Česnakai - ir maistas, ir vaistas

 (2)
Dėl savo stipraus kvapo ši Lietuvoje populiari prieskoninė daržovė kadaise buvo vadinama "dvokiančiąja rože". Atėjus šaltajam metų laikui česnaką prisimename ne tik kaip nepamainomą maisto prieskonį, bet ir kaip vaistą, kuris padeda sveikti ir saugo nuo ligų.
© Shutterstock nuotr.

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

15 faktų apie česnakus:

Lietuvoje auginami česnakai yra kelių rūšių. Jų auginimas nesudėtingas, o prieskoninės ir gydomosios savybės akivaizdžios, todėl ši daržovė pas mus yra plačiai paplitusi.

Liaudies medicinoje česnakas naudojamas peršalimo ligų profilaktikai, imuniteto stiprinimui, taip pat slogai, bronchitui, gripui gydyti. Česnakas dėl savo savybių vadinamas natūraliu antibiotiku.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Meilę dukrytei Robbie Williamsas įamžino netradiciniu būdu
Į tikrus kūdikius panašios lėlės guodžia nelaimingas šeimas

Česnakuose yra stiprių fitoncidų, sudarytų iš lakiųjų medžiagų. Česnakai efektyviai gydo ir didina organizmo atsparumą infekcinėms ligoms.

Česnakų svogūnėliuose yra alijino, kuris veikiant fermentams skyla į aliciną, pirovynuogių rūgštį ir amoniaką. Taip pat česnake yra eterinio aliejaus, kuris pasižymi stipriu kvapu ir antiseptinėmis savybėmis.

Česnakai sužadina apetitą, gerina virškinimo sistemos darbą.  Jau senovėje česnako duodavo valgyti sumažėjus apetitui, nuo pilvo skausmų ir kitų ligų.

Česnake esantys fitoncidai naikina bakterijas ir puikiai išvalo nosiaryklę, plaučius, bronchus, o per odos poras padeda iš organizmo išvaryti susikaupusias nuodingas medžiagas.

Kelias minutes kramtydami česnaką, užmušite visas bakterijas, gyvenančias burnoje.

Jei skauda gerklę, padės česnakų tyrė, paskaninta medumi bei citrina (viskas lygiomis dalimis). Ją užgerti šiltu vandeniu. Minėtą tyrę galima vartoti ir profilaktiškai.

Jei namuose auginate mažų vaikų, siaučiant virusams, galite pasmulkinti česnakų skiltelių ir lėkštelių su jomis išdėlioti šalia miegančio vaiko lovos ar kitose vietose. Kas dieną ar dvi atnaujinkite česnakus.

Paaugusiam vaikui galima padaryti karolius iš česnako: suverti nuluptas česnako skilteles ant siūlo adatos pagalba ir užrišti tokius „karolius" vaikui ant kaklo.

Česnakai - ir maistas, ir vaistas
Česnakų karoliai skleidžia kvapą ir atbaido virusus bei bakterijas.
© Shutterstock nuotr.

Susmulkintų česnako skiltelių galite sudėti į plastikines dėžutes nuo šokoladinių kiaušinių (kuriuose slepiami žaisliukai). Pradūrus jose skylučių ir pakabinus virš kūdikio lovelės, turėsite antivirusinę karuselę.

Kitas būdas - įsiūti nuluptų česnako skiltelių į vaiko rūbelius. Šis būdas tinka, jeigu vaikas nenori nešioti česnakų karolių, plėšia juos nuo kaklo. Prie apykaklės įsiūto česnako jis nesuras.

Pratinkite vaikus valgyti česnakų. Galite namuose surengti „česnakų" dienas, kuomet vieną dieną gaminsite įvairių patiekalų su česnakais. Žinoma, vertingiausi yra patiekalai, kuriuose česnakas yra mažiausiai apdirbtas.

Česnakai minimi Biblijoje ir Korane, buvo vartojami per ritualines apeigas, nes manyta, kad jie turi ypatingų savybių. Česnakų pynėmis juosdavosi gladiatoriai, tikėdami, kad įgaus jėgų ir bus stipresni. Balkanų šalyse česnaku įtrindavo durų rankenas arba langų staktas, tikint, kad namus aplenks vampyrai ir kitos piktosios dvasios.

Tam, kad nesukeltumėte aplinkiniams neigiamų minčių, česnaką valgykite vakarais, o ne prieš einant į darbą ar į svečius. Jeigu taip nutiko, kad suvalgėte česnako ir norite atsikratyti nemalonaus  kvapo, pakramtykite petražolės šaknies ar lapelių, raugintų kopūstų.

2 receptai su česnakais

Varškės užtepėlė su česnaku

100 gramų varškės, 5 gramai česnakų, petražolių, šaukštas grietinės, sumaišytos su majonezu.

Varškę gerai ištrinkite, sudėkite smulkiai pjaustytus česnakus, petražolių lapelius, viską gerai išmaišykite. Užtepėlę galima valgyti su duona, aptepta sviestu, su paskrudintu batonu, taip pat su ja galima įdaryti virtus kiaušinius, pomidorus, agurkus.

Aptepas su sūriu

Šaukštas naminio sviesto, 2 šaukštai smulkiai tarkuoto fermentinio sviesto, česnakų pagal skonį.

Česnakus smulkiai sukapoti ir išsukti su fermentiniu sūriu bei sviestu. Aptepas tinka juodai ir baltai duonai. Ant viršaus galima uždėti agurko, pomidoro, paprikos riekelę.

