z

4 kruopų košės, kurių mūsų močiutės nežinojo, o mes šiandien mielai kertame

Avižų, grikių, manų ar ryžių košes Lietuvoje valgo kone kiekviena šeima. Tuo tarpu apie sparčiai populiarėjančias bolivinės balandos, kuskuso ar bulguro kruopas žinome tikrai dar ne visi.
© Vida Press

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Bulguras

Bulguras - kruopos iš nuplikytų, išdžiovintų ir pagarintų kietųjų kviečių. Pagarinus grūdai džiovinami saulėje. Būtent pagarinimas ir džiovinimas suteikia būsimam patiekalui iš šių kruopų nepamirštamą skonį ir aromatą.

4 kruopų košės, kurių mūsų močiutės nežinojo, o mes šiandien mielai kertame
© Vida Press

Pirminiais, nepatikslintais duomenimis, bulgurą gamina jau 4 000 metų. Dabar šios kruopos ypač populiarios šalyse su turtinga kulinarine praeitimi: Armėnijoje, Indijoje, Artimųjų Rytų šalyse ir visose Viduržemio jūros šalyse.

Naudingos ypatybės

Vertingiausios nevalytos rusvos spalvos kruopos, nuo kurių nenuimtos daug mikroelementų turinčios luobelės. Bulguras turi daug vitaminų, ypač B grupės vitaminų, K, E, beta karotino, mikroelementų (fosforo, geležies, seleno, vario, cinko, mangano, kalio, natrio, kalcio). Kruopose yra nesočiųjų riebalų rūgščių, sacharidų, ląstelienos. Reguliariai valgyti bulgurą ypač naudinga nervų sistemai, nes jai būtini B grupės vitaminai. Didelis kiekis mineralinių druskų padeda atstatyti medžiagų apykaitą, atgaivina odą, plaukus. Veidas įgauna sveiką atspalvį, plaukai ima blizgėti, greičiau augti. Šias kruopas organizmas lengvai įsisavina, virškina.

Kaip gaminti

Jas galima patiekti garnyrui, jos gali būti plovo, salotų, sriubų ingredientas. Yra smulkinto bulguro. Iš šių kruopų galima gaminti blynelius, kotletus. Kruopos verdamos apie 20 min. Jei pamerksite iš vakaro, virs trumpiau, išsiskirs klijinga medžiaga.

Bolivinė balanda

Bolivinė balanda - vienmetis augalas iš Andų. Laikomas pseudo grūdine kultūra. Na, bet inkams tai buvo vienas iš trijų maisto šaltinių. Inkai netgi vadino jas auksiniais grūdais.

4 kruopų košės, kurių mūsų močiutės nežinojo, o mes šiandien mielai kertame
© Vida Press

Naudingos ypatybės

Bolivinės balandos laikomos vienu iš gausiausių baltymų šaltiniu, kurie labai panašūs į augalinius baltymus. Tai ypač naudinga mėsos atsisakiusiems žmonėms.

Pagal amino rūgštis, kurių yra apie 20, bolivinė balanda panaši į pieną. Kruopose ir angliavandenių, riebalų, ląstelienos, mineralų, B grupės vitaminų, taip pat kalcio, geležies, fosforo, pagal kurio kiekį kruopos nenusileidžia žuviai.

Kaip gaminti

Labai dažnai bolivinė balanda pakeičia ryžius ar grikius. Kruopos gali būti ne tik garnyras, bet ir pagrindinis ingredientas šiltoms salotoms, sriuboms. Bolivinės balandos kruopos verdamos kaip ir dauguma kruopų. Prieš virimą patartina perplauti, paskui užpilkite dvigubai didesniu kiekiu vandens, virkite 15 - 20 min.

