Ar kiaulpienių galima duoti vaikams

 (5)
Sveikos gyvensenos ekspertė ir ekologinio darželio įkūrėja Ingrida Lauciuvienė pavasarį savo šeimą ir tris vaikus vaišina patiekalais iš pienių. Ji įsitikinusi, kad tai pamirštas, bet labai paprastas būdas sustiprinti sveikatą.
© Shutterstock nuotr.

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Kiaulpienė - lietuviškasis ženšenis?

Kiaulpienių vaistines savybes daugelis lygina su ženšeniu. Dabar, pavasarį, reikėtų kasdien kiaulpienių suvartoti po 5 žiedus arba 10 jaunų lapų.

Diedukai arba gyvybės šaknis - taip kiaulpienes vadindavo mūsų močiutės. Tiesa, Europoje pirmą kartą pienės šaknys imtos vartoti 1485 m. Jos žadina apetitą, reguliuoja virškinamojo trakto darbą, gerina medžiagų apykaitą, vartojamos net kaip kraujavimą stabdanti ar vidurius laisvinanti priemonė. Kiaulpienės turi antioksidacinių savybių, padeda atsikosėti, varo iš žarnyno parazitus.

Sveika gyvensena besidominti ir žiniomis su kitais besidalijanti moteris sako, kad kiaulpienės - lietuviškasis ženšenis. Asmeninio arch. nuotr.

Kiaulpienių šaknyse telpa visa Mendelejevo cheminių elementų lentelė: jos turi daug kalcio, kalio, natrio, mangano, geležies, vario, taip pat vitaminų A, B, E, C. Šaknyse yra 40 proc. inulino, dervų, kaučiuko, organinių rūgščių, lecitino. Geriausios šaknų vaistinės savybės būna antrus, trečius augimo metus. Šaknis geriausia rauti anksti pavasarį arba vėlai rudenį. Išrautas šaknis reikia gerai nuplauti, pavytinti, susmulkinti ir išdžiovinti.

Visos kiaulpienės dalys yra naudingos

Tačiau kol pienės žydi, verta išsivirti ir pienių žiedų medaus. Mat kiaulpienės bene vienintelis augalas, kurio visos dalys yra naudingos: ir žiedai, ir lapai, ir šaknys. Prancūzų medikų delegacija Lietuvoje stebėjosi, kaip pavyko lietuviams tiek pienių laukų užsėti. Prancūzijoje, Olandijoje, Austrijoje, Vokietijoje kiaulpienės jau nunykusios ir auginamos specialiai plantacijose. Mes gi iki šiol su jomis „kovojame" ir sukame galvas, kuo nupurkšti, kaip išnaikinti.

Kaip valgyti?

Kol pienės dar nėra peraugusios, jų lapais galima gardinti salotas, taip pat juos plakti į žalius kokteilius kartu su vaisiais, o iš žiedų virti medų. Tiesa, bitininkai sako, kad tokį produktą vadinti medumi yra kiek per skambu. Galbūt sirupu. Nors sudėtis jo tikrai nebloga: žiedadulkės ir trys ketvirtadaliai cukraus.

Ingridos jauniausiasis sūnelis Pijus savo kieme "medžioja" pienes. Asmeninio arch. nuotr.

Savo vaikams kiaulpienių duodu, tiesiog dėl kartaus skonio kiekvienas skirtingai suvalgo. Geriausia jų skinti prie savo namų, jei gyvenate toliau nuo kelio ir žinote, kad jos nėra purkštos cheminėmis medžiagomis.

www.augueco.lt


Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Sveikata

Ekspertai baigė vertinti mokyklų ir darželių maistą: rezultatai stebina

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) kartu su Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) bei Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) baigė vizitus ugdymo įstaigose - mokyklose ir darželiuose, kur mobili ekspertų komanda apsilankydavo netikėtai ir vertindavo vaikams tiekiamo maisto kokybę.

Siūloma uždrausti „vaikišką šampaną“ ir kitas alkoholį imituojančias prekes vaikams

Reaguojant į nevyriausybinių organizacijų siūlymus siūloma atsisakyti viešoje prekyboje vaikams skirtų prekių, kurios imituoja suaugusiųjų elgesį vartojant alkoholį, iš kurių populiariausi yra vaisvandeniai, parduodami putojantį vyną imituojančiose pakuotėse.

Kaip prižiūrėti vaikų smėlio dėžę, kad ji netaptų ligų šaltiniu

Šiltuoju metų laiku vaikų smėlio dėžės tampa tikromis statybų aikštelėmis – statomos pilys, kasamos duobės, rausiami tuneliai.

Mitybos specialistė Vaida Kurpienė: valgyti avižas reikėtų bent dukart per savaitę

Kadaise laikytos antrarūšėmis ir bevertėmis, šiandien avižos pripažįstamos kaip viena naudingiausių grūdinių kultūrų.

3 dažniausios odos ligos, kai išberia: kaip jas atpažinti ir padėti vaikui (1)

Spuogeliai, nuolatinis niežulys ir raudonis. Šios odos problemos vargina daugelį iš mūsų.

Lietuvos vaikai suvartoja keturiskart daugiau cukraus už normą: kur ir kiek jo pridėta

Lietuvos gyventojai kasdieną gauna vidutiniškai 22 proc. daugiau cukraus, nei rekomenduoja Pasaulio sveikatos organizacija (PSO). Vaikai suvartoja dar daugiau - kai kurių tyrimų duomenimis, net keturis kartus daugiau nei norma.

Važiuojant supa ir pykina: kaip padėti vaikui

Šylant orams vis dažniau savo vaikus sodinsime į automobilius ir vyksime poilsiauti. Deja, kai kurie tėvai jau žino, kad kelionės ne visada būna malonios.

Gydytoja Evelina Nevardauskaitė-Rudzikienė – apie natūralias gydymo priemones susirgus vaikui

Šiais laikais pasaulyje populiarėjanti sveikos gyvensenos ir natūralumo tendencija tampa aktuali ir gydant vaikus.

Indrė Kavaliauskaitė Morkūnienė atskleidė, kaip savo vaikus gydo be vaistų

Šiais laikais apie vaikų priežiūrą tėvai gali rasti gausybę informacijos – kaip gydyti, kokius metodus taikyti ir kaip išvengti ligų.

Ledų sezonas: kokių ir kiek per dieną sveika valgyti vaikui

Kas pasaulyje skaniausia? Uždavus šį klausimą vaikui, visai tikėtina, kad dėl prizinės vietos rungsis ir ledai. Kokie ledai tinkamiausi vaikui ir kada geriau jų neduoti?

Vaiką atakuoja alergija: svarbu žinoti

Kaip sužinoti, ar mažylis tikrai alergiškas?

Kamuoja sausas kosulys: 10 priežasčių, kodėl

Sausas kosulys – ne vienos ligos požymis. Štai 10 galimų priežasčių.

Nemaloni akių liga, neaplenkianti ir vaikų

Ką daryti, jeigu ant vaiko akių vokų neretai atsiranda miežis?

Profesorė – apie vitamino D trūkumą ir poveikį sveikatai

Devyniems iš dešimties Lietuvos gyventojų trūksta vitamino D. Nors apie jo naudą pastaraisiais metais imta nemažai kalbėti, tačiau Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro (VU GMC) Biotechnologijos instituto profesorė imunologė Aurelija Žvirblienė pastebi, kad ne visada viešojoje erdvėje pateikiama informacija būna moksliškai pagrįsta.

Nieku gyvu nedažykite kiaušinių šiais būdais, ypač, jei auginate vaikus (1)

Velykiniai kiaušiniai: kaip marginti, kad nepakenktume sveikatai? Į šį klausimą atsako Baltijos aplinkos forumo cheminių medžiagų specialistai išplatintame pranešime spaudai.