6 klausimai apie dantų silantus

Ką svarbu žinoti apie silantus, kuriais dengiami ką tik išdygę nuolatiniai vaiko dantys? 6 klausimai ir atsakymai šia tema.

Kas yra silantai ir kokia jų nauda?

Silantai - tai viena dantų kramtomųjų paviršių profilaktikos priemonių, tam tikros medžiagos, kurios įdedamos į šiuose paviršiuose esančias vageles ir duobeles. Dėl to maisto likučiai ir bakterijos negali kauptis bei daugintis tuose danties paviršiaus nelygumuose. Tai labai trumpa, paprasta ir neskausminga vos keliolikos minučių procedūra. Tai puikus būdas atsikratyti esamos ar neįgyti dar nesančios dantų gydymo baimės. Tačiau jei dantukas ir padengtas silantu, tai dar negarantuoja, jog jis neges. Bet kokiu atveju juos reikia kruopščiai valyti ir profilaktiškai tikrinti pas gydytoją.

Kokio amžiaus vaikų dantukai dengiami silantais?

Silantais paprastai dengiami nuolatinių dantukų paviršiai, dažniausiai - krūminių ir prieškrūminių dantukų, rečiau - priekinių viršutinių iš gomurio pusės. Dengiamas silantais dantukas turi būti visiškai išdygęs, sveikas, kad būtų galima kokybiškai atlikti šią procedūrą. Išskirtiniais atvejais, jei ėduonis labai aktyvus, silantais dengiami vos prasikalę dantukai. Šiuos aspektus geriausiai įvertins ir laiką, kada dengti ir ar išvis reikia dengti dantukus silantais, gydytojas. Vadinasi, pirmą kartą dėl dantų silantų su odontologu reikėtų pasitarti prieš ruošiantis į mokyklą, kai vaikui maždaug 6 m. Iki 12-14 m. visiškai pasikeičia sąkandis (pieninius dantukus keičia nuolatiniai), ir visi dantukai turėtų būti apsaugoti. Ligonių kasos Lietuvoje kompensuoja 6-14 m. vaikų dantukų dengimą silantais.

O gal silantais būtų prasminga dengti ir pieninius dantukus, kad jie negestų?

Galima dengti ir pieninius dantukus, bet tai padaryti kokybiškai techniškai sunku, nes vaikas vos išdygus dantukams yra dar mažas, būtų sunku nulaikyti jį vietoje, apsaugoti dantuką nuo drėgmės, kai atliekama ši procedūra.

Dėl silantų patariama kreiptis iš karto išdygus nuolatiniam dantukui. O kas bus, jei mama kreipsis vėliau, pavyzdžiui, kai vaikui nuolatiniai krūminiai dantukai išdygę prieš metus?

Jei dantukai sveiki, galima juos dengti ir po metų. Jei per tą laiką jau bus pradėję gesti, teks taikyti kitokias profilaktikos ir gydymo priemones. Tik jei išdygus dantukui praėję ketveri ar daugiau metų ir jis visiškai susiformavęs, mineralizavęsis, dengti silantais nebūtina, galima apsieiti su kitomis profilaktikos priemonėmis.

Kiek laiko „galioja" silantai ir ar reikia dantukus jais dengti pakartotinai?

Svarbiausia, kad silantai apsaugotų dantukus pirmuosius kelerius metus, kai jie dar nėra visiškai mineralizuoti ir dėl to mažiau atsparūs išorės poveikiui. Jei per tą laiką silantai iškrinta, o dantis sveikas, galima dengti pakartotinai. Tik tuo atveju, jei praėję daugiau kaip ketveri metai, dengti neberekomenduojama.

Kur kreiptis dėl silantų?

Dėl šios procedūros galima kreiptis į sveikatos įstaigos, kurioje esate prisiregistravę, gydytojus odontologus. Tada ši paslauga bus nemokama. Tačiau už tam tikrą mokestį ir dauguma privačiuose kabinetuose dirbančių gydytojų odontologų atliks vaikučiams šią procedūrą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis