9 produktai, kuriuos reikia valgyti turintiems problemų su hemoglobinu

 (8)
Hemoglobinas - geležies turintis baltymas, kurio svarbiausia funkcija - pernešti deguonį audiniuose. Kai jo trūksta, medikai rekomenduoja valgyti tam tikrus produktus, kad hemoglobino rodiklis pagerėtų.
© Vida Press

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Žemas šio baltymo rodiklis kraujyje pasireiškia tokiais simptomais kaip nuolatinis galvos svaigimas, silpnumas, blyškumas, prastas apetitas.

Viena vertus, ne veltui hemoglobinui skiriama tiek dėmesio. Jis atlieka svarbią funkciją - atgabena iš plaučių deguonį į įvairias organizmo ląsteles. Čia jam padeda geležis, taigi tam, kad visi organai gautų užtektinai deguonies, reikia įtraukti į valgiaraštį produktų, kuriuose yra geležies.

Geležies yra ne tik gyvūninės kilmės produktuose, kurie dažniausiai rekomenduojami nustačius žemesnę hemoglobino normą. Tai, kad rekomenduojama valgyti raudoną mėsą, kepenis, žino daugelis. Tačiau yra ir augalinės kilmės produktų, kurie padeda palaikyti hemoglobino normą. Štai dažniausieji jų:

Burokėliai

Šių daržovių būtina valgyti, nes jos naudingos praktiškai visoms organizmo sistemoms. Burokėliuose gausu geležies, kalio, magnio, vario, fosforo, vitamino C. Naudingos medžiagos, kurių yra burokėliuose, stiprina kraujagyslių sieneles, gerina širdies ir kraujagyslių veiklą.

Obuoliai

Anglai sako: „Obuolys per dieną, ir gydytojo nereikės." Šiuose žodžiuose yra tiesos, juk obuoliuose gausu vitaminų A, C, B. Ypač obuoliai naudingi limfos sistemai - jie valo kraują, normalizuoja kraujospūdį, padeda geriau įsisavinti geležį.

Granatai

Šiuose stebuklinguose vaisiuose yra 15 organizmu reikalingų amino rūgščių, kurių daugelio, be granatų, yra tik gyvūninės kilmės produktuose. Granatuose yra ir vitaminų C, P, B6 ir B12. O pastarasis ypač reikalingas širdies ir kraujagyslių sistemai. Granatuose daug geležies, kalio, silicio ir kitų mikroelementų.

Morkos

Jose irgi labai daug vertingų medžiagų. Šiose oranžinėse daržovėse daug vitaminų C, B, D, E ir daug mikroelementų, tarp jų ir geležies. Šios medžiagos valo kraują, šalina iš organizmo toksinus, stiprina imunitetą.

Riešutai

Graikiniai riešutai - širdies ir kraujagyslių sistemos pagalbininkai. Jie suteikia sotumo ir aprūpina energija. Vos keturi riešutai per dieną padės palaikyti reikiamą hemoglobino kiekį, sustiprins kraujagysles, bus profilaktika nuo širdies ligų.

Ankštiniai

Vegetarams nepamainomi produktai - avinžirniai, lęšiai, sojos pupelės. Jie skatina hemoglobino gamybą. Be daugelio naudingų mikroelementų juose yra daug geležies.

Grikiai

Šios kruopos laikomos vienomis iš naudingiausių, taigi grikių būtina įtraukti į valgiaraštį. Be viso kito, juose yra vitamino P, kuris reguliuoja kraujospūdį, išsaugo kraujagyslių elastingumą, jas stiprina. Grikiuose daug geležies, folio rūgšties.

Erškėtuogės

Puikus vitamino C šaltinis, su kuriuo kartu organizmas daug geriau įsisavina geležį. Erškėtuogės stiprina imunitetą, suteikia energijos, naudingos širdžiai ir kraujagyslėms.

Jūros kopūstai

Laminarijų unikali sudėtis. Jose daug fosforo, jodo, magnio, natrio, geležies ir daugelio vertingų medžiagų. Jūrų kopūstų nereikia per daug termiškai apdoroti - įprastai juos džiovina, marinuoja arba užšaldo, tada jie nepraranda vertingų medžiagų.

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Sveikata

8 įpročiai, kad jūsų vaikai darželyje ar mokykloje nesusirgtų

Mokslo metai – nelengvas laikas ne tik vaikui, bet ir jo tėvams. Kygos, daugybė kanceliarinių prekių, namų darbai. Iš esmės tai – malonūs rūpesčiai, išskyrus vieną – darželyje ir mokykloje prasideda ligos, kuriomis vieni nuo kitų užsikrečia.

Dažniausios ligos Lietuvoje, kurias sukelia kirmėlės

Kai tik vaikas ima griežti dantimis, pagalvojame, kad gal jis turi kirmėlių. Ar išties taip yra? Kada duoti vaistų?

Dietologė pataria, kokių vaisių ir daržovių geriausia valgyti vaikams

Dažnas vaikas nemėgsta vaisių ir daržovių, o užkandžiams mieliau renkasi miltinius gaminius. Gydytoja-dietologė Laura Romeraitė-Kuklierienė pataria, kokius vaisius ir daržoves, sultis ir glotnučius geriausia valgyti mažiesiems ir kaip paskatinti jų suvalgyti daugiau.

Iš lūpų į lūpas perduodamos liaudiškos priemonės nuo kosulio (3)

Prasidėjus ligų sezonui, prisimename liaudiškas priemones, kurios padeda mums kovoti su sloga, gerklės skausmu ar kosuliu. Šįkart - apie pastarąjį.

Dietologė dr. Edita Gavelienė – apie dažniausias vaikų mitybos klaidas

Nors tėvai nori palaikyti sveiką savo vaikų gyvenimo būdą, vien intensyvaus sporto ir fizinio aktyvumo nepakanka – neretai vaikams trūksta maistingųjų medžiagų.

Šeimos nuo ligų sezono bėga į šiltus kraštus

Vis daugiau šeimų renkasi atostogauti būtent rudenį ir žiemą, o nuo nemalonumų nors trumpam pasislėpti šiltuosiuose kraštuose. Apie rudens ir žiemos keliones pasakoja kelionių organizatoriaus „Kidy Tour" produkto vadovė Neringa Kurtinaitienė.

Dr. Vaidotas Urbonas: kokią košę valgyti sveikiausia (2)

Per pastaruosius metus ne tik suaugusiųjų, bet ir vaikų tarpe ženkliai išaugo gastroezofaginio refliukso ligos atvejų.

Vaikui skauda, bet ligos nėra: interviu su psichologe, kurį rekomenduojame visiems tėvams

Interviu su psichologe Dovile Jankauskiene apie psichosomatinius sutrikimus, kuomet vaikas skundžiasi, kad jam skauda, tačiau medikai ligos neranda.

Išsamūs odontologės patarimai, kaip prižiūrėti vaikų dantis nuo gimimo

Gyd. vaikų odontologės doc. dr. Vilmos Brukienės patarimai, kaip išsaugoti sveikus vaiko dantis.

9 maisto produktai, kurie stiprina vaiko protą

Tam, kad vaikas augtų sveikas, jam reikia pilnavertės mitybos nuo mažų dienų. Ypač atkreipkite dėmesį į mokyklinio amžiaus vaikų mitybą.

Kaip suderinti sveiką vaiko mitybą ir malonumą

Nerasime vaiko, kuris nemėgtų saldumynų. Tačiau rūpestingi tėvai supranta, kad gardėsiai negerai nei figūrai, nei dantims, tačiau negi vaiką paliksi be saldumynų... Kokią rasti išeitį?

Jei ant maisto produkto parašyta „skirta vaikams“, išlikite budrūs – tai gali būti spąstai (1)

Parduotuvių lentynose dažnai išvystame maisto produktų, kurių etiketėse puikuojasi mažąjį pirkėją viliojantys spalvoti piešinukai ir net užrašai „skirta vaikams". Ar tikrai jie pagaminti kokybiškiau nei suaugusiųjų maistas ir yra palankūs vaikų sveikatai?

Kaip išrinkti vaikui batus, kurie nedarytų žalos jo pėdutei

Kiekvienas vaikas yra individualus ne tik savo pomėgiais, charakteriu, būdo savybėmis, tačiau ir savo fiziologiniais procesais.

Kaip namų sąlygomis džiovinti uogas, kad jos džiugintų visus metus

Šviežių uogų sezonas netrukus pasibaigs, bet jomis mėgautis galime ne tik vasarą. Tereikia žinoti keletą pagrindinių taisyklių, kaip mėgstamiausias uogas sudžiovinti, kad jos būtų ne tik gardžios, bet ir išlaikytų kuo daugiau naudingųjų savybių.

Šiemet per pusmetį užregistruota daugiau susirgimų pneumokokine infekcija

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, per pirmąjį šių metų pusmetį Lietuvoje sergamumas pneumokokine infekcija padidėjo beveik 40 proc. lyginant su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu.