2 bjaurios ligos, be kurių neužauga, ko gero, nė vienas

„Bjauriomis" šias ligas pavadinome neatsitiktinai: kone visada susirgus jomis vaikui, prireikia gydytojo pagalbos, neretai - antibiotikų, o kartais vaikas guldomas į ligoninę.


Parsisiųskite programėles telefonams štai čia: „iPhone“, „Android“. Draugaukime ir Facebooke!

Ausies uždegimas

Otitas arba ūmus viduriniosios ausies uždegimas prasideda tuomet, kai iš nosies į ją patenka bakterijų. Ausies uždegimas dažniausiai prasideda antrą trečią slogos dieną, kai kūdikis ar mažas vaikas serga peršalimo ligomis: sloga, sinusitu ir panašiai. Kita priežastis yra ta, kad vaikas nemoka taisyklingai išpūsti nosies: pučia abi šnerves, pučia staigiai ir stipriai, dėl to per platų ir trumpą klausomąjį vamzdį gleivių iš nosies pakliūva į viduriniąją ausį. Ausies uždegimu susergama ir tada, kai vaiko nosies pertvara iškrypusi, jis turi adenoidų.

Kaip atpažinti otitą?

Vienas pagrindinių šios ligos požymių - stiprus ausies skausmas. Gali kilti vienos arba iš karto abiejų ausų uždegimas. Dažnai pakyla aukšta temperatūra, net iki 39 laipsnių. Vaikas ar kūdikis pasidaro neramus, verkia, blogai miega.

Jei vaikas mažas ir nemokam kalbėti, ausies uždegimą galima įtarti iš pasikeitusio mažylio elgesio: jis liečia ausis, muistosi, sukioja galvą į šonus, lyg ieškodamas patogios padėties.

Jeigu sergant kitomis ligomis maitinimas krūtimi kūdikį nuramina, šiuo atveju tai nepadeda. Vaikams, kurie serga otitu, sumažėja apetitas, nes valgant ausį skauda dar labiau. Dėl to žįsdamas vaikas gali mesti krūtį ar nevalgyti siūlomo maisto.

Jeigu pastebėjote kelis ką tik paminėtus ligos požymius, kvieskite gydytoją ar vežkite vaiką pas jį.

Belaukiant gydytojo

Kol gydytojas neapžiūrės vaiko, į ausis nelašinkite jokių vaistų. Kūdikį žindykite ar vaikui skysčių duokite dažnai bei po truputį. Ant ausų galite uždėti šildomąjį kompresą - šiluma šiek tiek ramina skausmą ir padeda greičiau praeiti uždegimui. Jei kūno temperatūra pakilo iki 38 laipsnių ir daugiau, duokite ją ir skausmą mažinančių vaistų.

Gydytojui paskyrus gydymą, tiksliai laikykitės nurodymų ir nenutraukite vaistų bei procedūrų anksčiau, negu liepta.

Laringitas

Šia labai nemalonia, pavojinga ir, deja, linkusia pasikartoti, liga dažniausiai serga kūdikiai ir ikimokyklinio amžiaus vaikai. Ligos atvejų dažniausiai registruojama rudenį ir pavasarį.

Kaip atpažinti laringitą?

Bene būdingiausias laringito požymis - balso užkimimas ir "lojantis" kosulys. Balsas gali prikimti nedaug arba vaikas gali visai neprakalbėti. Kosulys yra panašus į lojimą, vaikui susijaudinus ar daugiau pakalbėjus, situacija akivaizdžiai pablogėja. Gali pakilti temperatūra, gerklę „kutena" ir skauda. Laringitas paūmėja ir jo požymiai dažniausiai išryškėja naktį.

Tėvų užduotis - pasistengti, kad vaikas kuo mažiau kalbėtų ir išliktų ramus. Ramus vaikas kvėpuos rečiau ir giliau, į plaučius pateks daugiau oro. Pirmoji pagalba - kvėpavimas garais kelis kartus per dieną. Garai suskystina skreplius, tampa lengviau kvėpuoti, dėl to mažylis kosėja lengviau ir rečiau.

Užkimusiam vaikui pasiūlykite dažnai ir po truputį gerti šiltų skysčių. Taip pat padeda kambario drėkinimas - išvėdintame kambaryje ar gryname ore vaikas jausis geriau.

Kada kreiptis į gydytoją?

Į gydytoją kreipkitės visada nedelsdami, jei vaikas užkimsta tiek, kad dingsta balsas arba atsiranda į lojimą panašus kosulys. Vaikui darosi sunku ryti ir kvėpuoti, todėl skubiai nesuteikus pagalbos, jis gali imti mėlynuoti, netekti sąmonės ir uždusti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis