Ar pavojingi vaikams rentgeno tyrimai?

Kiekvienas iš mūsų nuolat gauname didesnes ar mažesnes radioaktyvios spinduliuotės dozes.

Ją skleidžia ne tik saulė, bet ir elektros prietaisai, aplinka. Tačiau didžiausią spinduliuotės dozę gauname atliekant rentgeno tyrimus, todėl daugelis tiesiog vengia juos atlikti. Ypač baiminamasi dėl vaikų, ar rentgeno tyrimai nėra jiems kenksmingi?

Neatsiejama medicinos dalis

Šiuolaikinės medicinos neįmanoma įsivaizduoti be radiologinių tyrimų. Net ir atsiradus tobulesniems tyrimams – kompiuterinei tomografijai, magnetiniam rezonansui, rentgenas vis tiek išlieka labai populiarus.

Pasak Vilniaus Centro poliklinikos gydytojos radiologės Eglės Tamošaitienės, vaikų sveikatos sutrikimų diagnostikai atliekami rentgeno tyrimai leidžia patikslinti gydytojo įtariamą diagnozę.

Vaikams rentgenodiagnostiniai tyrimai atliekami, kai įtariama infekcija (pvz. plaučių ar prienosinių ančių uždegimas), kaulų lūžiams bei sąnarių išnirimams diagnozuoti, kaulų sugijimui įvertinti, nustatyti vaikų kaulinio amžiaus pokyčius, įtariant svetimkūnius, profilaktiniais tikslais prieš operacijas. Atliktoje krūtinės ląstos rentgenogramoje galime įvertinti plaučių audinio parenchimą, kraujagyslinį piešinį, šaknų struktūrą, širdies ir aortos parametrus, stuburo krūtininę dalį“, - teigia Centro poliklinikos specialistė.

Spindulių apšvita minimali

Pasak E. Tamošaitienės, jonizuojančiosios spinduliuotės dozė vaikams turi būti tokia maža, kad jos pakaktų diagnozei nustatyti. Lietuvoje yra nustatyti vaikams rekomenduojami medicininės apšvitos lygiai, taikomi medicininių diagnostinių ir gydymo procedūrų metu, kurioms naudojama jonizuojančioji spinduliuotė.

Svarbu pastebėti, kad rentgenologiniai tyrimai vaikams yra atliekami tik tada, kuomet tokio pobūdžio tyrimai yra būtini ir yra labai naudingi, nustatant sveikatos problemų sutrikimų priežastis. Gydytojas, kuris skiria rentgenodiagnostikos tyrimą, turi visada įvertinti tyrimo naudą ir galimą žalą paciento sveikatai.

Apsaugos priemonės

Taikant rentgenodiagnostikos procedūras, pagrindine problema išlieka pacientų radiacinės saugos užtikrinimas. Procedūrų metu apšvitą gauna ne tik tiriamasis organas, bet ir aplinkiniai audiniai bei organai. Viena iš priemonių, skirtų aplinkiniams organams apsaugoti nuo nereikalingos apšvitos, yra apsauginių priemonių naudojimas, tačiau neteisingai arba bereikalingai naudojant apsaugos priemones, jos neduos jokio efekto radiacinės saugos požiūriu, o atskirais atvejais, gali ir pakenkti tyrimo kokybei. Griežtų reikalavimų, kada ir kokias apsaugas taikyti, nėra. Pacientų apsaugai dažniausiai naudojamos švinuotos prijuostės ir švinuotos skydliaukės apykaklės.

Šiuolaikiniai rentgeno aparatai konstruojami taip, kad žmogus gautų kuo mažesnę radiacijos apšvitą. Pats rentgeno tyrimas trunka kelias sekundės dalis.

Rentgenodiagnostikos įranga, naudojama medicinos įstaigose, periodiškai tikrinama teisės aktų nustatyta tvarka bei prižiūrima atitinkamą kvalifikaciją turinčių specialistų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis