10 naudingų patarimų perkantiems batus vaikui

Pirmųjų batukų pirkimas vaikui - dalykas rimtas. Nuo pasiūlos ir kainų margumyno apsisuka galva. Vieni batai yra gražūs, kiti - pigūs, o kokie būtų tinkamiausi ir netrukdytų mažylio kojai augti?

1. Geriausia, jei tėvai atsiveda savo vaikučius ir pamatuoja batukus. Tačiau tai nėra būtina. Galima tiesiog namuose pamatuoti kojytės dydį ir pagal centimetrus pardavėja parinks tinkamus batukus.

2. Geri batai yra ne tik tie, kurie nespaudžia pėdos. Labai svarbu pirkti iš natūralių medžiagų ir su kuo aukštesne keltimi. Tokie kokybiški batukai tikrai nebus pigūs.

3. Ortopediniai reikalavimai vaikų batams yra trys:

* Lankstus padas, kad vaikas savo svoriu galėtų pasistiebti, o bato padas susilenktų.

* Tvirtesnis užkulnis, kad virstanti vaiko pėdutė ne taip greitai nunešiotų batą į vidų.

* Tinkamas bato dydis, kad koja sezono metu turėtų kur augti.

4. Kuo lengvesni bus batai, tuo taisyklingesnę eiseną turės vaikas. Pastebėta, kad vaikai, kurie mokosi vaikščioti basomis, išmoksta greičiau laikyti pusiausvyrą ir jausti žemės paviršių, nei vaikai, apauti kad ir geriausiais ortopediniais batais.

Kol kūdikis nevaikšto, jam užtenka kojinyčių. Kai vaikas atsistoja ir bando žengti pirmus žingsnius, laikas pirkti pirmuosius batus.
Vida Press

5. Ar galima avėti jau dėvėtus batukus? Jei jie labai smarkiai nudėvėti ir išklaipyti, kažin ar tokius norėsite pirkti vaikui. Jei juos dėvėjo brolis ar kitas vienas vaikas, tikrai nesužalosite kojų, jeigu apausite kito vaiko dėvėtais batais.

6. Perkant batukus, nereikia jų pirkti itin didelių - tai apsunkins vaikui eiseną. Geriausia pirkti maždaug vienu dydžiu didesnius batukus.

7. Ne visi kūdikiai iš karto pripranta prie batų. Kai kurie pirmais kartais tik ir taikosi juos nusiauti. Jeigu vaikas vengia batukų ir mieliau laksto basas, tai visiškai suprantama, nes taip judėti daug patogiau. Deja, žiemą į lauką basas neišeisi, todėl vis tiek reikės išmokti judėti su batais. Prie visko priprantama. Vaikas tikrai išmoks lakstyti ir su avalyne. Kuo lengvesni batukai, tuo patogiau žengti žingsnius.

8. Ortopediniai batai skiriami tam tikriems vaikų pėdų trūkumams taisyti ir yra tikrai ne visada patogūs. Jie reikalingi sergant tam tikromis ligomis, turint įgimtų ar įgytų pėdų deformacijų. Dažnai tokioms pėdoms planuojamas ir operacinis gydymas.

9. Ortopediniai vidpadžiai (įdėklai, supinatoriai) rekomenduojami tada, kada vaikštantis vaikas pradeda skųstis pėdų nuovargiu ir skausmais. Tai būdinga 5-7 metų vaikams, kurių pėdos dėl laisvų raiščių ar silpnų raumenų negali tinkamai prisitaikyti žengiant žingsnį.

Renkantis batus vaikui, pirmenybę teikite natūralioms medžiagoms.
Vida Press

10. Visi vaikai iki trejų metų yra plokščiapadžiai. Bet mažas svoris pėdučių dar nevargina. Tuo metu vaikai aktyviai žaidžia ir kiekvienu atsispyrimu, pritūpimu treniruoja savo pėdų ir blauzdų raumenis, kad fiziologinę plokščiapėdystę pakeistų vis tvirtėjantis pėdos skliautas. Ramūs ir stambūs vaikai paprastai turi pėdų vystymosi bėdų. Jei skauda pėdas ar jaučiamas jų nuovargis, rekomenduojami ortopediniai vidpadžiai. Tuomet jos įgauna taisyklingą padėtį ir einant nevargsta sąnariai. Pačios pėdos šios priemonės nekeičia. Reikia ir toliau treniruoti bei stiprinti pėdų ir blauzdų raumenis. Pėdos vystosi ir formuojasi tol, kol auga. Svarbiausias laikas - iki 10 metų. Bet ir vėliau galima jas formuoti, tik prireikia daugiau pastangų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis