Ar kiaulpienių galima duoti vaikams

 (5)
Sveikos gyvensenos ekspertė ir ekologinio darželio įkūrėja Ingrida Lauciuvienė pavasarį savo šeimą ir tris vaikus vaišina patiekalais iš pienių. Ji įsitikinusi, kad tai pamirštas, bet labai paprastas būdas sustiprinti sveikatą.
© Shutterstock nuotr.

Kiaulpienė - lietuviškasis ženšenis?

Kiaulpienių vaistines savybes daugelis lygina su ženšeniu. Dabar, pavasarį, reikėtų kasdien kiaulpienių suvartoti po 5 žiedus arba 10 jaunų lapų.

Diedukai arba gyvybės šaknis - taip kiaulpienes vadindavo mūsų močiutės. Tiesa, Europoje pirmą kartą pienės šaknys imtos vartoti 1485 m. Jos žadina apetitą, reguliuoja virškinamojo trakto darbą, gerina medžiagų apykaitą, vartojamos net kaip kraujavimą stabdanti ar vidurius laisvinanti priemonė. Kiaulpienės turi antioksidacinių savybių, padeda atsikosėti, varo iš žarnyno parazitus.

Sveika gyvensena besidominti ir žiniomis su kitais besidalijanti moteris sako, kad kiaulpienės - lietuviškasis ženšenis. Asmeninio arch. nuotr.

Kiaulpienių šaknyse telpa visa Mendelejevo cheminių elementų lentelė: jos turi daug kalcio, kalio, natrio, mangano, geležies, vario, taip pat vitaminų A, B, E, C. Šaknyse yra 40 proc. inulino, dervų, kaučiuko, organinių rūgščių, lecitino. Geriausios šaknų vaistinės savybės būna antrus, trečius augimo metus. Šaknis geriausia rauti anksti pavasarį arba vėlai rudenį. Išrautas šaknis reikia gerai nuplauti, pavytinti, susmulkinti ir išdžiovinti.

Visos kiaulpienės dalys yra naudingos

Tačiau kol pienės žydi, verta išsivirti ir pienių žiedų medaus. Mat kiaulpienės bene vienintelis augalas, kurio visos dalys yra naudingos: ir žiedai, ir lapai, ir šaknys. Prancūzų medikų delegacija Lietuvoje stebėjosi, kaip pavyko lietuviams tiek pienių laukų užsėti. Prancūzijoje, Olandijoje, Austrijoje, Vokietijoje kiaulpienės jau nunykusios ir auginamos specialiai plantacijose. Mes gi iki šiol su jomis „kovojame" ir sukame galvas, kuo nupurkšti, kaip išnaikinti.

Kaip valgyti?

Kol pienės dar nėra peraugusios, jų lapais galima gardinti salotas, taip pat juos plakti į žalius kokteilius kartu su vaisiais, o iš žiedų virti medų. Tiesa, bitininkai sako, kad tokį produktą vadinti medumi yra kiek per skambu. Galbūt sirupu. Nors sudėtis jo tikrai nebloga: žiedadulkės ir trys ketvirtadaliai cukraus.

Ingridos jauniausiasis sūnelis Pijus savo kieme "medžioja" pienes. Asmeninio arch. nuotr.

Savo vaikams kiaulpienių duodu, tiesiog dėl kartaus skonio kiekvienas skirtingai suvalgo. Geriausia jų skinti prie savo namų, jei gyvenate toliau nuo kelio ir žinote, kad jos nėra purkštos cheminėmis medžiagomis.

www.augueco.lt


Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Sveikata

Trys R. Bogušienės patarimai, kad vaikai pamėgtų sveiką maistą

Dažnai mamos skundžiasi: „mano vaikas nieko nevalgo", „mano vaikas valgo tik sveikatai nepalankų maistą".

Skanūs ir nebrangūs patiekalai šeimai: rekomenduoja R.Bogušienė (3)

Mokome ugdymo įstaigos bendruomenės tėvelius, personalą ir virėjas, kaip paruošti maistą, kad būtų ne tik skanu, nebrangu, bet ir sveikatai palanku. O tai, pasirodo, gana paprasta. Maisto technologė Raminta Bogušienė atsako į keletą tėveliams rūpimų klausimų ir dalijasi sveikatai palankesniais receptais.

Paaiškėjo, kuris vaikas šeimoje linkęs labiau sirgti (14)

Jei auginate mažiausiai du vaikus, tikriausiai pastebėjote, kad jaunesnis būdamas tokio pat amžiaus, kaip buvo vyresnis, serga kur kas mažiau. Mokslininkai atrado logišką paaiškinimą, kodėl taip yra.

Psichologė atskleidžia, kodėl daugeliui tėvų vis dar norisi mušti vaikus (107)

Kas yra griežtas auklėjimas, ir ar reikia bausti vaikus, kalbamės su gydytoja psichiatre psichoterapeute Agne Kirvaitiene.

10 svarbiausių vaikų mitybos principų (1)

Seniai visiems žinoma, kad vaikai turi valgyti reguliariai, įvairų ir subalansuotą maistą, kuriame nėra daug cukraus, druskos, riebalų, gausų skaidulinių medžiagų.

10 išbandytų būdų, kurie padės pagerinti jūsų vaikų miegą

Vienokių ar kitokių miego problemų turi nemažai mažų vaikų.

Kada iš tiesų verta šalinti tonziles (8)

Pasikonsultuoti su gydytoju dėl tonzilių gydymo ar šalinimo tenka ne vienai vaikus auginančiai šeimai. Leisti operuoti vaiką ar gydyti konservatyviai, tikintis, kad augantis vaikas „išaugs“ ir šią problemą?

Tiesa ir mitai apie peršalimo ligas

Peršalimo ligomis dažniau sergame rudenį ir žiemą, mat virusai išplinta tam tikrą sezoną.

Dažniausia mitybos klaida, kurią daro tėvai vaikui susirgus

Kai vaikas sveikas, jam rekomenduojama valgyti penkis kartus: pusryčius, pietus, vakarienę, o tarp jų - priešpiečius ir pavakarius. Tačiau vaikui sunegalavus, mitybos režimas, nori nenori, ima ir sutrinka. Ką reikėtų žinoti apie sergančių mažylių slaugą ir valgydinimą?

Ką svarbu žinoti, jei pakilo temperatūra

Kai vaikui pakyla temperatūra, tėvams visada pasidaro neramu: kokia liga netrukus „išlįs"?

6 būdai sustiprinti imunitetą ir nesusirgti (2)

Visi gimstame turėdami imunitetą, nes tai genetiškai nulemtos organizmo sandaros ypatybės. Tačiau iš patirties žinome, kad vienų vaikų imunitetas yra stipresnis, o kiti - serga ir serga.

7 maisto produktai, kurie vaiko bacilas ir saugo nuo ligų

Maisto produktai, kurie padeda saugotis arba gydytis jau užklupus peršalimo ligoms.

Viena dažniausių vaikiškų ligų: aštrus skausmas ir pablogėjusi klausa

Ausies uždegimas yra bene dažniausia slogos komplikacija.

Taisyklės, kurios padės nesusirgti, kai aplink visi serga (4)

Vaikus auginančios šeimos baiminasi šaltojo metų laiko, ir ne be pagrindo - įrodyta, jog mažiems vaikams sirgti virusinėmis kvėpavimo takų ligomis jo metu tenka ne kartą ir ne du.

Jei užklupo kosulys: pirmoji pagalba namuose (2)

Daugelis peršalusių vaikų kosėja dėl viršutinių kvėpavimo takų užkrato, kuris dažniausiai būna virusinis. Įprastai bakterijos kimba į darbą, kai joms kelią paruošia virusai.