5 aktualiausi klausimai apie vaikų sanatorijas

Kaip ir kiekvienais metais, prasidėjus vasarai, vis daugiau vaikų vyksta į reabilitacijos ir sanatorinio gydymo paslaugas teikiančias įstaigas. Į labiausiai tėveliams rūpimus klausimus atsako Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos specialistai.

Kas išduoda siuntimą vaikui, jeigu jam reikalinga reabilitacija?

Vaikams, kaip ir suaugusiems, apdraustiems privalomuoju sveikatos draudimu, reabilitacijos paslaugas skiria gydantysis gydytojas, remdamasis fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojo rekomendacijomis. Ar vaikas gali gauti šias paslaugas stacionare, ar ambulatoriškai, sprendžia gydantysis gydytojas pagal jo sveikatos būklę.

Ar gali tėvai patys pasirinkti, į kurią reabilitacijos įstaigą vykti?

Pacientas ir jo tėvai turi teisę pats pasirinkti, į kurią įstaigą parankiau vykti. Tam padeda jau ne vienerius metus Valstybinės ligonių kasos svetainėje (www.vlk.lt) veikiantis skyrelis „Medicininė reabilitacija". Jame galima sužinoti apie laisvas vietas medicininės reabilitacijos paslaugas teikiančiose įstaigose, nurodomi jų adresai, telefonai, įstaigų teikiamos paslaugos. Medikai taip pat turi informuoti tėvus, kad jie turi teisę pasirinkti, kur atlikti vaiko reabilitaciją - sanatorijoje, ar gydančios ligoninės reabilitacijos centre.

Ar tiesa, kad vasarą sanatorijų poreikis padidėja ir kai kur nelieka vietų?

Kasmet medikai gerokai daugiau vaikučių į medicininės reabilitacijos ir sanatorinio gydymo įstaigas siunčia vasarą nei žiemą, taip pat šių paslaugų poreikis padidėja moksleivių atostogų metu. Tikėtina, kad dalis pacientų tėvelių atsisako medicininės reabilitacijos paslaugų, kai jos būtinos pabaigti gydymą po ūmių susirgimų arba ligos paūmėjimų, pageidaudami pasinaudoti šiomis paslaugomis vasarą. Dėl šios priežasties kai kuriose reabilitacijos įstaigose vasaros metu gali nebūti vietų. Reabilitacija stacionarinėje ar ambulatorinėje reabilitacijos įstaigoje reikalinga tada, kai pacientui ji būtina, o ne tada, kai pacientui ar jo tėveliams patogu, nes tai ne vasaros poilsis.

Dėl kokių ligų dažniausiai skiriama reabilitacija vaikams?

Apie 50 proc. visų medicininės reabilitacijos paslaugų vaikams teikiama dėl kvėpavimo sistemos ligų. Šių paslaugų neretai prireikia sergantiesiems artritu, cerebriniu paralyžiumi, virškinimo sistemos ligomis, esant traumoms, sutrikus psichikai.

Iki kelerių metų kartu su vaiku drauge gali važiuoti ir tėvai?

Sveikatos apsaugos ministro įsakymu nustatyta, kad vaikai iki 8 metų turi teisę vykti į medicininės reabilitacijos įstaigas lydimi slaugančio asmens. Vyresni nei 8 metų amžiaus vaikai galėtų būti lydimi slaugančio asmens, jei vaikui yra nustatytas neįgalumas arba taip nustatė gydytojų konsultacinė komisija. Iš PSDF biudžeto apmokamos vaiką slaugančio asmens nakvynės ir maitinimo paslaugų išlaidos.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis