Dar negirdėti faktai apie naudingąsias trešnes

 (9)
Ką reikia žinoti apie naudingąsias trešnes: kaip parduotuvėje ar turguje jas išsirinkti kokybiškas; kokių naudingųjų medžiagų jos turi; kiek suvalgyti, kad nepūstų pilvo ir kaip iš trešnių „išvyti“ kirminus?
© Vida Press

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Trešnės auginamos nuo senų laikų. Jas augino dar senovės Graikijoje. Trešnės ne tik saldžios (jose 55 proc. fruktozės), bet ir turi daug naudingų savybių. Jos šalina iš organizmo toksinus, šlakus, valo kraują nuo kenksmingų medžiagų, gerina žarnyno veiklą, peristaltiką. Prieš pietus suvalgius 5 - 6 trešnes, greičiau ateina sotumas, neperkrausite organizmo.

Daugelis neįsivaizduoja pirmų vasaros dienų be šių saldžių uogų. Na, o kaip išsirinkti kokybiškas trešnes?

TAIP PAT SKAITYKITE:
Aš noriu vaiko, bet vyras – ne: psichologės komentaras
Pasiryžo pasauliui parodyti, kaip iš tiesų atrodo kūnas po gimdymo

Trešnės sunoksta ir imamos pardavinėti pavasario pabaigoje - vasaros pradžioje. Jos gali išbūti šviežios 5 - 6 dienas. Tiesa, tam tikromis sąlygomis, apie kurias žino daugelis nesąžiningų pardavėjų, jos gali išbūti iki 3 savaičių.

Dar negirdėti faktai apie naudingąsias trešnes
© Vida Press

5 tikrai šviežių trešnių požymiai

Trešnės greitai genda - 5 - 6 dienos, ir laikas jas išmesti. Kad ir kaip stengiasi selekcininkai, išvedinėja vis atsparesnes rūšis, kol kas situacija tokia, kad ir kokią rūšį pasirinktume, ilgiau savaitės uogos neišbus.

1.Pirmiausia reikia atkreipti dėmesį į jų kotelius. Sausi, spalvos netekę koteliai rodo, kad trešnės buvo laikomos ilgai arba pernoko. Šviežių trešnių koteliai yra žali, stangrūs.

2.Apžiūrėkite uogas - ar nėra dėmelių, įpjovimų, minkštų vietų - dėl to uogos greičiau genda, be to, tai vienas iš požymių, kad trešnės pernoko.

Dar negirdėti faktai apie naudingąsias trešnes
© Vida Press

3.Testas: švelniai suspaudžiame trešnę pirštų galiukais, paviršius turi būti stangrus.

4.Kvapas. Nesidrovėkite pauostyti trešnių - rūgimo kvapas rodo, kad trešnės nešviežios.

5. „Aplinka". Nepirkite trešnių, jei jos guli šalia sugedusių - didelė tikimybė, kad jos suges greičiau arba jau ėmė gesti.

Dar negirdėti faktai apie naudingąsias trešnes
© Vida Press

Kuo naudingos raudonosios trešnės

Daugelis jas renkasi ne tik dėl saldumo. Jose gausu vitaminų A, C, kurie dalyvauja odos regeneracijoje, yra žarnynui reikalingo pektino, o svarbiausia - yra raudoną spalvą suteikiančių antocianų, kurie turi priešuždegiminių ypatybių. Taigi raudonos trešnės - natūralūs vaistai.

Ne veltui trešnės sunoksta vasaros pradžioje. Gamtoje viskas savo laiku. Trešnėse yra mikroelementų, kurie dalyvauja gaminant melaniną, o tai gerina odos būklę, jos atsparumą saulei. Gal net yra tekę girdėti tokį posakį: „Valgykite trešnių - nenudegsite saulėje“.

Tik atsiminkite - trešnių reikia valgyti nedidelėmis porcijomis, po 300 g per dieną, antraip pūs pilvą.

Viso gero, kirmėliukai

Prinokusiose trešnėse būna kirmėlių. Štai jums paslaptis, kaip jų atsikratyti: reikės druskos ir vandens. Į 1 l vandens įberkite 20 g druskos, išmaišykite, suberkite uogas. Po pusvalandžio kirmėlių nebus.

Dar negirdėti faktai apie naudingąsias trešnes
© Vida Press

Trešnių tiramisu

Didelis pakas „Damų pirštelių“ sausainių, 300 g kreminio sūrio, 300 ml grietinėlės (33 - 35 proc. riebumo), 3/4 stiklinės cukraus, 250 - 300 g prinokusių trešnių, kakavos ar tarkuoto šokolado, mėtų, trešnių papuošimui. 

Dar negirdėti faktai apie naudingąsias trešnes
© Vida Press
Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Sveikata

Kaip namų sąlygomis džiovinti uogas, kad jos džiugintų visus metus

Šviežių uogų sezonas netrukus pasibaigs, bet jomis mėgautis galime ne tik vasarą. Tereikia žinoti keletą pagrindinių taisyklių, kaip mėgstamiausias uogas sudžiovinti, kad jos būtų ne tik gardžios, bet ir išlaikytų kuo daugiau naudingųjų savybių.

Šiemet per pusmetį užregistruota daugiau susirgimų pneumokokine infekcija

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, per pirmąjį šių metų pusmetį Lietuvoje sergamumas pneumokokine infekcija padidėjo beveik 40 proc. lyginant su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu.

Rūkote ir turite vaikų? – Tuomet turėtumėte suklusti

Ne paslaptis, kad pasyvus rūkymas, arba kitaip – kvėpavimas cigarečių dūmų užterštu oru, kelia pavojų sveikatai.

7 klausimai mitybos specialistei apie ledus ir firminis naminių ledų receptas

„Ledų sezonas“ tęsiasi, ir daugeliui tėvų kyla klausimų: kiek ir kokių ledų galima per dieną suvalgyti vaikui? Ar jis neperšals, jei juos valgys kasdien?

Kirmėlės gali sukelti ir rimtų sveikatos problemų: kaip apsaugoti vaikus

Tikimybė užsikrėsti kirmėlėmis ypač padidėja šiltuoju sezonu, kuomet vaikai didžiąją laiko dalį praleidžia gamtoje, nepaisydami kai kurių tėvų įspėjimų, tokių kaip „nusiplauk rankas po žaidimų kieme" ar „nevalgyk neplautų vaisių ir daržovių".

9 mėgstamiausios lietuvių uogos ir jų gydomosios savybės

Miškai ir sodai sunokino įvairiausių uogų. Vasarą vaikai jas valgo rieškučiomis. Kokių gerųjų savybių turi mėgstamiausios lietuvių uogos?

Žinomos moterys atskleidė savo šeimų sveikos mitybos paslaptis (1)

Sveikatai palanki mityba nėra mada ar pomėgis, tai sąmoningas pasirinkimas būti sveikesniam.

Kada nereikia mokėti už vaikų dantų gydymą? (2)

Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) primena, kad vaikų iki 18 metų dantų priežiūra, gydymas papildomai nekainuoja, nes šias paslaugas apmoka ligonių kasos.

Padidėję limfmazgiai vaikui – ar verta sunerimti?

Padidėję limfmazgiai vaikui – pakankamai dažna, ankstyvoje vaikystėje pasitaikanti problema.

Medikai pataria, ką daryti įsisiurbus erkei (27)

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC) išplatino pranešimą, kuriame informuoja, kaip elgtis, jei įsisiurbia erkė.

8 mitybos specialistės patarimai tėvams, kaip užkirsti kelią vaiko apkūnumui (3)

Vaikų sveikata, valgymo įpročiai ir kūno linijos priklauso tik nuo tėvų, nors apkūnių vaikų tėvai dažnai tik skėsčioja rankomis, nežinodami, ko griebtis. Dietologai pataria patyrinėti savo valgymo įpročius ir nebedaryti svarbiausių klaidų, kurios tukina jūsų atžalas.

Kelionė su atžalomis: vaikų gydytoja pataria, kaip pasiruošti atostogoms užsienyje

Užsienyje su atžalomis atostogaujančios šeimos vasarą dvigubai dažniau patiria rimtus iššūkius dėl vaikų sveikatos ar nelaimingų atsitikimų. Draudikai atkreipia dėmesį, kad užsienyje vaikai dažniausiai kenčia nuo žarnyno virusų, ūmių peršalimų, alerginių reakcijų ir traumų.

Ką reikia žinoti perkant uogas?

Kas dažnam lietuviui svarbiausia renkantis uogas? Žinoma, kad kilmė. Labai dažnai turguje pardavėjų klausiama – lietuviškos ar lenkiškos braškės? Bet ar tik tai svarbu renkantis uogas? „Sveikatai palankus" eksperčių komanda pataria vartotojams atkreipti dėmesį į daugiau kriterijų.

Braškių ir žemuogių savybės, apie kurias girdėjo ne visi (5)

Braškes ir žemuoges mėgstame daugelis, o ar žinote, kokių tiksliai naudingųjų medžiagų jose yra ir nuo kada galima pasmaližiauti vaikams?

Skaniosios uogos, apie kurių naudą žino ne visi (+RECEPTAS) (3)

Šiuo metu soduose rausta trešnės ir vyšnios. Kokių naudingųjų savybių jos turi?