9 produktai, kuriuos reikia valgyti turintiems problemų su hemoglobinu

 (8)
Hemoglobinas - geležies turintis baltymas, kurio svarbiausia funkcija - pernešti deguonį audiniuose. Kai jo trūksta, medikai rekomenduoja valgyti tam tikrus produktus, kad hemoglobino rodiklis pagerėtų.
9 produktai, kuriuos reikia valgyti turintiems problemų su hemoglobinu
© Vida Press

Žemas šio baltymo rodiklis kraujyje pasireiškia tokiais simptomais kaip nuolatinis galvos svaigimas, silpnumas, blyškumas, prastas apetitas.

Viena vertus, ne veltui hemoglobinui skiriama tiek dėmesio. Jis atlieka svarbią funkciją - atgabena iš plaučių deguonį į įvairias organizmo ląsteles. Čia jam padeda geležis, taigi tam, kad visi organai gautų užtektinai deguonies, reikia įtraukti į valgiaraštį produktų, kuriuose yra geležies.

Geležies yra ne tik gyvūninės kilmės produktuose, kurie dažniausiai rekomenduojami nustačius žemesnę hemoglobino normą. Tai, kad rekomenduojama valgyti raudoną mėsą, kepenis, žino daugelis. Tačiau yra ir augalinės kilmės produktų, kurie padeda palaikyti hemoglobino normą. Štai dažniausieji jų:

Burokėliai

Šių daržovių būtina valgyti, nes jos naudingos praktiškai visoms organizmo sistemoms. Burokėliuose gausu geležies, kalio, magnio, vario, fosforo, vitamino C. Naudingos medžiagos, kurių yra burokėliuose, stiprina kraujagyslių sieneles, gerina širdies ir kraujagyslių veiklą.

Obuoliai

Anglai sako: „Obuolys per dieną, ir gydytojo nereikės." Šiuose žodžiuose yra tiesos, juk obuoliuose gausu vitaminų A, C, B. Ypač obuoliai naudingi limfos sistemai - jie valo kraują, normalizuoja kraujospūdį, padeda geriau įsisavinti geležį.

Granatai

Šiuose stebuklinguose vaisiuose yra 15 organizmu reikalingų amino rūgščių, kurių daugelio, be granatų, yra tik gyvūninės kilmės produktuose. Granatuose yra ir vitaminų C, P, B6 ir B12. O pastarasis ypač reikalingas širdies ir kraujagyslių sistemai. Granatuose daug geležies, kalio, silicio ir kitų mikroelementų.

Morkos

Jose irgi labai daug vertingų medžiagų. Šiose oranžinėse daržovėse daug vitaminų C, B, D, E ir daug mikroelementų, tarp jų ir geležies. Šios medžiagos valo kraują, šalina iš organizmo toksinus, stiprina imunitetą.

Riešutai

Graikiniai riešutai - širdies ir kraujagyslių sistemos pagalbininkai. Jie suteikia sotumo ir aprūpina energija. Vos keturi riešutai per dieną padės palaikyti reikiamą hemoglobino kiekį, sustiprins kraujagysles, bus profilaktika nuo širdies ligų.

Ankštiniai

Vegetarams nepamainomi produktai - avinžirniai, lęšiai, sojos pupelės. Jie skatina hemoglobino gamybą. Be daugelio naudingų mikroelementų juose yra daug geležies.

Grikiai

Šios kruopos laikomos vienomis iš naudingiausių, taigi grikių būtina įtraukti į valgiaraštį. Be viso kito, juose yra vitamino P, kuris reguliuoja kraujospūdį, išsaugo kraujagyslių elastingumą, jas stiprina. Grikiuose daug geležies, folio rūgšties.

Erškėtuogės

Puikus vitamino C šaltinis, su kuriuo kartu organizmas daug geriau įsisavina geležį. Erškėtuogės stiprina imunitetą, suteikia energijos, naudingos širdžiai ir kraujagyslėms.

Jūros kopūstai

Laminarijų unikali sudėtis. Jose daug fosforo, jodo, magnio, natrio, geležies ir daugelio vertingų medžiagų. Jūrų kopūstų nereikia per daug termiškai apdoroti - įprastai juos džiovina, marinuoja arba užšaldo, tada jie nepraranda vertingų medžiagų.

Naujienų prenumerata
Parašykite savo komentarą
arba komentuokite anonimiškai čia
Skelbdami komentarą, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Skaityti komentarus Skaityti komentarus

Sveikata

Kuriam iš 6 mitybos tipų priklauso jūsų vaikas?

Jūsų vaikas nori tik saldumynų? Jis valgo kaip žvirblis? Arba kemša per daug? Čia sužinosite, kaip reaguoti į tokius mitybos įpročius.

Piknikas su vaikais gamtoje – ką valgyti ir ko vengti?

Nors gamta geru oru nelepina, noras savaitgalį bent trumpam ištrūkti į gamtą ar sodybą užmiestyje niekur nedingsta.

Kai kuriuose darželiuose vaikai vis dar valgo šlamštą APKLAUSA (6)

Ką valgo mūsų vaikai darželiuose, o ką jie iš tiesų turėtų valgyti? Ikimokyklinio amžiaus vaikų mitybos klausimus aptaria trys skirtingi šios srities specialistai.

Dietologė: saldumynų vaikams negalima drausti (5)

Jei saldumynų nesureikšminsite, valgysite juos kartu su visa šeima ir mažomis porcijomis, tikėtina, kad vaikas jų nenorės ir nevalgys saujomis pasislėpęs.

Gastroenterologas V. Urbonas pataria: ką daryti, jei vaikas nevalgo? (7)

Vasarą per karščius dažnai pastebime, kad valgyti norisi mažiau arba visai nebesinori. Ypač tai pastebi vaikų „nevalgiukų" tėveliai.

Tinkamos žinios apie atopinį dermatitą gali padėti jį sėkmingai kontroliuoti

Trijų vaikų mama dalinasi pagerėjusia gyvenimo kokybe. „Naktį man nebereikia keltis kas valandą ir nešioti ar tepti kremu verkiančių besikasančių vaikų – mažasis ramiai išmiega apie 7 valandas.

Skanioji uoga, kurios nauda didesnė negu tabletės (5)

Miškuose jau noksta mėlynės. Šias uogas paprastai mėgsta ir vaikai. Kaip jas džiovinti ir šaldyti? Kokių maistingųjų medžiagų turi mėlynės?

Kai mamoms ne tas pats, ką valgo jų vaikai

Pastebima, kad šiuolaikinėje visuomenėje daugėja žmonių, kurie nebesivaiko mitybos madų, o iš tiesų domisi tuo, ką valgo.

Gydytoja: ką valgyti vasarą, kad vaikas nesirgtų rudenį?

Vaiko mityba – itin svarbi tema, kelianti tėvams daugybę klausimų. Į dažniausius iš jų padės atsakyti gydytoja dietologė.

Ką daryti, kad ir išrankiausias vaikas valgytų daugiau daržovių?

Vaiko supažindinimas su naujais skoniais reiškia visai naujo vaisių pasaulio atvėrimą mažajam ir jo naujų ateities įpročių kūrimą, na, o visų pirma, rūpestį subalansuota mityba. Intensyvaus vystymosi laikotarpiu svarbu, kad vaiko mityba būtų kuo įvairesnė, tad jai paįvairinti puikiai tiks ir vaisių ir daržovių sultys bei glotnučiai.

Sveikatos specialistė apie ledus: ko net suaugusieji nežino, o gamintojai nesako (23)

Daugelis iš mūsų neįsivaizduoja vasaros be ledų. Kasdien suvalgoma ne po vieną ir ne po dvi porcijas. Ypač ledų vilionėms sunkiai atsispiria vaikai. Kokius ledus rinktis prekybos centruose, kad jie būtų sveikatai palankesni? O gal galima pasigaminti greitai ir skaniai namuose? Į šiuos klausimus atsako sveikatai palankaus maisto technologė Raminta Bogušienė.

Ką daryti, kad apsilankymas pas odontologą nesibaigtų ašaromis? (2)

Kodėl dažnas suaugęs iki šiol bijo dantų gydytojų, vaikų odontologė Sandra Žemgulytė turi savo versiją: „didžiausia problema ir baimė gimsta tada, kai pas specialistą vaikas atvedamas jau įsiskaudus dantukui. Pratintis prie aplinkos tuomet jau per vėlu – reikia galvoti, kaip jį nuskausminti ir sutaisyti“, – sako specialistė.

Ką visi tėvai privalo žinoti apie vaikų mitybą

Ugdymo įstaigose keičiamos vaikų maitinime rekomenduojamos paros maistinių medžiagų normos galiojusios net 17 metų, teisės aktas laukia greito patvirtinimo. Kalbamės su Sveikatos apsaugos ministerijos Visuomenės sveikatos priežiūros departamento Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vedėju, Almantu Kranausku, ir Sveikatai palankaus maisto technologe, VšĮ „Sveikatai palankus” įkūrėja, Raminta Bogušiene.

Didžiausi vasaros pavojai vaikams ir gydytojos patarimai, kaip suteikti pirmąją pagalbą

Vasara dovanoja vaikams saulę, taškymąsi vandenyje, pasivažinėjimus dviračiais, žygius į mišką ir daugybę kitų pramogų.

Ar pavojingi vaikams rentgeno tyrimai?

Kiekvienas iš mūsų nuolat gauname didesnes ar mažesnes radioaktyvios spinduliuotės dozes.