Česnakai - ir maistas, ir vaistas
Užtepėlės su česnakais - geras būdas padėti pamėgti vaikams valgyti česnakus.
© Shutterstock nuotr.

Skanaus ir nesirkite!

Dėmesio!

Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 6 mėnesių žurnalo "TAVO VAIKAS" prenumeratą.

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Sveikata

8 įpročiai, kad jūsų vaikai darželyje ar mokykloje nesusirgtų

Mokslo metai – nelengvas laikas ne tik vaikui, bet ir jo tėvams. Kygos, daugybė kanceliarinių prekių, namų darbai. Iš esmės tai – malonūs rūpesčiai, išskyrus vieną – darželyje ir mokykloje prasideda ligos, kuriomis vieni nuo kitų užsikrečia.

5 mitybos specialistės patarimai, ką sveikiausia valgyti vaikams

Vaikai Lietuvoje vis dar mielai valgo dešreles, mielinius ir miltinius blynus, kotletus su riebiais padažais, bulvytes fri ir kitus menkaverčius patiekalus. Taip, jie sotūs, bet ar sveiki?

Dažniausios ligos Lietuvoje, kurias sukelia kirmėlės (1)

Kai tik vaikas ima griežti dantimis, pagalvojame, kad gal jis turi kirmėlių. Ar išties taip yra? Kada duoti vaistų?

Dietologė pataria, kokių vaisių ir daržovių geriausia valgyti vaikams

Dažnas vaikas nemėgsta vaisių ir daržovių, o užkandžiams mieliau renkasi miltinius gaminius. Gydytoja-dietologė Laura Romeraitė-Kuklierienė pataria, kokius vaisius ir daržoves, sultis ir glotnučius geriausia valgyti mažiesiems ir kaip paskatinti jų suvalgyti daugiau.

Iš lūpų į lūpas perduodamos liaudiškos priemonės nuo kosulio (3)

Prasidėjus ligų sezonui, prisimename liaudiškas priemones, kurios padeda mums kovoti su sloga, gerklės skausmu ar kosuliu. Šįkart - apie pastarąjį.

Dietologė dr. Edita Gavelienė – apie dažniausias vaikų mitybos klaidas

Nors tėvai nori palaikyti sveiką savo vaikų gyvenimo būdą, vien intensyvaus sporto ir fizinio aktyvumo nepakanka – neretai vaikams trūksta maistingųjų medžiagų.

Šeimos nuo ligų sezono bėga į šiltus kraštus

Vis daugiau šeimų renkasi atostogauti būtent rudenį ir žiemą, o nuo nemalonumų nors trumpam pasislėpti šiltuosiuose kraštuose. Apie rudens ir žiemos keliones pasakoja kelionių organizatoriaus „Kidy Tour" produkto vadovė Neringa Kurtinaitienė.

Dr. Vaidotas Urbonas: kokią košę valgyti sveikiausia (2)

Per pastaruosius metus ne tik suaugusiųjų, bet ir vaikų tarpe ženkliai išaugo gastroezofaginio refliukso ligos atvejų.

Vaikui skauda, bet ligos nėra: interviu su psichologe, kurį rekomenduojame visiems tėvams

Interviu su psichologe Dovile Jankauskiene apie psichosomatinius sutrikimus, kuomet vaikas skundžiasi, kad jam skauda, tačiau medikai ligos neranda.

Išsamūs odontologės patarimai, kaip prižiūrėti vaikų dantis nuo gimimo

Gyd. vaikų odontologės doc. dr. Vilmos Brukienės patarimai, kaip išsaugoti sveikus vaiko dantis.

9 maisto produktai, kurie stiprina vaiko protą

Tam, kad vaikas augtų sveikas, jam reikia pilnavertės mitybos nuo mažų dienų. Ypač atkreipkite dėmesį į mokyklinio amžiaus vaikų mitybą.

Kaip suderinti sveiką vaiko mitybą ir malonumą

Nerasime vaiko, kuris nemėgtų saldumynų. Tačiau rūpestingi tėvai supranta, kad gardėsiai negerai nei figūrai, nei dantims, tačiau negi vaiką paliksi be saldumynų... Kokią rasti išeitį?

Jei ant maisto produkto parašyta „skirta vaikams“, išlikite budrūs – tai gali būti spąstai (1)

Parduotuvių lentynose dažnai išvystame maisto produktų, kurių etiketėse puikuojasi mažąjį pirkėją viliojantys spalvoti piešinukai ir net užrašai „skirta vaikams". Ar tikrai jie pagaminti kokybiškiau nei suaugusiųjų maistas ir yra palankūs vaikų sveikatai?

Kaip išrinkti vaikui batus, kurie nedarytų žalos jo pėdutei

Kiekvienas vaikas yra individualus ne tik savo pomėgiais, charakteriu, būdo savybėmis, tačiau ir savo fiziologiniais procesais.

Kaip namų sąlygomis džiovinti uogas, kad jos džiugintų visus metus

Šviežių uogų sezonas netrukus pasibaigs, bet jomis mėgautis galime ne tik vasarą. Tereikia žinoti keletą pagrindinių taisyklių, kaip mėgstamiausias uogas sudžiovinti, kad jos būtų ne tik gardžios, bet ir išlaikytų kuo daugiau naudingųjų savybių.