9 produktai, kuriuos reikia valgyti turintiems problemų su hemoglobinu

Hemoglobinas - geležies turintis baltymas, kurio svarbiausia funkcija - pernešti deguonį audiniuose. Kai jo trūksta, medikai rekomenduoja valgyti tam tikrus produktus, kad hemoglobino rodiklis pagerėtų.

Žemas šio baltymo rodiklis kraujyje pasireiškia tokiais simptomais kaip nuolatinis galvos svaigimas, silpnumas, blyškumas, prastas apetitas.


Viena vertus, ne veltui hemoglobinui skiriama tiek dėmesio. Jis atlieka svarbią funkciją - atgabena iš plaučių deguonį į įvairias organizmo ląsteles. Čia jam padeda geležis, taigi tam, kad visi organai gautų užtektinai deguonies, reikia įtraukti į valgiaraštį produktų, kuriuose yra geležies.


Geležies yra ne tik gyvūninės kilmės produktuose, kurie dažniausiai rekomenduojami nustačius žemesnę hemoglobino normą. Tai, kad rekomenduojama valgyti raudoną mėsą, kepenis, žino daugelis. Tačiau yra ir augalinės kilmės produktų, kurie padeda palaikyti hemoglobino normą. Štai dažniausieji jų:


Burokėliai


Šių daržovių būtina valgyti, nes jos naudingos praktiškai visoms organizmo sistemoms. Burokėliuose gausu geležies, kalio, magnio, vario, fosforo, vitamino C. Naudingos medžiagos, kurių yra burokėliuose, stiprina kraujagyslių sieneles, gerina širdies ir kraujagyslių veiklą.


Obuoliai


Anglai sako: „Obuolys per dieną, ir gydytojo nereikės." Šiuose žodžiuose yra tiesos, juk obuoliuose gausu vitaminų A, C, B. Ypač obuoliai naudingi limfos sistemai - jie valo kraują, normalizuoja kraujospūdį, padeda geriau įsisavinti geležį.


Granatai


Šiuose stebuklinguose vaisiuose yra 15 organizmu reikalingų amino rūgščių, kurių daugelio, be granatų, yra tik gyvūninės kilmės produktuose. Granatuose yra ir vitaminų C, P, B6 ir B12. O pastarasis ypač reikalingas širdies ir kraujagyslių sistemai. Granatuose daug geležies, kalio, silicio ir kitų mikroelementų.


Morkos


Jose irgi labai daug vertingų medžiagų. Šiose oranžinėse daržovėse daug vitaminų C, B, D, E ir daug mikroelementų, tarp jų ir geležies. Šios medžiagos valo kraują, šalina iš organizmo toksinus, stiprina imunitetą.


Riešutai


Graikiniai riešutai - širdies ir kraujagyslių sistemos pagalbininkai. Jie suteikia sotumo ir aprūpina energija. Vos keturi riešutai per dieną padės palaikyti reikiamą hemoglobino kiekį, sustiprins kraujagysles, bus profilaktika nuo širdies ligų.


Ankštiniai


Vegetarams nepamainomi produktai - avinžirniai, lęšiai, sojos pupelės. Jie skatina hemoglobino gamybą. Be daugelio naudingų mikroelementų juose yra daug geležies.


Grikiai


Šios kruopos laikomos vienomis iš naudingiausių, taigi grikių būtina įtraukti į valgiaraštį. Be viso kito, juose yra vitamino P, kuris reguliuoja kraujospūdį, išsaugo kraujagyslių elastingumą, jas stiprina. Grikiuose daug geležies, folio rūgšties.


Erškėtuogės


Puikus vitamino C šaltinis, su kuriuo kartu organizmas daug geriau įsisavina geležį. Erškėtuogės stiprina imunitetą, suteikia energijos, naudingos širdžiai ir kraujagyslėms.


Jūros kopūstai


Laminarijų unikali sudėtis. Jose daug fosforo, jodo, magnio, natrio, geležies ir daugelio vertingų medžiagų. Jūrų kopūstų nereikia per daug termiškai apdoroti - įprastai juos džiovina, marinuoja arba užšaldo, tada jie nepraranda vertingų medžiagų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis