4 kruopų košės, kurių mūsų močiutės nežinojo, o mes šiandien mielai kertame

Avižų, grikių, manų ar ryžių košes Lietuvoje valgo kone kiekviena šeima. Tuo tarpu apie sparčiai populiarėjančias bolivinės balandos, kuskuso ar bulguro kruopas žinome tikrai dar ne visi.
© Vida Press

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Bulguras

Bulguras - kruopos iš nuplikytų, išdžiovintų ir pagarintų kietųjų kviečių. Pagarinus grūdai džiovinami saulėje. Būtent pagarinimas ir džiovinimas suteikia būsimam patiekalui iš šių kruopų nepamirštamą skonį ir aromatą.

4 kruopų košės, kurių mūsų močiutės nežinojo, o mes šiandien mielai kertame
© Vida Press

Pirminiais, nepatikslintais duomenimis, bulgurą gamina jau 4 000 metų. Dabar šios kruopos ypač populiarios šalyse su turtinga kulinarine praeitimi: Armėnijoje, Indijoje, Artimųjų Rytų šalyse ir visose Viduržemio jūros šalyse.

Naudingos ypatybės

Vertingiausios nevalytos rusvos spalvos kruopos, nuo kurių nenuimtos daug mikroelementų turinčios luobelės. Bulguras turi daug vitaminų, ypač B grupės vitaminų, K, E, beta karotino, mikroelementų (fosforo, geležies, seleno, vario, cinko, mangano, kalio, natrio, kalcio). Kruopose yra nesočiųjų riebalų rūgščių, sacharidų, ląstelienos. Reguliariai valgyti bulgurą ypač naudinga nervų sistemai, nes jai būtini B grupės vitaminai. Didelis kiekis mineralinių druskų padeda atstatyti medžiagų apykaitą, atgaivina odą, plaukus. Veidas įgauna sveiką atspalvį, plaukai ima blizgėti, greičiau augti. Šias kruopas organizmas lengvai įsisavina, virškina.

Kaip gaminti

Jas galima patiekti garnyrui, jos gali būti plovo, salotų, sriubų ingredientas. Yra smulkinto bulguro. Iš šių kruopų galima gaminti blynelius, kotletus. Kruopos verdamos apie 20 min. Jei pamerksite iš vakaro, virs trumpiau, išsiskirs klijinga medžiaga.

Bolivinė balanda

Bolivinė balanda - vienmetis augalas iš Andų. Laikomas pseudo grūdine kultūra. Na, bet inkams tai buvo vienas iš trijų maisto šaltinių. Inkai netgi vadino jas auksiniais grūdais.

4 kruopų košės, kurių mūsų močiutės nežinojo, o mes šiandien mielai kertame
© Vida Press

Naudingos ypatybės

Bolivinės balandos laikomos vienu iš gausiausių baltymų šaltiniu, kurie labai panašūs į augalinius baltymus. Tai ypač naudinga mėsos atsisakiusiems žmonėms.

Pagal amino rūgštis, kurių yra apie 20, bolivinė balanda panaši į pieną. Kruopose ir angliavandenių, riebalų, ląstelienos, mineralų, B grupės vitaminų, taip pat kalcio, geležies, fosforo, pagal kurio kiekį kruopos nenusileidžia žuviai.

Kaip gaminti

Labai dažnai bolivinė balanda pakeičia ryžius ar grikius. Kruopos gali būti ne tik garnyras, bet ir pagrindinis ingredientas šiltoms salotoms, sriuboms. Bolivinės balandos kruopos verdamos kaip ir dauguma kruopų. Prieš virimą patartina perplauti, paskui užpilkite dvigubai didesniu kiekiu vandens, virkite 15 - 20 min.

Kukurūzų kruopos

Kukurūzų kruopos yra iš maltų kukurūzų grūdų. Šių kruopų košė naudinga, nes net termiškai apdorojus išsaugo visas vertingas ypatybes. Patariama valgyti žmonėms, kuriuos vargina alergijos, nes priskiriama prie mažai alergenų turinčių produktų.

4 kruopų košės, kurių mūsų močiutės nežinojo, o mes šiandien mielai kertame
© Vida Press

Naudingos ypatybės

Kukurūzų kruopos garsėja detoksikuojančiomis ypatybėmis - šalina iš organizmo kenksmingas medžiagas, radionuklidus ir toksinus. Jose daug B grupės vitaminų, E, A, mikroelementų - silicio, geležies ir daugelio kitų. Dėl 80 proc. nesočiųjų riebalų rūgščių kukurūzų kruopos priskiriamos prie produktų, kurie reguliuoja cholesterolio lygį. Dietologai rekomenduoja valgyti kukurūzų kruopų kelis kartus per savaitę, kad gautumėte visų vertingų medžiagų, kurių jose yra.

Kaip gaminti

Virti kukurūzų košę labai paprasta su vandeniu ar su pienu - 1 stiklinė kruopų ir 2 stiklinės vandens ar pieno. Iš kukurūzų kruopų miltų kepa įvairius kepinius, itališką polentą bei blynelius.

Kuskusas

Kuskusas - kvietinių kruopų rūšis. Dabar kuskusą gamina iš manų kruopų, kurios gaunamos iš kietųjų kviečių. Pirmą kartą kuskusas paminėtas XIII a. kulinarinėje knygoje. Manoma, kad pirmi kuskusą pradėjo gaminti berberai. Vienu metu kuskusą gamindavo tik Artimuosiuose Rytuose ir Viduržemio jūros šalyse, paskui pamėgo visas pasaulis.

4 kruopų košės, kurių mūsų močiutės nežinojo, o mes šiandien mielai kertame
© Vida Press

Naudingos ypatybės

Kruopose daug vario, kuris stiprina plaukus. Varis labai svarbus, norint padidinti hemoglobino kiekį, svarbus sąnarių sveikatai. Košėje esantis vitaminas B5 saugo nuo nemigos ir pervargimo. Kuskusas naudingas turintiems virškinimo sutrikimų. Puikiai tinka norinčioms sulieknėti moterims.

Kaip gaminti

Geriausia kruopas gaminti garuose - tada košė nebūna per minkšta, joje išlieka B grupės vitaminai. Galima kruopas tiesiog užpilti verdančiu vandeniu, uždengti indą ir kiek palaikyti. Kuskusas tinka įvairiems kepiniams, salotoms.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Sveikata

Jei laikysitės šių patarimų, vaikas nejaus medikų ir ligoninės baimės

Auginantiems vaikus tėvams tenka susidurti su įvairiomis mažųjų baimėmis, viena jų – ligoninės ir medikų. Dr. Lina Jankauskaitė ir Lietuvos sveikatos mokslų universiteto studentė Kristina Ganzijeva dalijasi patarimais, kaip įveikti šią baimę.

Vaidotas Urbonas: vaikams baltymų reikia daugiau nei saugusiems

Tyrimai įrodė, iš kokių produktų gaunami baltymai naudingiausi sveikatai.

R. Bogušienė: kaip išsirinkti šviežiausias bei kokybiškiausias braškes

Prasidėjo braškių sezonas. Parduotuvių lentynos ir turgūs lūžta nuo braškių ir dažna mama ar močiutė neša namo raudonas gardžiai kvepiančias uogas.

Dvi dažniausios vasaros traumos: ko šiukštu nedaryti prasiskėlus galvą ar nusibrozdinus

Vasarą vaikai daug laiko leidžia lauke, tad natūralu, kad ir traumų tikimybė būna didesnė. Ką daryti ir ko nedaryti, jei vaikas prasiskėlė galvą ar nusibrozdino?

Ekspertai baigė vertinti mokyklų ir darželių maistą: rezultatai stebina

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) kartu su Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) bei Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) baigė vizitus ugdymo įstaigose - mokyklose ir darželiuose, kur mobili ekspertų komanda apsilankydavo netikėtai ir vertindavo vaikams tiekiamo maisto kokybę.

Siūloma uždrausti „vaikišką šampaną“ ir kitas alkoholį imituojančias prekes vaikams

Reaguojant į nevyriausybinių organizacijų siūlymus siūloma atsisakyti viešoje prekyboje vaikams skirtų prekių, kurios imituoja suaugusiųjų elgesį vartojant alkoholį, iš kurių populiariausi yra vaisvandeniai, parduodami putojantį vyną imituojančiose pakuotėse.

Kaip prižiūrėti vaikų smėlio dėžę, kad ji netaptų ligų šaltiniu

Šiltuoju metų laiku vaikų smėlio dėžės tampa tikromis statybų aikštelėmis – statomos pilys, kasamos duobės, rausiami tuneliai.

Mitybos specialistė Vaida Kurpienė: valgyti avižas reikėtų bent dukart per savaitę

Kadaise laikytos antrarūšėmis ir bevertėmis, šiandien avižos pripažįstamos kaip viena naudingiausių grūdinių kultūrų.

3 dažniausios odos ligos, kai išberia: kaip jas atpažinti ir padėti vaikui (1)

Spuogeliai, nuolatinis niežulys ir raudonis. Šios odos problemos vargina daugelį iš mūsų.

Lietuvos vaikai suvartoja keturiskart daugiau cukraus už normą: kur ir kiek jo pridėta

Lietuvos gyventojai kasdieną gauna vidutiniškai 22 proc. daugiau cukraus, nei rekomenduoja Pasaulio sveikatos organizacija (PSO). Vaikai suvartoja dar daugiau - kai kurių tyrimų duomenimis, net keturis kartus daugiau nei norma.

Važiuojant supa ir pykina: kaip padėti vaikui

Šylant orams vis dažniau savo vaikus sodinsime į automobilius ir vyksime poilsiauti. Deja, kai kurie tėvai jau žino, kad kelionės ne visada būna malonios.

Gydytoja Evelina Nevardauskaitė-Rudzikienė – apie natūralias gydymo priemones susirgus vaikui

Šiais laikais pasaulyje populiarėjanti sveikos gyvensenos ir natūralumo tendencija tampa aktuali ir gydant vaikus.

Indrė Kavaliauskaitė Morkūnienė atskleidė, kaip savo vaikus gydo be vaistų

Šiais laikais apie vaikų priežiūrą tėvai gali rasti gausybę informacijos – kaip gydyti, kokius metodus taikyti ir kaip išvengti ligų.

Ledų sezonas: kokių ir kiek per dieną sveika valgyti vaikui

Kas pasaulyje skaniausia? Uždavus šį klausimą vaikui, visai tikėtina, kad dėl prizinės vietos rungsis ir ledai. Kokie ledai tinkamiausi vaikui ir kada geriau jų neduoti?

Vaiką atakuoja alergija: svarbu žinoti

Kaip sužinoti, ar mažylis tikrai alergiškas?