Ar kiaulpienių galima duoti vaikams

 (5)
Sveikos gyvensenos ekspertė ir ekologinio darželio įkūrėja Ingrida Lauciuvienė pavasarį savo šeimą ir tris vaikus vaišina patiekalais iš pienių. Ji įsitikinusi, kad tai pamirštas, bet labai paprastas būdas sustiprinti sveikatą.
© Shutterstock nuotr.

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Kiaulpienė - lietuviškasis ženšenis?

Kiaulpienių vaistines savybes daugelis lygina su ženšeniu. Dabar, pavasarį, reikėtų kasdien kiaulpienių suvartoti po 5 žiedus arba 10 jaunų lapų.

Diedukai arba gyvybės šaknis - taip kiaulpienes vadindavo mūsų močiutės. Tiesa, Europoje pirmą kartą pienės šaknys imtos vartoti 1485 m. Jos žadina apetitą, reguliuoja virškinamojo trakto darbą, gerina medžiagų apykaitą, vartojamos net kaip kraujavimą stabdanti ar vidurius laisvinanti priemonė. Kiaulpienės turi antioksidacinių savybių, padeda atsikosėti, varo iš žarnyno parazitus.

Sveika gyvensena besidominti ir žiniomis su kitais besidalijanti moteris sako, kad kiaulpienės - lietuviškasis ženšenis. Asmeninio arch. nuotr.

Kiaulpienių šaknyse telpa visa Mendelejevo cheminių elementų lentelė: jos turi daug kalcio, kalio, natrio, mangano, geležies, vario, taip pat vitaminų A, B, E, C. Šaknyse yra 40 proc. inulino, dervų, kaučiuko, organinių rūgščių, lecitino. Geriausios šaknų vaistinės savybės būna antrus, trečius augimo metus. Šaknis geriausia rauti anksti pavasarį arba vėlai rudenį. Išrautas šaknis reikia gerai nuplauti, pavytinti, susmulkinti ir išdžiovinti.

Visos kiaulpienės dalys yra naudingos

Tačiau kol pienės žydi, verta išsivirti ir pienių žiedų medaus. Mat kiaulpienės bene vienintelis augalas, kurio visos dalys yra naudingos: ir žiedai, ir lapai, ir šaknys. Prancūzų medikų delegacija Lietuvoje stebėjosi, kaip pavyko lietuviams tiek pienių laukų užsėti. Prancūzijoje, Olandijoje, Austrijoje, Vokietijoje kiaulpienės jau nunykusios ir auginamos specialiai plantacijose. Mes gi iki šiol su jomis „kovojame" ir sukame galvas, kuo nupurkšti, kaip išnaikinti.

Kaip valgyti?

Kol pienės dar nėra peraugusios, jų lapais galima gardinti salotas, taip pat juos plakti į žalius kokteilius kartu su vaisiais, o iš žiedų virti medų. Tiesa, bitininkai sako, kad tokį produktą vadinti medumi yra kiek per skambu. Galbūt sirupu. Nors sudėtis jo tikrai nebloga: žiedadulkės ir trys ketvirtadaliai cukraus.

Ingridos jauniausiasis sūnelis Pijus savo kieme "medžioja" pienes. Asmeninio arch. nuotr.

Savo vaikams kiaulpienių duodu, tiesiog dėl kartaus skonio kiekvienas skirtingai suvalgo. Geriausia jų skinti prie savo namų, jei gyvenate toliau nuo kelio ir žinote, kad jos nėra purkštos cheminėmis medžiagomis.

www.augueco.lt


Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Sveikata

Vaikų chirurgai: gali būti, kad ateityje apendicitui gydyti užteks tabletės

Vaikų chirurgai, susirinkę Vaikų ligoninėje organizuotoje konferencijoje, aptarė vaikų ūminių chirurginių ligų diagnostiką, gydymą ir perspektyvas.

Gydytoja: ką daryti, jei užklupo kosulys

Turbūt nėra dienos, kada nekosėtumėme. Dažniausiai mes taip įpratę prie kosulio, kad net nepastebime. Kai jau kosulys tampa pastebimas, ypač vaikams, tik tuomet sunerimstame – ir vėl jis susirgo... Ir vėl mums reikės keisti savo planus, nes reikės slaugyti sergantį vaiką...

Gydytoja dietologė: kasdien turime suvalgyti ne mažiau 400 g daržovių ir 300 g vaisių (1)

Vaisiai ir daržovės, sultys ir glotnučiai – svarbi gerai subalansuotos mitybos dalis, tiek kaip pagrindinis patiekalas, pavyzdžiui, pusryčiai, tiek ir kaip užkandis dienos metu.

Gydytoja – apie žuvų taukų svarbą vaikų sveikatai

Šiuolaikiniams vaikams tenka daugybė įvairiausių iššūkių, o juos įveikti nėra paprasta – vis daugiau informacijos vaikai gauna naudodamiesi naujomis technologijomis, jų miego laikas per pastaruosius 20 metų sutrumpėjo valanda, jie vis mažiau bendrauja su bendraamžiais, tėvais ir seneliais, mažiau sportuoja ir žaidžia lauke, jiems žymiai daugiau greito ir nesveiko maisto pagundų.

Atlėpusios vaiko ausys: kada reikia operuoti?

Atlėpusios ausys – tai dažniausiai pasitaikanti įgimta ausų deformacija.

9 gėrimai užklupus peršalimo ligoms

Pajutus pirmuosius peršalimo simptomus, verta nepamiršti ir liaudies medicinos - arbatų, šiltų gėrimų, kompresų ir vonelių. Jūsų dėmesiui – 9 gėrimų receptai, kuriuos pravartu žinoti susirgus.

5 priežastys, kodėl vaikai dažnai serga (2)

Nuolatinių peršalimų priežastimi gali tapti alergija, ėduonis ar net netinkama apranga. Kaip išvengti ligų, pataria pediatrai.

Gydytoja alergologė: specifinę imunoterapiją geriausia pradėti rudenį ir žiemą

Pasak Vaikų ligoninės gydytojos alergologės ir klinikinės imunologės Neringos Stirbienės, ne visi, kurie yra patyrę sunkių alerginių reakcijų dėl bičių, vapsvų, širšių ar kitų plėviasparnių vabzdžių įgėlimo, yra girdėję, kad gyventi be baimės padeda specifinė imunoterapija, dėl kurios į gydytojus reikėtų kreiptis ne atėjus šiltajam sezonui, o būtent dabar – rudenį ir žiemą.

3 pagrindiniai vaikų peršalimo simptomai ir kaip juos įveikti

Bijoti vaikų peršalimo nereikia – tai normali imuninės sistemos vystymosi dalis.

5 maisto produktai, kurie daro neigiamą poveikį vaiko nuotaikai

Tėvai intuityviai žino, koks maistas daro poveikį jų vaiko elgesiui ir nuotaikai. Žinome, kad saldainiai, pavyzdžiui, sukelia hiperaktyvumo priepuolius. Tačiau vaiko nuotaika gali pakisti ne tik dėl cukraus – užkandžiuose ir maisto produktuose, kuriuos duodame savo mažiesiems, egzistuoja ir daugiau kaltininkų.

Šunų terapija vaikams: kokios veislės labiausiai tam tinka

Tinklaraštį „Švelni tėvystė“ rašanti medicinos psichologė Milda Kukulskienė pasakoja apie keturkojus terapeutų padėjėjus – šunis.

8 įpročiai, kad jūsų vaikai darželyje ar mokykloje nesusirgtų

Mokslo metai – nelengvas laikas ne tik vaikui, bet ir jo tėvams. Kygos, daugybė kanceliarinių prekių, namų darbai. Iš esmės tai – malonūs rūpesčiai, išskyrus vieną – darželyje ir mokykloje prasideda ligos, kuriomis vieni nuo kitų užsikrečia.

5 mitybos specialistės patarimai, ką sveikiausia valgyti vaikams

Vaikai Lietuvoje vis dar mielai valgo dešreles, mielinius ir miltinius blynus, kotletus su riebiais padažais, bulvytes fri ir kitus menkaverčius patiekalus. Taip, jie sotūs, bet ar sveiki?

Dažniausios ligos Lietuvoje, kurias sukelia kirmėlės (3)

Kai tik vaikas ima griežti dantimis, pagalvojame, kad gal jis turi kirmėlių. Ar išties taip yra? Kada duoti vaistų?

Dietologė pataria, kokių vaisių ir daržovių geriausia valgyti vaikams

Dažnas vaikas nemėgsta vaisių ir daržovių, o užkandžiams mieliau renkasi miltinius gaminius. Gydytoja-dietologė Laura Romeraitė-Kuklierienė pataria, kokius vaisius ir daržoves, sultis ir glotnučius geriausia valgyti mažiesiems ir kaip paskatinti jų suvalgyti daugiau.