daržoves, parneštus iš parduotuvės, nuplaukite tekančiu vandeniu.

4. Venkite susibūrimo vietų

Ne blogas oras ar šaltis yra pavojingi kūdikiui, o žmonės, nuo kurių gali užsikrėsti kokia nors liga. Todėl neimkite mažylio ten, kur daug žmonių, tarkim, į prekybos centrą. Be to, vasarą dideliuose prekybos centruose vėsiau nei lauke, o staigus temperatūros „šuolis" nėra gerai mažam kūdikiui.

5. Atmosfera namuose

Didelė įtampa kenkia imuninei sistemai. Tėvų barniai, kraustymasis į naujus namus, nauja auklė vaikui keolia nerimą. Kūdikis tampa irzlus ir lengviau suserga. Todėl jeigu gyvenime reikia ką nors keisti, tai darykite po truputį. Tarkim, jeigu reikia grįžti į darbą, tuo pačiu metu nenustokite maitinti krūtimi.

6. Režimas

Kūdikis ima verkti, tampa irzlus, jei keičiasi dienotvarkė. Kartu praranda ir atsparumą. Neišsimiegojęs mažylis lengviau suserga, ypač jeigu sušąla arba sušlampa. Taip pat labai kenkia būti prirūkytose patalpose. Net ir truputis dūmų blogai veikia kūdikio kvėpavimo takus.

7. Vėdinimas

Kelis kartus per dieną vėdinkite namus. Pasirūpinkite, kad namų oras nebūtų sausas, nors ir koks metų laikas būtų. Kai bute sausas oras, iš gatvės patekusios dulkės ir žiedadulkės nenusėda ant žemės (laikosi ore) ir patenka į kvėpavimo takus.

8. Venkite sušilimo

Ar kūdikiui ne per karšta, pasižiūrėkite prilietusi delnu spranduką. Jis turėtų būti šiltas, bet nesukaitęs ar juo labiau drėgnas.

9. Neignoruokite lengvos ligos

Daugelis viršutinių kvėpavimo ligų nėra pavojingos, taip organizmas pratinasi priešintis virusams. Tačiau „pasigavęs" net ir nepavojingą užkratą, mažas kūdikis gali susirgti rimčiau. Taip yra todėl, kad mažylis nemoka gerai išsipūsti nosytės, o sloga nutekėjusi į gerklę „perkelia" ten virusus ir bakterijas. Todėl jeigu serga visai mažas kūdikis, negydykite pati, kreipkitės į gydytoją. Ir nepamirškite stiprinti organizmo gerosiomis bakterijomis. Jei jūsų vaikas dar kūdikis, jam galite pasiūlyti gerųjų bakterijų lašiukais, kurių galite įlašinti į pieną ar maistelį. Siekiant sustiprinti organzimą, kas ypač aktualu pavasarį, gerųjų bakterijų lašiukų rekomenduojama duoti kas dieną.

10. Skiepai

Tai vienintelis būdas, kad mažylis išvengtų kai kurių sunkių ligų. Jeigu vaikutis dažnai serga, pasiklauskite gydytojo, ar nevertėtų skiepais stiprinti organizmo.

Užsakymo nr.: PT_74200536

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis