4 paprasti triukai, kurie paskatins valgyti sveikiau vaikus

Maisto vaizdas, skonis, kvapas – ši trijulė nenuginčijamai turi įtakos maisto pasirinkimui.
© Organizatorių nuotr.

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Tačiau ar susimąstėte, kad mūsų pasirinkimą lemia ir tai, ar maistas yra pasiekiamas ranka, ar jis pateiktas tinkamo dydžio porcija, ar jį patogu valgyti ir ar turime jį papildomai apdoroti bei paruošti? Neseniai Danijoje atliktas tyrimas ir profesorius, dr. Rimantas Stukas atskleidžia keletą triukų, kurie paskatins sveikiau maitintis tiek suaugusiuosius, tiek vaikus.

Pasinaudokite šiais 4 paprastais patarimais:

1. Laikykitės „Ranka pasiekiama" taisyklės

Jei negalite visiškai atsisakyti nesveiko, greitojo maisto, pasirūpinkite, kad jis būtų saugiai paslėptas uždaroje spintelėje. O daržoves, vaisius, riešutus, sėklas padėkite visiems šeimos nariams gerai matomoje vietoje, pavyzdžiui, pagrindinėje laisvalaikio leidimo erdvėje – svetainėje, kur gurkšnojate arbatą ar po darbo dienos aptariate įspūdžius. Panorėję užkąsti, pirmiausiai sieksite arčiausiai patiekto maisto, šiuo atveju – sveikų užkandžių.

Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Sveikatos mokslų instituto Visuomenės sveikatos katedros vedėjas, prof., dr. Rimantas Stukas atkreipia dėmesį – jei norime, kad vaikai valgytų daugiau sveiko maisto, turime stengtis, kad jiems matomoje vietoje būtų nuplautų, nuluptų, supjaustytų daržovių, vandens. „Tai – vienas iš sveikos mitybos įpročių ugdymo principų", – pabrėžia R. Stukas.

2. Visada su savimi turėkite sveikų užkandžių.

Tuomet darbe ar keliaujant nekils noras užkandžiauti nesveiku maistu, bandelėmis, išvengsite persivalgymo. Užkandžiams puikiai tiks daržovės (morkos, paprikos, agurkai), vaisiai (bananai, obuoliai, kriaušės), džiovinti vaisiai ir uogos (slyvos, goji uogos, spanguolės, abrikosai), riešutai (graikiniai, anakardžiai, migdolai, lazdynai), sėklos (moliūgų, saulėgrąžų). Pastaruosius galite pasiruošti iš vakaro, o vaisius ir daržoves – susipjaustyti ryte.

3. Kasdien ugdykite vaikų sveikos mitybos įpročius.

Pasirūpinkite užkandžių dėžute mokyklai – pradėkite nuo mažų dalykų. Pasak profesoriaus R. Stuko, kad vaikai mokykloje valgytų sveikiau, svarbus ir tėvų, ir mokytojų indėlis. Tėvai, ruošdami vaikus į mokyklą, turėtų pasirūpinti užkandžių dėžutėmis su vertingu maistu. Kartu su mokytojais jie gali ugdyti vaikų požiūrį į sveikatai palankų maistą rodydami asmeninį pavyzdį – patys kasdien gerdami vandenį ir sveikai užkandžiaudami.

Į pagalbą galima pasitelkti ir žaidimus. Pavyzdžiui, pasiūlyti vaikams nupiešti, nulipdyti mėgstamą maistą, įvardinti jo naudą sveikatai. Arba užmerktomis akimis ragauti ir spėti, kuri tai daržovė, vaisius, uoga ar riešutas – šis žaidimas ne tik sukels daug teigiamų emocijų, bet ir suteiks galimybę atrasti, pažinti naujus skonius. Tereikia šiek tiek kūrybiškumo.

4. Prieš valgydami numalšinkite troškulį.

„Tyrimai parodė, jog kartais žmonės mano, kad norėtų kažko užkąsti, bet organizmui iš tikrųjų reikia tik skysčių. Lietuvos gyventojai išgeria per mažai skysčių. Reikėtų išgerti stiklinę vandens ir gali būti, kad noras užkandžiauti praeis", – pabrėžė R. Stukas.

Kada vietoj pyrago rinksimės obuolį?

Kokią įtaką mūsų pasirinkimui turi patiekalo porcija, tyrė elgsenos tyrimų „iNudgeyou" mokslininkų komanda. Danijoje vykusioje konferencijoje jie atliko eksperimentą. Ant užkandžių stalo karaliavo šokoladinis pyragas „Brownie" ir obuoliai. Tyrimo sumanytojai siekė išsiaiškinti, kaip pateikti šiuos užkandžius, kad būtų suvalgoma daugiau obuolių ir sumažinamas „tuščių" suvartojamų kalorijų kiekis. Restorane pirmąją konferencijos dieną dalyviams buvo patiekiamas visas pyrago gabalėlis ir obuolys. Kitą dieną dalyviai buvo kviečiami pasivaišinti pjaustytais obuoliais ir per pusę perpjautu pyrago gabalėliu. Konferencijos dalyvių pasirinkimai buvo fiksuojami kamera.

Eksperimento rezultatai parodė, kad šis nedidelis pokytis buvo labai efektyvus ir žymiai pakeitė pyrago ir obuolių suvartojimą. Patiekiant pjaustytą obuolį, vidutinis obuolių suvartojimas vienam asmeniui padidėjo nuo 12,7 g iki 20,4 g. O svečiams pasiūlius perpjautą pyrago gabalėlį, jo suvartojimas vienam asmeniui sumažėjo nuo 93,9 g iki 61,2 g. Eksperimento metu pyrago buvo suvalgyta 34,8 proc. mažiau. Įdomu ir tai, kad siūlant visą obuolį tik 32,9 proc. dalyvių valgė keletą obuolių, o kai obuoliai buvo supjaustyti mažesniais gabalėliais, juos valgė net 85,3 proc. konferencijos dalyvių.

Taigi, patogumas nugali. Prisiminkite tai, kai ruošite užkandžius sau, rengsite vakarėlį draugams ar šventę vaikams. Galite pradėti nuo savęs ir pamažu ugdyti visos šeimos sąmoningą įprotį kasdien rinktis protingai bei valgyti sveikai.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Sveikata

Mitybos specialistė: vaikai jaučia saiką ir intuityviai žino ką, kaip ir kiek valgyti

Pradėti keisti mitybos įpročius nėra lengva. Kardinalūs ir staigūs pokyčiai dažnai sukelia papildomą stresą tiek vaikams, tiek tėvams.

Vaistininkė: vitaminų trūkumą išduoda vaikų elgesys

Vitaminai yra vieni pagrindinių vaiko sveikatos ir energijos šaltinių. Vaistinių tinklo „Eurovaistinė" farmacininkė Elvyra Ramaškienė sako, kad yra vos vienas sezonas metuose, kai galima svarstyti, verta vaikui siūlyti vitaminus ar ne, visu kitu metu tėvai gali būti tikri, kad su maistu vaikas gauna ne visą jam būtinų vitaminų kiekį.

Kada dantų dengimas silantais gali pridaryti daugiau žalos, o ne naudos

Daug saldumynų kenkia ne tik bendrai vaiko sveikatai, bet ir sukelia dantų ėduonį.

Kokie pusryčiai vaikui geriausi žiemą

Visaverčiai pusryčiai – svarbus fizinės ir protinės energijos šaltinis reikalingas ne tik geros dienos pradžiai. Ką geriausia valgyti žiemos rytais, pataria gydytoja-dietologė Laura Romeraitė-Kuklierienė.

Praktiški specialistės patarimai, kaip nuo šiandien sveikiau maitinti vaikus

Ne draudimais, ne kritika, ne prievarta ar pagrūmojimu „turi valgyti sveikai", o tik sudarydami tinkamas sąlygas, būdami pavyzdžiu ir mokydami vaikus pasieksime, kad jie valgytų sveikiau.

Jei puola virusai, pasitelkite šias 3 liaudiškas priemones

Pajutus, kad ima kibti liga ir “kažkas ne taip” nereikia laukti, kas bus toliau, o geriau imtis visų priemonių, kaip užkirsti ligai kelią.

Kaip apskaičiuoti, kiek kalorijų per dieną reikia skirtingo amžiaus vaikams (LENTELĖ)

Ar žinote, kiek kalorijų per dieną reikia suvartoti vaikui?

Prof. Dario Martinelli atviras laiškas apie veganišką mitybą ir vaikus

„Vaikų ligoninės gydytojai perspėja: veganiška mityba vaikams yra pavojinga“ (čia)– tokiu pavadinimu išplatintas spaudos pranešimas sulaukė didžiulio visuomenės ir specialistų susidomėjimo. Redakciją pasiekė prof. Dario Martinelli laiškas.

Naujos vaikų mitybos rekomendacijos: ką svarbu žinoti tėvams (3)

Nuo sausio 1 d. ugdymo įstaigose įsigalioja naujos vaikų maitinime rekomenduojamos paros maistinių medžiagų normos. Tai patvirtinta Lietuvos sveikatos apsaugos ministro pasirašytu teisės aktu. Vaikų paros energijos normos nustatytos, atsižvelgiant į amžių, lytį bei fizinį aktyvumą.

Specialistai išskyrė 5 svarbiausius dalykus, kad vaikų dantys būtų sveiki (2)

Vaikų burnos higiena yra ne mažiau svarbi nei fizinis aktyvumas ir tinkama mityba, todėl ja privaloma pradėti rūpintis vos išdygus pirmiesiems dantims.

Kaip išsirinkti kokybišką ir skanią žuvį

Statistinis lietuvis per metus suvalgo apie 15 kg žuvies, tačiau dažniausiai šį produktą valgo per šventes. Pagal sveikatai palankios mitybos principus, žuvis, o ypač šviežia žuvis, turi būti mūsų racione ir ją reiktų rinktis bent kartą per savaitę. Tam, kad žuvis ant jūsų stalo patektų sveika ir kokybiška, būtina žinoti ne tik kaip tokią žuvį išsirinkti, bet ir kaip tinkamai ją paruošti.

Žalingi produktai, arba ko neturėtų būti vaikų valgiaraštyje (5)

Suaugusieji žino – dauguma ligų kyla dėl netinkamos mitybos. Deja, žalingi produktai labai dažnai patenka į mūsų mažylių racioną. Tada kyla pavojus – juk jau vaikystėje susiformuoja pagrindas vėlesnėms vaiko ligoms, tam daug įtakos turi nesveikas maistas.

4 paprasti triukai, kurie paskatins valgyti sveikiau vaikus

Maisto vaizdas, skonis, kvapas – ši trijulė nenuginčijamai turi įtakos maisto pasirinkimui.

Kauno vaikų darželyje – palankesnis sveikatai meniu

„Mano vaikas košių nevalgo!“. „Daržovių lėkštę stumia nuo savęs kuo toliau!“.„Žuvies kvapo tiesiog pakęsti negali!“ Tokias ir panašias tėvų kalbas girdime tikrai dažnai. Tačiau ar žinome, kaip tai pakeisti?

Gydytoja ortodontė – apie kreivų dantų gydymą (1)

Sveikiausiais dantimis gali džiaugtis 1,5–3 metų amžiaus vaikai, tačiau jau penkiamečių-šešiamečių dantys tampa prasti.