Kukurūzų kruopos

Kukurūzų kruopos yra iš maltų kukurūzų grūdų. Šių kruopų košė naudinga, nes net termiškai apdorojus išsaugo visas vertingas ypatybes. Patariama valgyti žmonėms, kuriuos vargina alergijos, nes priskiriama prie mažai alergenų turinčių produktų.

4 kruopų košės, kurių mūsų močiutės nežinojo, o mes šiandien mielai kertame
© Vida Press

Naudingos ypatybės

Kukurūzų kruopos garsėja detoksikuojančiomis ypatybėmis - šalina iš organizmo kenksmingas medžiagas, radionuklidus ir toksinus. Jose daug B grupės vitaminų, E, A, mikroelementų - silicio, geležies ir daugelio kitų. Dėl 80 proc. nesočiųjų riebalų rūgščių kukurūzų kruopos priskiriamos prie produktų, kurie reguliuoja cholesterolio lygį. Dietologai rekomenduoja valgyti kukurūzų kruopų kelis kartus per savaitę, kad gautumėte visų vertingų medžiagų, kurių jose yra.

Kaip gaminti

Virti kukurūzų košę labai paprasta su vandeniu ar su pienu - 1 stiklinė kruopų ir 2 stiklinės vandens ar pieno. Iš kukurūzų kruopų miltų kepa įvairius kepinius, itališką polentą bei blynelius.

Kuskusas

Kuskusas - kvietinių kruopų rūšis. Dabar kuskusą gamina iš manų kruopų, kurios gaunamos iš kietųjų kviečių. Pirmą kartą kuskusas paminėtas XIII a. kulinarinėje knygoje. Manoma, kad pirmi kuskusą pradėjo gaminti berberai. Vienu metu kuskusą gamindavo tik Artimuosiuose Rytuose ir Viduržemio jūros šalyse, paskui pamėgo visas pasaulis.

4 kruopų košės, kurių mūsų močiutės nežinojo, o mes šiandien mielai kertame
© Vida Press

Naudingos ypatybės

Kruopose daug vario, kuris stiprina plaukus. Varis labai svarbus, norint padidinti hemoglobino kiekį, svarbus sąnarių sveikatai. Košėje esantis vitaminas B5 saugo nuo nemigos ir pervargimo. Kuskusas naudingas turintiems virškinimo sutrikimų. Puikiai tinka norinčioms sulieknėti moterims.

Kaip gaminti

Geriausia kruopas gaminti garuose - tada košė nebūna per minkšta, joje išlieka B grupės vitaminai. Galima kruopas tiesiog užpilti verdančiu vandeniu, uždengti indą ir kiek palaikyti. Kuskusas tinka įvairiems kepiniams, salotoms.

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Sveikata

Gydytoja ortodontė – apie kreivų dantų gydymą

Sveikiausiais dantimis gali džiaugtis 1,5–3 metų amžiaus vaikai, tačiau jau penkiamečių-šešiamečių dantys tampa prasti.

Vaikų chirurgai: gali būti, kad ateityje apendicitui gydyti užteks tabletės

Vaikų chirurgai, susirinkę Vaikų ligoninėje organizuotoje konferencijoje, aptarė vaikų ūminių chirurginių ligų diagnostiką, gydymą ir perspektyvas.

Gydytoja: ką daryti, jei užklupo kosulys

Turbūt nėra dienos, kada nekosėtumėme. Dažniausiai mes taip įpratę prie kosulio, kad net nepastebime. Kai jau kosulys tampa pastebimas, ypač vaikams, tik tuomet sunerimstame – ir vėl jis susirgo... Ir vėl mums reikės keisti savo planus, nes reikės slaugyti sergantį vaiką...

Gydytoja dietologė: kasdien turime suvalgyti ne mažiau 400 g daržovių ir 300 g vaisių (1)

Vaisiai ir daržovės, sultys ir glotnučiai – svarbi gerai subalansuotos mitybos dalis, tiek kaip pagrindinis patiekalas, pavyzdžiui, pusryčiai, tiek ir kaip užkandis dienos metu.

Gydytoja – apie žuvų taukų svarbą vaikų sveikatai

Šiuolaikiniams vaikams tenka daugybė įvairiausių iššūkių, o juos įveikti nėra paprasta – vis daugiau informacijos vaikai gauna naudodamiesi naujomis technologijomis, jų miego laikas per pastaruosius 20 metų sutrumpėjo valanda, jie vis mažiau bendrauja su bendraamžiais, tėvais ir seneliais, mažiau sportuoja ir žaidžia lauke, jiems žymiai daugiau greito ir nesveiko maisto pagundų.

Atlėpusios vaiko ausys: kada reikia operuoti?

Atlėpusios ausys – tai dažniausiai pasitaikanti įgimta ausų deformacija.

9 gėrimai užklupus peršalimo ligoms

Pajutus pirmuosius peršalimo simptomus, verta nepamiršti ir liaudies medicinos - arbatų, šiltų gėrimų, kompresų ir vonelių. Jūsų dėmesiui – 9 gėrimų receptai, kuriuos pravartu žinoti susirgus.

5 priežastys, kodėl vaikai dažnai serga (2)

Nuolatinių peršalimų priežastimi gali tapti alergija, ėduonis ar net netinkama apranga. Kaip išvengti ligų, pataria pediatrai.

Gydytoja alergologė: specifinę imunoterapiją geriausia pradėti rudenį ir žiemą

Pasak Vaikų ligoninės gydytojos alergologės ir klinikinės imunologės Neringos Stirbienės, ne visi, kurie yra patyrę sunkių alerginių reakcijų dėl bičių, vapsvų, širšių ar kitų plėviasparnių vabzdžių įgėlimo, yra girdėję, kad gyventi be baimės padeda specifinė imunoterapija, dėl kurios į gydytojus reikėtų kreiptis ne atėjus šiltajam sezonui, o būtent dabar – rudenį ir žiemą.

3 pagrindiniai vaikų peršalimo simptomai ir kaip juos įveikti

Bijoti vaikų peršalimo nereikia – tai normali imuninės sistemos vystymosi dalis.

5 maisto produktai, kurie daro neigiamą poveikį vaiko nuotaikai

Tėvai intuityviai žino, koks maistas daro poveikį jų vaiko elgesiui ir nuotaikai. Žinome, kad saldainiai, pavyzdžiui, sukelia hiperaktyvumo priepuolius. Tačiau vaiko nuotaika gali pakisti ne tik dėl cukraus – užkandžiuose ir maisto produktuose, kuriuos duodame savo mažiesiems, egzistuoja ir daugiau kaltininkų.

Šunų terapija vaikams: kokios veislės labiausiai tam tinka

Tinklaraštį „Švelni tėvystė“ rašanti medicinos psichologė Milda Kukulskienė pasakoja apie keturkojus terapeutų padėjėjus – šunis.

8 įpročiai, kad jūsų vaikai darželyje ar mokykloje nesusirgtų

Mokslo metai – nelengvas laikas ne tik vaikui, bet ir jo tėvams. Kygos, daugybė kanceliarinių prekių, namų darbai. Iš esmės tai – malonūs rūpesčiai, išskyrus vieną – darželyje ir mokykloje prasideda ligos, kuriomis vieni nuo kitų užsikrečia.

5 mitybos specialistės patarimai, ką sveikiausia valgyti vaikams

Vaikai Lietuvoje vis dar mielai valgo dešreles, mielinius ir miltinius blynus, kotletus su riebiais padažais, bulvytes fri ir kitus menkaverčius patiekalus. Taip, jie sotūs, bet ar sveiki?

Dažniausios ligos Lietuvoje, kurias sukelia kirmėlės (3)

Kai tik vaikas ima griežti dantimis, pagalvojame, kad gal jis turi kirmėlių. Ar išties taip yra? Kada duoti vaistų?