Dar negirdėti faktai apie naudingąsias trešnes

Ką reikia žinoti apie naudingąsias trešnes: kaip parduotuvėje ar turguje jas išsirinkti kokybiškas; kokių naudingųjų medžiagų jos turi; kiek suvalgyti, kad nepūstų pilvo ir kaip iš trešnių „išvyti“ kirminus?

Trešnės auginamos nuo senų laikų. Jas augino dar senovės Graikijoje. Trešnės ne tik saldžios (jose 55 proc. fruktozės), bet ir turi daug naudingų savybių. Jos šalina iš organizmo toksinus, šlakus, valo kraują nuo kenksmingų medžiagų, gerina žarnyno veiklą, peristaltiką. Prieš pietus suvalgius 5 - 6 trešnes, greičiau ateina sotumas, neperkrausite organizmo.


Daugelis neįsivaizduoja pirmų vasaros dienų be šių saldžių uogų. Na, o kaip išsirinkti kokybiškas trešnes? Trešnės sunoksta ir imamos pardavinėti pavasario pabaigoje - vasaros pradžioje. Jos gali išbūti šviežios 5 - 6 dienas. Tiesa, tam tikromis sąlygomis, apie kurias žino daugelis nesąžiningų pardavėjų, jos gali išbūti iki 3 savaičių.


Vida Press


5 tikrai šviežių trešnių požymiai


Trešnės greitai genda - 5 - 6 dienos, ir laikas jas išmesti. Kad ir kaip stengiasi selekcininkai, išvedinėja vis atsparesnes rūšis, kol kas situacija tokia, kad ir kokią rūšį pasirinktume, ilgiau savaitės uogos neišbus.


1.Pirmiausia reikia atkreipti dėmesį į jų kotelius. Sausi, spalvos netekę koteliai rodo, kad trešnės buvo laikomos ilgai arba pernoko. Šviežių trešnių koteliai yra žali, stangrūs.


2.Apžiūrėkite uogas - ar nėra dėmelių, įpjovimų, minkštų vietų - dėl to uogos greičiau genda, be to, tai vienas iš požymių, kad trešnės pernoko.


Vida Press


3.Testas: švelniai suspaudžiame trešnę pirštų galiukais, paviršius turi būti stangrus.


4.Kvapas. Nesidrovėkite pauostyti trešnių - rūgimo kvapas rodo, kad trešnės nešviežios.


5. „Aplinka". Nepirkite trešnių, jei jos guli šalia sugedusių - didelė tikimybė, kad jos suges greičiau arba jau ėmė gesti.


Vida Press


Kuo naudingos raudonosios trešnės


Daugelis jas renkasi ne tik dėl saldumo. Jose gausu vitaminų A, C, kurie dalyvauja odos regeneracijoje, yra žarnynui reikalingo pektino, o svarbiausia - yra raudoną spalvą suteikiančių antocianų, kurie turi priešuždegiminių ypatybių. Taigi raudonos trešnės - natūralūs vaistai.


Ne veltui trešnės sunoksta vasaros pradžioje. Gamtoje viskas savo laiku. Trešnėse yra mikroelementų, kurie dalyvauja gaminant melaniną, o tai gerina odos būklę, jos atsparumą saulei. Gal net yra tekę girdėti tokį posakį: „Valgykite trešnių - nenudegsite saulėje“.


Tik atsiminkite - trešnių reikia valgyti nedidelėmis porcijomis, po 300 g per dieną, antraip pūs pilvą.


Viso gero, kirmėliukai


Prinokusiose trešnėse būna kirmėlių. Štai jums paslaptis, kaip jų atsikratyti: reikės druskos ir vandens. Į 1 l vandens įberkite 20 g druskos, išmaišykite, suberkite uogas. Po pusvalandžio kirmėlių nebus.


Vida Press


Trešnių tiramisu


Didelis pakas „Damų pirštelių“ sausainių, 300 g kreminio sūrio, 300 ml grietinėlės (33 - 35 proc. riebumo), 3/4 stiklinės cukraus, 250 - 300 g prinokusių trešnių, kakavos ar tarkuoto šokolado, mėtų, trešnių papuošimui. 


Vida Press


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis