8 priežastys, kodėl iš nosies bėga kraujas

Kraujas iš nosies vaikams dažnai gali tekėti vėsiuoju metų laiku, kai šildomos patalpos. Vis dėlto ši bėda gali ištikti bet kada. Kodėl, konsultuoja pediatrė Virginija Lukšienė.

Kraujagyslių tinklas

Nosies gleivinėje yra smulkių kraujagyslių tinklas. Jį dengia plonytė gleivinė, todėl nosies kraujagyslės yra lengvai pažeidžiamos. Jomis tekantis kraujas sušildo į plaučius patenkantį orą, o į gleivinę iš kraujagyslių atkeliavę antikūnai saugo nuo ligas sukeliančių užkratų.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Kada tinkamiausias metas susilaukti vaikų?
10 idėjų, kaip su šeima įdomiai praleisti šį savaitgalį

Kraujavimas iš nosies - daugelio ligų požymis. Jei tai dažnas reiškinys, gali išsivystyti mažakraujystė. Vaiką reikia nuvesti pas gydytoją, kad ištirtų ir nustatytų tikrąją priežastį bei skirtų gydymą.

8 priežastys, kodėl iš nosies bėga kraujas

1. Pakrapštė, smarkiai pūtė nosytę. 

Tai dažna „kraujo upelio" priežastis. Neretai mažylio pirštukas nosytėje atsiranda ne todėl, kad nori ką nors „sužvejoti", o iš nuobodulio. Kartais tai tampa atgrasiu įpročiu, dėl kurio ir pradeda tekėti kraujas.

2. Peršalimo ligos. 

Jei vaikas suserga sloga, gripu ar sinusitu, virusai ar bakterijos paveikia nosies kraujagyslių sieneles, jos tampa trapesnės. Nosies kraujagyslės gali plyšti ir gausiai kraujuoti, ypač jei vaikas stipriai pučia nosį, kosėja, čiaudi. Kraujagyslė gali trūkti ir pakilus kūno (ar aplinkos) temperatūrai.

3. Sausas patalpų oras. 

Jis išdžiovina nosies gleivinę, todėl ši labai suplonėja, sutrūkinėja, tampa jautri. Vaikui čiaudint ar pasikrapščius nosytę pasipila kraujas.

4. Nosies trauma, svetimkūnis. 

Vaikai judrūs, o judesiai dar nėra tikslūs, todėl dažnai užkliūva, pargriūva, užsigauna ir pradeda bėgti kraujas. Mažyliai į nosytę kartais įsikiša kokią nors smulkią žaisliuko detalę, kuri pažeidžia gleivinę ir kraujagysles.

5. Aukštas kraujospūdis. 

Nors šis negalavimas yra būdingas suaugusiesiems, tačiau kraujospūdis gali „šokinėti" ir vaikui, jei jo širdelė nesveika, yra yda.

6. Kraujo liga, vitaminų stoka. 

Gausaus kraujavimo iš nosies priežastis gali būti kraujo liga, kraujo bei jo krešumo veiksnių gamybai reikiamų vitaminų stoka (ypač vitamino C). Kai blogai kreša kraujas, šnypščiant, valant ar pakrapščius nosį pradeda gausiai kraujuoti.

7. Nosies ertmės kraujagyslių pokyčiai, kreiva nosies pertvara.

Išsiplėtusios, per arti gleivinės esančios kraujagyslės, yra greitai pažeidžiamos, kraujuoja.

8. Hormonų pokyčiai.

Dėl jų paauglei gali bėgti kraujas iš nosies, nes lytinių organų ir nosies ertmės gleivinė bei audiniai yra panašūs, todėl gali panašiai reaguoti į hormoninius pokyčius. Kaip išvengti kraujavimo iš nosies, gali patarti ginekologas arba endokrinologas.

8 patarimai, ką daryti, jei vaikui iš nosies bėga kraujas

* Nuraminkite vaiką, nes jaudinantis ir verkiant kyla kraujospūdis ir kraujas teka dar smarkiau.

* Vaiko neguldykite, nes kraujas bėgs dar stipriau. Tada jo gali patekti į kvėpavimo takus ir sukelti plaučių uždegimą, mažylis gali užspringti, vemti. Tad jį pasodinkite ir šiek tiek palenkite galvytę į priekį (jokiu būdu negalima jos atlošti) ir pirštais suspauskite nosies sparnelius. Užspaudus plyšusią kraujagyslę sparčiau kreša kraujas, greičiau liaujasi bėgti.

* Į nosies landą, iš kurios bėga kraujas, įstumkite kraujuojančiojo seilėmis suvilgytą vatos ar marlės gumuliuką. Jis turėtų būti ilgesnis, kad būtų lengviau ištraukti. Jei po ranka nėra vatos ar marlės, tinka susuktos nosinės kraštelis. Po 5-10 minučių atsargiai ištraukite.

* Į medžiagą, rankšluostį įvyniokite ledo arba ją sudrėkinkite šaltu vandeniu ir uždėkite ant nosies, ties tarpuakiu.

* Sustabdę kraujavimą neduokite vaikui gerti karštų gėrimų. Jie plečia nosies kraujagysles, todėl vėl gali pradėti bėgti kraujas. Kai jis nustoja tekėti, vaiką 15-20 minučių paguldykite (galvą dėkite ant pagalvės), paaiškinkite, kad nepūstų nosies ir nekrapštytų susidariusių kraujo krešulių. Kai atsikels, neleiskite dūkti ir sunkiai kelti.

* Jei jokios priemonės negelbsti, kuo greičiau kreipkitės į ausų, nosies ir gerklės gydytoją. Jis kraujuojančią kraujagyslę „pridegins" sidabro nitratu arba elektra. Jei ir tai nepadėtų, nosies ertmę aklinai užkimš marlės tamponu, kurį reikės laikyti 48 valandas. Jei nosies pertvara yra iškrypusi ir dažnai kraujuoja, gali prireikti operacijos (perrišti dažnai kraujuojančią kraujagyslę).

*Vaikui, kuriam iš nosies dažnai bėga kraujas, nupirkite vitaminų, stenkitės, kad maiste nestigtų vitamino C (jo yra erškėtuogėse, citrusiniuose vaisiuose, kiviuose, raugintuose kopūstuose).

*Vaiką būtinai nuveskite pas gydytoją. Jis skirs kraujo tyrimą, nustatys, ar pakanka trombocitų, nuo kurių priklauso, kaip kreša kraujas, bei kitus rodmenis.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis