3 saulės pavojai, kurie gali baigtis labai liūdnai

Vasarą norime mėgautis šiluma ir saulės dovanomis. Visgi būkime atidūs, ypač, jei auginame mažus vaikus – jų oda ir organizmas nėra pasiruošęs apsiginti nuo saulės keliamų pavojų.

Jeigu vaiko oda nudegė saulėje

Jei oda tik paraudusi, vaiką reikia nuprausti po vėsiu dušu ir leisti odai nudžiūti pačiai, netrinant rankšluosčiu. Galima naudoti kremą ar losjoną, skirtą po saulės vonių. Paskui aprengti lengvu medvilniniu drabužiu.

Jei saulės padauginusi oda vis dar „dega“, dušą būtų gerai pakartoti. Tada ant paraudusių vietų dėti vėsių pavilgų ir po 2-3 val. patepti ar papurkšti vaistais nuo nudegimo.

Jei vaikui pakilo temperatūra, vargina šaltkrėtis, skauda galvą, pykina, būtina kreiptis į gydytoją.

Pūsles, jei jų yra, galima papurkšti nudegimams gydyti skirtu tepalu. Tada uždėti švarų tvarstį. Jį reikia keisti 2-3 kartus per dieną. Reikia saugoti, kad mažylis pūslių neprakrapštytų, nes gali kilti odos uždegimas.

Jei vaikas patyrė šilumos smūgį

Vaiką būtina skubiai nunešti į pavėsį, nurengti drabužius ir gausiai pagirdyti vėsiu gėrimu.

Jei kūno temperatūra aukšta, patartina duoti paracetamolio. Dozę parinkti pagal amžių. Jei vaiką pykina ar jis yra kūdikystės amžiaus, iškart būtina kreiptis į medikus. Antraip jis neteks daug skysčių, ir tai gali būti pavojinga.

Šilumos smūgis gali ištikti ir lauke, ir troškiame kambaryje ar automobilyje, nes prakaituojant organizmas netenka daug skysčių ir druskų. Vaikas išrausta, suprakaituoja, darosi neramus, parausta oda. Gali pakilti kūno temperatūra, skaudėti galvą, pykinti, vaikas gali vemti.

Jei vaiką ištiko saulės smūgis

Vaikui skauda galvą, jį pykina, tad vemia. Jis gali tapti vangus, prarasti sąmonę. Reikia skubiai kviesti greitąją medicinos pagalbą. Kol medikai atvažiuos, vaiką būtina nunešti į vėsią patalpą ar pavėsį, dėti vėsius pavilgus ir duoti daug gerti, bet po mažai (kad neišvemtų).

Saugios visiems vasaros!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis