Ar kiaulpienių galima duoti vaikams

 (5)
Sveikos gyvensenos ekspertė ir ekologinio darželio įkūrėja Ingrida Lauciuvienė pavasarį savo šeimą ir tris vaikus vaišina patiekalais iš pienių. Ji įsitikinusi, kad tai pamirštas, bet labai paprastas būdas sustiprinti sveikatą.
© Shutterstock nuotr.

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Kiaulpienė - lietuviškasis ženšenis?

Kiaulpienių vaistines savybes daugelis lygina su ženšeniu. Dabar, pavasarį, reikėtų kasdien kiaulpienių suvartoti po 5 žiedus arba 10 jaunų lapų.

Diedukai arba gyvybės šaknis - taip kiaulpienes vadindavo mūsų močiutės. Tiesa, Europoje pirmą kartą pienės šaknys imtos vartoti 1485 m. Jos žadina apetitą, reguliuoja virškinamojo trakto darbą, gerina medžiagų apykaitą, vartojamos net kaip kraujavimą stabdanti ar vidurius laisvinanti priemonė. Kiaulpienės turi antioksidacinių savybių, padeda atsikosėti, varo iš žarnyno parazitus.

Sveika gyvensena besidominti ir žiniomis su kitais besidalijanti moteris sako, kad kiaulpienės - lietuviškasis ženšenis. Asmeninio arch. nuotr.

Kiaulpienių šaknyse telpa visa Mendelejevo cheminių elementų lentelė: jos turi daug kalcio, kalio, natrio, mangano, geležies, vario, taip pat vitaminų A, B, E, C. Šaknyse yra 40 proc. inulino, dervų, kaučiuko, organinių rūgščių, lecitino. Geriausios šaknų vaistinės savybės būna antrus, trečius augimo metus. Šaknis geriausia rauti anksti pavasarį arba vėlai rudenį. Išrautas šaknis reikia gerai nuplauti, pavytinti, susmulkinti ir išdžiovinti.

Visos kiaulpienės dalys yra naudingos

Tačiau kol pienės žydi, verta išsivirti ir pienių žiedų medaus. Mat kiaulpienės bene vienintelis augalas, kurio visos dalys yra naudingos: ir žiedai, ir lapai, ir šaknys. Prancūzų medikų delegacija Lietuvoje stebėjosi, kaip pavyko lietuviams tiek pienių laukų užsėti. Prancūzijoje, Olandijoje, Austrijoje, Vokietijoje kiaulpienės jau nunykusios ir auginamos specialiai plantacijose. Mes gi iki šiol su jomis „kovojame" ir sukame galvas, kuo nupurkšti, kaip išnaikinti.

Kaip valgyti?

Kol pienės dar nėra peraugusios, jų lapais galima gardinti salotas, taip pat juos plakti į žalius kokteilius kartu su vaisiais, o iš žiedų virti medų. Tiesa, bitininkai sako, kad tokį produktą vadinti medumi yra kiek per skambu. Galbūt sirupu. Nors sudėtis jo tikrai nebloga: žiedadulkės ir trys ketvirtadaliai cukraus.

Ingridos jauniausiasis sūnelis Pijus savo kieme "medžioja" pienes. Asmeninio arch. nuotr.

Savo vaikams kiaulpienių duodu, tiesiog dėl kartaus skonio kiekvienas skirtingai suvalgo. Geriausia jų skinti prie savo namų, jei gyvenate toliau nuo kelio ir žinote, kad jos nėra purkštos cheminėmis medžiagomis.

www.augueco.lt


Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Sveikata

Kaip namų sąlygomis džiovinti uogas, kad jos džiugintų visus metus

Šviežių uogų sezonas netrukus pasibaigs, bet jomis mėgautis galime ne tik vasarą. Tereikia žinoti keletą pagrindinių taisyklių, kaip mėgstamiausias uogas sudžiovinti, kad jos būtų ne tik gardžios, bet ir išlaikytų kuo daugiau naudingųjų savybių.

Šiemet per pusmetį užregistruota daugiau susirgimų pneumokokine infekcija

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, per pirmąjį šių metų pusmetį Lietuvoje sergamumas pneumokokine infekcija padidėjo beveik 40 proc. lyginant su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu.

Rūkote ir turite vaikų? – Tuomet turėtumėte suklusti

Ne paslaptis, kad pasyvus rūkymas, arba kitaip – kvėpavimas cigarečių dūmų užterštu oru, kelia pavojų sveikatai.

7 klausimai mitybos specialistei apie ledus ir firminis naminių ledų receptas

„Ledų sezonas“ tęsiasi, ir daugeliui tėvų kyla klausimų: kiek ir kokių ledų galima per dieną suvalgyti vaikui? Ar jis neperšals, jei juos valgys kasdien?

Kirmėlės gali sukelti ir rimtų sveikatos problemų: kaip apsaugoti vaikus

Tikimybė užsikrėsti kirmėlėmis ypač padidėja šiltuoju sezonu, kuomet vaikai didžiąją laiko dalį praleidžia gamtoje, nepaisydami kai kurių tėvų įspėjimų, tokių kaip „nusiplauk rankas po žaidimų kieme" ar „nevalgyk neplautų vaisių ir daržovių".

9 mėgstamiausios lietuvių uogos ir jų gydomosios savybės

Miškai ir sodai sunokino įvairiausių uogų. Vasarą vaikai jas valgo rieškučiomis. Kokių gerųjų savybių turi mėgstamiausios lietuvių uogos?

Žinomos moterys atskleidė savo šeimų sveikos mitybos paslaptis (1)

Sveikatai palanki mityba nėra mada ar pomėgis, tai sąmoningas pasirinkimas būti sveikesniam.

Kada nereikia mokėti už vaikų dantų gydymą? (2)

Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) primena, kad vaikų iki 18 metų dantų priežiūra, gydymas papildomai nekainuoja, nes šias paslaugas apmoka ligonių kasos.

Padidėję limfmazgiai vaikui – ar verta sunerimti?

Padidėję limfmazgiai vaikui – pakankamai dažna, ankstyvoje vaikystėje pasitaikanti problema.

Medikai pataria, ką daryti įsisiurbus erkei (27)

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC) išplatino pranešimą, kuriame informuoja, kaip elgtis, jei įsisiurbia erkė.

8 mitybos specialistės patarimai tėvams, kaip užkirsti kelią vaiko apkūnumui (3)

Vaikų sveikata, valgymo įpročiai ir kūno linijos priklauso tik nuo tėvų, nors apkūnių vaikų tėvai dažnai tik skėsčioja rankomis, nežinodami, ko griebtis. Dietologai pataria patyrinėti savo valgymo įpročius ir nebedaryti svarbiausių klaidų, kurios tukina jūsų atžalas.

Kelionė su atžalomis: vaikų gydytoja pataria, kaip pasiruošti atostogoms užsienyje

Užsienyje su atžalomis atostogaujančios šeimos vasarą dvigubai dažniau patiria rimtus iššūkius dėl vaikų sveikatos ar nelaimingų atsitikimų. Draudikai atkreipia dėmesį, kad užsienyje vaikai dažniausiai kenčia nuo žarnyno virusų, ūmių peršalimų, alerginių reakcijų ir traumų.

Ką reikia žinoti perkant uogas?

Kas dažnam lietuviui svarbiausia renkantis uogas? Žinoma, kad kilmė. Labai dažnai turguje pardavėjų klausiama – lietuviškos ar lenkiškos braškės? Bet ar tik tai svarbu renkantis uogas? „Sveikatai palankus" eksperčių komanda pataria vartotojams atkreipti dėmesį į daugiau kriterijų.

Braškių ir žemuogių savybės, apie kurias girdėjo ne visi (5)

Braškes ir žemuoges mėgstame daugelis, o ar žinote, kokių tiksliai naudingųjų medžiagų jose yra ir nuo kada galima pasmaližiauti vaikams?

Skaniosios uogos, apie kurių naudą žino ne visi (+RECEPTAS) (3)

Šiuo metu soduose rausta trešnės ir vyšnios. Kokių naudingųjų savybių jos turi?