5 maisto produktai, kurie išbalansuoja nuotaiką

Tėvai jaučia, kokie maisto produktai veikia vaiko nuotaiką ir elgesį. Pavyzdžiui, saldumynai sukelia perdėtą aktyvumą. Tačiau ne tik cukrus daro įtakos nuotaikai, yra ir daugiau kaltininkų, kuriais maitiname savo mažuosius.


Parsisiųskite programėles telefonams štai čia: „iPhone“, Kodėl reikia leisti vaikams klysti ir dėl to nepykti
Atostogos su vaiku: ką žinoti, kad nevirstų košmaru

Dirbtiniai dažikliai

Daugelyje šalių dirbtiniai dažikliai jau uždrausti dėl žalingo poveikio vaikams. Jie sukelia hiperaktyvumą, nerimą, galvos skausmą, taip pat turi įtakos elgesiui. Kadangi dirbtinių dažiklių dažnai yra saldžiuose produktuose, tėvai kaltina cukrų dėl elgesio pasikeitimo. Dirbtinių dažiklių gali būti netgi duonoje, jogurte.

Cukrus

Cukrus sukelia vaikams hiperaktyvumą, tačiau cukraus yra praktiškai visuose vaikų valgomuose produktuose. Seniai įrodyta, kad cukrus daro ilgalaikės žalos sveikatai, o valgant vien apdorotą maistą gresia depresija, kognityvinio vystymosi sutrikimai, miego sutrikimai.

Konservantai

Kai kurie konservantai gali sukelti vaikų elgesio sutrikimų. Pavojingi ne tik nitratai, nitritai ir sodos benzonatas. Mononatrio glutamatas – skonio stipriklis, kuris gali sukelti galvos skausmą, hiperaktyvumą. Natrio benzoato dažnai dedama į sultis.

Maisto alergenai

Tai pieno produktai, riešutai, kiaušiniai, soja ir kukurūzai. Jei vaikas netoleruoja ar yra alergiškas kokiam produktui, pasikeičia vaiko elgesys, padaroma žala sveikatai. Tiesa, patiems gali būti sunku ir neįmanoma nustatyti, kokiems produktams jūsų vaikas alergiškas, teks kreiptis į alergologą.

Jei pastebėjote, kad pasikeitė vaiko elgesys, ėmė svyruoti nuotaikos, pradėkite kasdien rašyti, ką jis valgo. Įtarimą keliančių produktų neduokite ir pasikonsultuokite apie tai su vaiko gydytoju.

Kokius sveikus užkandžius rinktis vaikams, rasite mūsų parengtame straipsnyje „7 sveiki užkandžiai vaikams, kuriuos rekomenduoja specialistai“

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis