Dar negirdėti faktai apie naudingąsias trešnes

 (9)
Ką reikia žinoti apie naudingąsias trešnes: kaip parduotuvėje ar turguje jas išsirinkti kokybiškas; kokių naudingųjų medžiagų jos turi; kiek suvalgyti, kad nepūstų pilvo ir kaip iš trešnių „išvyti“ kirminus?
© Vida Press

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Trešnės auginamos nuo senų laikų. Jas augino dar senovės Graikijoje. Trešnės ne tik saldžios (jose 55 proc. fruktozės), bet ir turi daug naudingų savybių. Jos šalina iš organizmo toksinus, šlakus, valo kraują nuo kenksmingų medžiagų, gerina žarnyno veiklą, peristaltiką. Prieš pietus suvalgius 5 - 6 trešnes, greičiau ateina sotumas, neperkrausite organizmo.

Daugelis neįsivaizduoja pirmų vasaros dienų be šių saldžių uogų. Na, o kaip išsirinkti kokybiškas trešnes?

TAIP PAT SKAITYKITE:
Aš noriu vaiko, bet vyras – ne: psichologės komentaras
Pasiryžo pasauliui parodyti, kaip iš tiesų atrodo kūnas po gimdymo

Trešnės sunoksta ir imamos pardavinėti pavasario pabaigoje - vasaros pradžioje. Jos gali išbūti šviežios 5 - 6 dienas. Tiesa, tam tikromis sąlygomis, apie kurias žino daugelis nesąžiningų pardavėjų, jos gali išbūti iki 3 savaičių.

Dar negirdėti faktai apie naudingąsias trešnes
© Vida Press

5 tikrai šviežių trešnių požymiai

Trešnės greitai genda - 5 - 6 dienos, ir laikas jas išmesti. Kad ir kaip stengiasi selekcininkai, išvedinėja vis atsparesnes rūšis, kol kas situacija tokia, kad ir kokią rūšį pasirinktume, ilgiau savaitės uogos neišbus.

1.Pirmiausia reikia atkreipti dėmesį į jų kotelius. Sausi, spalvos netekę koteliai rodo, kad trešnės buvo laikomos ilgai arba pernoko. Šviežių trešnių koteliai yra žali, stangrūs.

2.Apžiūrėkite uogas - ar nėra dėmelių, įpjovimų, minkštų vietų - dėl to uogos greičiau genda, be to, tai vienas iš požymių, kad trešnės pernoko.

Dar negirdėti faktai apie naudingąsias trešnes
© Vida Press

3.Testas: švelniai suspaudžiame trešnę pirštų galiukais, paviršius turi būti stangrus.

4.Kvapas. Nesidrovėkite pauostyti trešnių - rūgimo kvapas rodo, kad trešnės nešviežios.

5. „Aplinka". Nepirkite trešnių, jei jos guli šalia sugedusių - didelė tikimybė, kad jos suges greičiau arba jau ėmė gesti.

Dar negirdėti faktai apie naudingąsias trešnes
© Vida Press

Kuo naudingos raudonosios trešnės

Daugelis jas renkasi ne tik dėl saldumo. Jose gausu vitaminų A, C, kurie dalyvauja odos regeneracijoje, yra žarnynui reikalingo pektino, o svarbiausia - yra raudoną spalvą suteikiančių antocianų, kurie turi priešuždegiminių ypatybių. Taigi raudonos trešnės - natūralūs vaistai.

Ne veltui trešnės sunoksta vasaros pradžioje. Gamtoje viskas savo laiku. Trešnėse yra mikroelementų, kurie dalyvauja gaminant melaniną, o tai gerina odos būklę, jos atsparumą saulei. Gal net yra tekę girdėti tokį posakį: „Valgykite trešnių - nenudegsite saulėje“.

Tik atsiminkite - trešnių reikia valgyti nedidelėmis porcijomis, po 300 g per dieną, antraip pūs pilvą.

Viso gero, kirmėliukai

Prinokusiose trešnėse būna kirmėlių. Štai jums paslaptis, kaip jų atsikratyti: reikės druskos ir vandens. Į 1 l vandens įberkite 20 g druskos, išmaišykite, suberkite uogas. Po pusvalandžio kirmėlių nebus.

Dar negirdėti faktai apie naudingąsias trešnes
© Vida Press

Trešnių tiramisu

Didelis pakas „Damų pirštelių“ sausainių, 300 g kreminio sūrio, 300 ml grietinėlės (33 - 35 proc. riebumo), 3/4 stiklinės cukraus, 250 - 300 g prinokusių trešnių, kakavos ar tarkuoto šokolado, mėtų, trešnių papuošimui. 

Dar negirdėti faktai apie naudingąsias trešnes
© Vida Press
Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Sveikata

Vaikų chirurgai: gali būti, kad ateityje apendicitui gydyti užteks tabletės

Vaikų chirurgai, susirinkę Vaikų ligoninėje organizuotoje konferencijoje, aptarė vaikų ūminių chirurginių ligų diagnostiką, gydymą ir perspektyvas.

Gydytoja: ką daryti, jei užklupo kosulys

Turbūt nėra dienos, kada nekosėtumėme. Dažniausiai mes taip įpratę prie kosulio, kad net nepastebime. Kai jau kosulys tampa pastebimas, ypač vaikams, tik tuomet sunerimstame – ir vėl jis susirgo... Ir vėl mums reikės keisti savo planus, nes reikės slaugyti sergantį vaiką...

Gydytoja dietologė: kasdien turime suvalgyti ne mažiau 400 g daržovių ir 300 g vaisių (1)

Vaisiai ir daržovės, sultys ir glotnučiai – svarbi gerai subalansuotos mitybos dalis, tiek kaip pagrindinis patiekalas, pavyzdžiui, pusryčiai, tiek ir kaip užkandis dienos metu.

Gydytoja – apie žuvų taukų svarbą vaikų sveikatai

Šiuolaikiniams vaikams tenka daugybė įvairiausių iššūkių, o juos įveikti nėra paprasta – vis daugiau informacijos vaikai gauna naudodamiesi naujomis technologijomis, jų miego laikas per pastaruosius 20 metų sutrumpėjo valanda, jie vis mažiau bendrauja su bendraamžiais, tėvais ir seneliais, mažiau sportuoja ir žaidžia lauke, jiems žymiai daugiau greito ir nesveiko maisto pagundų.

Atlėpusios vaiko ausys: kada reikia operuoti?

Atlėpusios ausys – tai dažniausiai pasitaikanti įgimta ausų deformacija.

9 gėrimai užklupus peršalimo ligoms

Pajutus pirmuosius peršalimo simptomus, verta nepamiršti ir liaudies medicinos - arbatų, šiltų gėrimų, kompresų ir vonelių. Jūsų dėmesiui – 9 gėrimų receptai, kuriuos pravartu žinoti susirgus.

5 priežastys, kodėl vaikai dažnai serga (2)

Nuolatinių peršalimų priežastimi gali tapti alergija, ėduonis ar net netinkama apranga. Kaip išvengti ligų, pataria pediatrai.

Gydytoja alergologė: specifinę imunoterapiją geriausia pradėti rudenį ir žiemą

Pasak Vaikų ligoninės gydytojos alergologės ir klinikinės imunologės Neringos Stirbienės, ne visi, kurie yra patyrę sunkių alerginių reakcijų dėl bičių, vapsvų, širšių ar kitų plėviasparnių vabzdžių įgėlimo, yra girdėję, kad gyventi be baimės padeda specifinė imunoterapija, dėl kurios į gydytojus reikėtų kreiptis ne atėjus šiltajam sezonui, o būtent dabar – rudenį ir žiemą.

3 pagrindiniai vaikų peršalimo simptomai ir kaip juos įveikti

Bijoti vaikų peršalimo nereikia – tai normali imuninės sistemos vystymosi dalis.

5 maisto produktai, kurie daro neigiamą poveikį vaiko nuotaikai

Tėvai intuityviai žino, koks maistas daro poveikį jų vaiko elgesiui ir nuotaikai. Žinome, kad saldainiai, pavyzdžiui, sukelia hiperaktyvumo priepuolius. Tačiau vaiko nuotaika gali pakisti ne tik dėl cukraus – užkandžiuose ir maisto produktuose, kuriuos duodame savo mažiesiems, egzistuoja ir daugiau kaltininkų.

Šunų terapija vaikams: kokios veislės labiausiai tam tinka

Tinklaraštį „Švelni tėvystė“ rašanti medicinos psichologė Milda Kukulskienė pasakoja apie keturkojus terapeutų padėjėjus – šunis.

8 įpročiai, kad jūsų vaikai darželyje ar mokykloje nesusirgtų

Mokslo metai – nelengvas laikas ne tik vaikui, bet ir jo tėvams. Kygos, daugybė kanceliarinių prekių, namų darbai. Iš esmės tai – malonūs rūpesčiai, išskyrus vieną – darželyje ir mokykloje prasideda ligos, kuriomis vieni nuo kitų užsikrečia.

5 mitybos specialistės patarimai, ką sveikiausia valgyti vaikams

Vaikai Lietuvoje vis dar mielai valgo dešreles, mielinius ir miltinius blynus, kotletus su riebiais padažais, bulvytes fri ir kitus menkaverčius patiekalus. Taip, jie sotūs, bet ar sveiki?

Dažniausios ligos Lietuvoje, kurias sukelia kirmėlės (3)

Kai tik vaikas ima griežti dantimis, pagalvojame, kad gal jis turi kirmėlių. Ar išties taip yra? Kada duoti vaistų?

Dietologė pataria, kokių vaisių ir daržovių geriausia valgyti vaikams

Dažnas vaikas nemėgsta vaisių ir daržovių, o užkandžiams mieliau renkasi miltinius gaminius. Gydytoja-dietologė Laura Romeraitė-Kuklierienė pataria, kokius vaisius ir daržoves, sultis ir glotnučius geriausia valgyti mažiesiems ir kaip paskatinti jų suvalgyti daugiau.