7 klausimai mitybos specialistei apie ledus ir firminis naminių ledų receptas

Ledų sezonas“ tęsiasi, ir daugeliui tėvų kyla klausimų: kiek ir kokių ledų galima per dieną suvalgyti vaikui? Ar jis neperšals, jei juos valgys kasdien?

Mitybos specialistė Reda Ežerskienė. Orintos Plotnikovienės nuotr.
Į tėvams rūpimus klausimus apie valgomuosius ledus atsako mitybos specialistė Reda Ežerskienė.

Nuo kokio amžiaus rekomenduojama vaikams duoti valgyti ledų?

Vaikams rekomenduojami ledai kaip grūdinimosi priemonė ir daug energijos teikiantis maisto produktas. Tačiau geriausia juos pradėti duoti maždaug nuo 3-4 metukų. Jeigu nuspręstumėte duoti anksčiau, tada reikia duoti jau aptirpusius ledus ir tik palaižyti, arba duoti su šaukšteliu.

Kiek porcijų ledų per dieną galima suvalgyti?

Galima suvalgyti 1-2 porcijas ledų per dieną, tačiau tiems vaikams, kurie turi viršsvorio ir mažai juda, užtektų ir vienos ledų porcijos.

Kokie ledai - vaisiniai ar pieno pagrindu - yra sveikesni?

Pieniškuose leduose yra daug kalcio, kuris yra labai reikalingas kaulams, taip pat fosforo, kalio ir vitaminų A, B, D, E. Tačiau tokiuose leduose dažniausia būna ir sočiųjų riebalų bei kitų nereikalingų priedų, todėl reikia labai atidžiai skaityti sudėtį.

Kalbant apie vaisinius ledus - jie turi būti pagaminti iš natūralių vaisių sulčių, nes kitaip tokie ledai jau nebeturės geros maistinės vertės. Todėl, mano nuomone, negalima vienareikšmiai išskirti, kurie ledai yra sveikesni, nes tiek pieniški, tiek vaisiniai ledai turi savo gerųjų savybių.

Kaip perkant išsirinkti sveikiausius ledus?

Renkantis ledus, visų pirma reikia skaityti, kas parašyta ant ledų pakuotės. Stenkitės vengti tokių ledų, kurių sudėtyje yra konservantų, o taip pat ir įvairių dažančiųjų bei kvapiųjų medžiagų, kurios tikrai nepasižymi geromis savybėmis ir gali sukelti įvairias alergijas.

Taip pat reikia žiūrėti, kad būtų kuo mažiau arba išvis nebūtų papildomų priedų (karamelės, šokolado gabaliukų, uogienės ir t.t.), nes tai tik papildomos kalorijos ir pridėtinis cukrus, kurio įmanoma išvengti neperkant tokių ledų.

Dar verta paminėti, kad ledai be sojos taip pat turėtų būti įtraukti į sveikesnių ledų gretas, nes tokie ledai turi daugiau maistinės vertės.

Ypač svarbus yra ir ledų galiojimo laikas. Visada verta pasižiūrėti, ar nepasibaigęs galiojimo laikas. Nesvarbu, kad jie būna šaldikliuose, tačiau galiojimo laikas vis tiek yra svarbus.

Ar tiesa, kad ledai turi nemažai cukraus ir kalorijų, todėl piktnaudžiauti jais nesveika?

Tiesa, bet daug cukraus ir kalorijų turi tie ledai, kuriuose yra daug priedų, kuriuos išvardijau anksčiau. Todėl patarčiau rinktis ledus, kurių sudėtyje to nebūtų, tada išvengsite papildomų kalorijų ir cukraus.

Kaip vertinate mamų pastangas vaikams ledus gaminti namuose, pavyzdžiui, kai jogurtas arba sutrintos uogos yra sušaldomos specialiuose ledų indeliuose šaldiklyje?

Tai vertinu labai gerai, nes mamos savo vaikams tikrai stengsis pagaminti kuo sveikesnius ir skanesnius ledus. Taip pat į tokių ledų sudėtį tikrai neįeis konservantai, dažikliai ir t.t, nes naminiams ledams padaryti užtenka tik kelių sudedamųjų dalių. Pavyzdžiui vietoj cukraus galima įdėti medaus šaukštelį arba susmulkintų datulių.

Gal jūs pati turite firminį naminių ledų receptą, kuriuo galėtumėte pasidalinti su mumis?

Taip, turiu. Pati mėgstu pasigaminti naminių ledų, o dažniausiai darau pagal šį receptą:

Reikės:

1 banano;

100 g aviečių;

100 g braškių;

2 valgomų šaukštų graikiško jogurto;

1 arbatinio šaukštelio medaus (jeigu norite saldesnių ledų).

Gaminimas:

Bananą sutrinti kartu su uogomis, tada viską sumaišyti su jogurtu ir medumi.

Sudėti į ledų formeles ir palikti šaldiklyje per naktį arba iki kol sustings.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis