Ar galima 4 metų vaikui vienu metu gydyti dešimt dantų?

Gavome siuntimą ketverių metukų vaikui gydyti iš karto 10 dantukų su pilna nejautra. Vaikas bijo gydytojų, tai neprisileidžia ir odontologų. Noriu paklausti, ar galima ketverių metų vaikui iš karto gydyti 10 dantų, taikant pilną nejautrą? Ar tai nepakenks vaikui, nebus kokio šalutinio poveikio? Kiek procedūra kainuoja, turint siuntimą ir be siuntimo?

Į klausimą atsako Respublikinės Šiaulių ligoninės vaikų odontologė Goda Gaigalienė:

Moters ir vaiko klinikoje įkurtas odontologo kabinetas, kuriame gydomi dantys taikant nuskausminimą, yra skirtas neįgaliems vaikams. Tačiau tėveliai neretai be skausmo nori gydyti ir psichiškai sveikų vaikų dantis. Taigi tėveliai pasirenka dantų gydymą taikant nuskausminimą.

Toks pasirinkimas mane dažnai stebina: reiktų daugiau pabendrauti su vaiku ir jis supras, kad dantukų gydymas nėra toks baisus, kad reiktų taikyti narkozę. Dantų gydymas, taikant nuskausminimą, gali trukti kelias valandas. Atvykus pacientui, užpildoma jo ligos istorija. Tada vaikai vežami į sanitarinį kambarį. Be tėvų pagalbos retai pavyksta vaiką užmigdyti, nes jis baiminasi ir dujų kaukės, priešinasi.

Anesteziologas atlieka nuskausminimą. Kai vaikas užmiega, darbo imasi odontologas. Kartais ir pusvalandžio pakanka, kai kariesas pažeidęs vieną ar du dantukus. Bet kartais tenka gydyti ne vieną karieso sužalotą dantį, tenka ir rauti dantis.

Būna, kad pacientas registruojamas dar kartą. Taip nutinka tada, kai vizito metu tenka gydyti 10-16 dantų arba penkerių metukų vaikui išrauti dešimt dantukų. Kiekvienu atveju, kiek bus raunama ar gydoma dantukų vienu metu, odontologas sprendžia individualiai. Ypač, kai iš karto dantukų fėjom tenka atiduoti dešimt dantukų, tariamasi dėl antro vizito, nes burnytėje lieka žaizdos. Jei vaikas yra registruotas Lietuvoje, gydymas nekainuoja.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis