9 produktai, kuriuos reikia valgyti turintiems problemų su hemoglobinu

 (8)
Hemoglobinas - geležies turintis baltymas, kurio svarbiausia funkcija - pernešti deguonį audiniuose. Kai jo trūksta, medikai rekomenduoja valgyti tam tikrus produktus, kad hemoglobino rodiklis pagerėtų.
© Vida Press

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Žemas šio baltymo rodiklis kraujyje pasireiškia tokiais simptomais kaip nuolatinis galvos svaigimas, silpnumas, blyškumas, prastas apetitas.

Viena vertus, ne veltui hemoglobinui skiriama tiek dėmesio. Jis atlieka svarbią funkciją - atgabena iš plaučių deguonį į įvairias organizmo ląsteles. Čia jam padeda geležis, taigi tam, kad visi organai gautų užtektinai deguonies, reikia įtraukti į valgiaraštį produktų, kuriuose yra geležies.

Geležies yra ne tik gyvūninės kilmės produktuose, kurie dažniausiai rekomenduojami nustačius žemesnę hemoglobino normą. Tai, kad rekomenduojama valgyti raudoną mėsą, kepenis, žino daugelis. Tačiau yra ir augalinės kilmės produktų, kurie padeda palaikyti hemoglobino normą. Štai dažniausieji jų:

Burokėliai

Šių daržovių būtina valgyti, nes jos naudingos praktiškai visoms organizmo sistemoms. Burokėliuose gausu geležies, kalio, magnio, vario, fosforo, vitamino C. Naudingos medžiagos, kurių yra burokėliuose, stiprina kraujagyslių sieneles, gerina širdies ir kraujagyslių veiklą.

Obuoliai

Anglai sako: „Obuolys per dieną, ir gydytojo nereikės." Šiuose žodžiuose yra tiesos, juk obuoliuose gausu vitaminų A, C, B. Ypač obuoliai naudingi limfos sistemai - jie valo kraują, normalizuoja kraujospūdį, padeda geriau įsisavinti geležį.

Granatai

Šiuose stebuklinguose vaisiuose yra 15 organizmu reikalingų amino rūgščių, kurių daugelio, be granatų, yra tik gyvūninės kilmės produktuose. Granatuose yra ir vitaminų C, P, B6 ir B12. O pastarasis ypač reikalingas širdies ir kraujagyslių sistemai. Granatuose daug geležies, kalio, silicio ir kitų mikroelementų.

Morkos

Jose irgi labai daug vertingų medžiagų. Šiose oranžinėse daržovėse daug vitaminų C, B, D, E ir daug mikroelementų, tarp jų ir geležies. Šios medžiagos valo kraują, šalina iš organizmo toksinus, stiprina imunitetą.

Riešutai

Graikiniai riešutai - širdies ir kraujagyslių sistemos pagalbininkai. Jie suteikia sotumo ir aprūpina energija. Vos keturi riešutai per dieną padės palaikyti reikiamą hemoglobino kiekį, sustiprins kraujagysles, bus profilaktika nuo širdies ligų.

Ankštiniai

Vegetarams nepamainomi produktai - avinžirniai, lęšiai, sojos pupelės. Jie skatina hemoglobino gamybą. Be daugelio naudingų mikroelementų juose yra daug geležies.

Grikiai

Šios kruopos laikomos vienomis iš naudingiausių, taigi grikių būtina įtraukti į valgiaraštį. Be viso kito, juose yra vitamino P, kuris reguliuoja kraujospūdį, išsaugo kraujagyslių elastingumą, jas stiprina. Grikiuose daug geležies, folio rūgšties.

Erškėtuogės

Puikus vitamino C šaltinis, su kuriuo kartu organizmas daug geriau įsisavina geležį. Erškėtuogės stiprina imunitetą, suteikia energijos, naudingos širdžiai ir kraujagyslėms.

Jūros kopūstai

Laminarijų unikali sudėtis. Jose daug fosforo, jodo, magnio, natrio, geležies ir daugelio vertingų medžiagų. Jūrų kopūstų nereikia per daug termiškai apdoroti - įprastai juos džiovina, marinuoja arba užšaldo, tada jie nepraranda vertingų medžiagų.

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Sveikata

Kaip namų sąlygomis džiovinti uogas, kad jos džiugintų visus metus

Šviežių uogų sezonas netrukus pasibaigs, bet jomis mėgautis galime ne tik vasarą. Tereikia žinoti keletą pagrindinių taisyklių, kaip mėgstamiausias uogas sudžiovinti, kad jos būtų ne tik gardžios, bet ir išlaikytų kuo daugiau naudingųjų savybių.

Šiemet per pusmetį užregistruota daugiau susirgimų pneumokokine infekcija

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, per pirmąjį šių metų pusmetį Lietuvoje sergamumas pneumokokine infekcija padidėjo beveik 40 proc. lyginant su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu.

Rūkote ir turite vaikų? – Tuomet turėtumėte suklusti

Ne paslaptis, kad pasyvus rūkymas, arba kitaip – kvėpavimas cigarečių dūmų užterštu oru, kelia pavojų sveikatai.

7 klausimai mitybos specialistei apie ledus ir firminis naminių ledų receptas

„Ledų sezonas“ tęsiasi, ir daugeliui tėvų kyla klausimų: kiek ir kokių ledų galima per dieną suvalgyti vaikui? Ar jis neperšals, jei juos valgys kasdien?

Kirmėlės gali sukelti ir rimtų sveikatos problemų: kaip apsaugoti vaikus

Tikimybė užsikrėsti kirmėlėmis ypač padidėja šiltuoju sezonu, kuomet vaikai didžiąją laiko dalį praleidžia gamtoje, nepaisydami kai kurių tėvų įspėjimų, tokių kaip „nusiplauk rankas po žaidimų kieme" ar „nevalgyk neplautų vaisių ir daržovių".

9 mėgstamiausios lietuvių uogos ir jų gydomosios savybės

Miškai ir sodai sunokino įvairiausių uogų. Vasarą vaikai jas valgo rieškučiomis. Kokių gerųjų savybių turi mėgstamiausios lietuvių uogos?

Žinomos moterys atskleidė savo šeimų sveikos mitybos paslaptis (1)

Sveikatai palanki mityba nėra mada ar pomėgis, tai sąmoningas pasirinkimas būti sveikesniam.

Kada nereikia mokėti už vaikų dantų gydymą? (2)

Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) primena, kad vaikų iki 18 metų dantų priežiūra, gydymas papildomai nekainuoja, nes šias paslaugas apmoka ligonių kasos.

Padidėję limfmazgiai vaikui – ar verta sunerimti?

Padidėję limfmazgiai vaikui – pakankamai dažna, ankstyvoje vaikystėje pasitaikanti problema.

Medikai pataria, ką daryti įsisiurbus erkei (27)

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC) išplatino pranešimą, kuriame informuoja, kaip elgtis, jei įsisiurbia erkė.

8 mitybos specialistės patarimai tėvams, kaip užkirsti kelią vaiko apkūnumui (3)

Vaikų sveikata, valgymo įpročiai ir kūno linijos priklauso tik nuo tėvų, nors apkūnių vaikų tėvai dažnai tik skėsčioja rankomis, nežinodami, ko griebtis. Dietologai pataria patyrinėti savo valgymo įpročius ir nebedaryti svarbiausių klaidų, kurios tukina jūsų atžalas.

Kelionė su atžalomis: vaikų gydytoja pataria, kaip pasiruošti atostogoms užsienyje

Užsienyje su atžalomis atostogaujančios šeimos vasarą dvigubai dažniau patiria rimtus iššūkius dėl vaikų sveikatos ar nelaimingų atsitikimų. Draudikai atkreipia dėmesį, kad užsienyje vaikai dažniausiai kenčia nuo žarnyno virusų, ūmių peršalimų, alerginių reakcijų ir traumų.

Ką reikia žinoti perkant uogas?

Kas dažnam lietuviui svarbiausia renkantis uogas? Žinoma, kad kilmė. Labai dažnai turguje pardavėjų klausiama – lietuviškos ar lenkiškos braškės? Bet ar tik tai svarbu renkantis uogas? „Sveikatai palankus" eksperčių komanda pataria vartotojams atkreipti dėmesį į daugiau kriterijų.

Braškių ir žemuogių savybės, apie kurias girdėjo ne visi (5)

Braškes ir žemuoges mėgstame daugelis, o ar žinote, kokių tiksliai naudingųjų medžiagų jose yra ir nuo kada galima pasmaližiauti vaikams?

Skaniosios uogos, apie kurių naudą žino ne visi (+RECEPTAS) (3)

Šiuo metu soduose rausta trešnės ir vyšnios. Kokių naudingųjų savybių jos turi?