Dažniausios ligos Lietuvoje, kurias sukelia kirmėlės

Kai tik vaikas ima griežti dantimis, pagalvojame, kad gal jis turi kirmėlių. Ar išties taip yra? Kada duoti vaistų?

Dažniausia užkrečiamoji liga pasaulyje


Kirmėlinės užkrečiamosios ligos yra dažniausios pasaulyje. Paprastai vaikai serga dažniau negu suaugusieji, mat „yra arčiau gamtos". Dažniau kapstosi žemėje ir nenusiplauna rankų, jeigu neprižiūri suaugusieji. Be to, vaikai dažniau bendrauja su gyvūnais: juos myluoja, bučiuoja, nešasi į lovą. Šios užkrečiamosios ligos skirstomos pagal kirmėles, kurios yra apvaliosios ir plokščios.


Pasaulinės sveikatos organizacijos duomenimis, askaridoze kasmet pasaulyje suserga milijardas žmonių. Spalinukėmis serga apie du šimtus devynis milijonus žmonių. Tačiau šis skaičius gali neatitikti tikrovės, mat liga yra lengva ir gali praeiti savaime. Kaspinuočių užkrečiamosiomis ligomis suserga apie keturiasdešimt du milijonus žmonių. Plokščiosiomis mažosiomis kirmėlėmis užsikrečia apie trisdešimt tris milijonus gyventojų.


3 dažniausios kirmėlinės ligos Lietuvoje:


ASKARIDOZĖ


Askaridės labiausiai paplitusios atogrąžose. Suaugusios kirmėlės gyvena žmogaus žarnyne. Suaugusi patelė per dieną padeda iki dviejų šimtų tūkstančių kiaušinėlių, kurie iš žmogaus organizmo yra pašalinami kartu su išmatomis. Aplinkoje, susimaišę su dirvožemiu, jie gali išlikti kelis mėnesius – tol, kol vėl pateks į žmogaus organizmą ir pradės savo naują gyvenimo ciklą. Kiaušinėliai, iš dirvožemio patekę į žmogaus organizmą, per dvi savaites virsta kirmėle. Pirmiausia iš jų išsivysto lervos, kurios migruoja per venų sistemą ir iš kepenų patenka į plaučius, trachėją ar stemplę. Čia atkeliavusios virsta kirmėlėmis ir pradeda gyventi žarnyne. Askaridė gyvena apie vienus metus, o jos ilgis yra apie trisdešimt centimetrų.


Kaip užsikrečiama?


Askaridžių kiaušiniais vaikas gali užsikrėsti, jeigu kapstosi žemėje, stato pilis, paskui nenusiplovęs rankų ką nors valgo. Taip pat šiomis kirmėlėmis galima užsikrėsti valgant neplautas daržoves, geriant užterštą vandenį.


Kokie požymiai?


Net 80 proc. atvejų askaridozė neturi jokių požymių. Jos požymiai pasireiškia, kai lervos keliauja per plaučius, minkštuosius audinius. Taip pat jeigu žarnyne yra labai daug askaridžių. Tuomet gali smarkiai ir be jokios priežasties skaudėti pilvuką, mažylis būna blyškus ir vangus. Kartais askaridės gali užkimšti storąjį žarnyną (Lietuvoje tokie atvejai pavieniai), tuomet reikalinga operacija. Lervos po organizmą migruoja dažniausiai rugsėjo mėnesį. Tai gali sukelti sausą spazminį kosulį, vaikutis gali pradėti dusti, kartais pakyla temperatūra. Kai kuriems išsivysto alergija askaridėms arba jų apykaitos produktams.


Kaip ištirti?


Askaridozė ištiriama paėmus kraujo.


SPALINUKĖS


Tai mažos kirmėlytės nuo dviejų iki trylikos milimetrų ilgio. Suaugusios gyvena apie 3–6 savaites. Paplitusios visame pasaulyje, tačiau, kitaip nei kiti kirminai, labiau šalto klimato šalyse. Dažniausiai jomis užsikrečia 5–9 metų vaikai, pasitaiko, kad serga ir suaugusieji.


Kaip užsikrečiama?


Šiomis kirmėlėmis vaikai užsikrečia vienas nuo kito arba pats vaikas ligą kaskart iš naujo perduoda sau. Spalinukės išlenda į išangę dėti kiaušinėlių ir vaikas, pasikasęs ir nenusiplovęs rankų, juos gali perkelti į burnytę. Taip pat galima užsikrėsti per žaislus arba kitus daiktus, kuriuos liečia užsikrėtęs vaikas. Jeigu spalinukių kiaušinėliai nepatenka į burną, liga praeina savaime per kelias savaites. Spalinukes perduoda tik žmogus žmogui. Nuo šunų, kačių ar kitų gyvūnų vaikas neužsikrės.


Kokie požymiai?


Kai kirmėlės išlenda į išangę dėti kiaušinėlių, labai niežti užpakaliuką ir tarpvietę. Mažylis draskosi. Mergaitės, nusidraskiusios tarpvietę, gali sukelti jos uždegimą. Mažylis, turintis daug spalinukių, gali neramiai miegoti, sapnuoti košmarus, griežti dantimis. Tačiau pats dantų griežimas be kitų požymių dar nereiškia, kad vaikutis turi kirmėlių.


Kaip ištirti?


Jeigu vaikas turi kirmėlių ir tuštinasi į puoduką, kartais jas galima pastebėti išmatose. Tam, kad būtų surasti spalinukių kiaušinėliai, imami tarpvietės ir išangės tepinėliai, kurie tiriami mikroskopu.


TOKSOKAROZĖ


Ja galima užsikrėsti nuo šunų, nes jie yra pagrindiniai toksokarų šeimininkai. Suaugusios kirmėlės gyvena šunų žarnyne ir kartu su išmatomis patenka į aplinką. Žmogus šioms kirmėlėms yra tik tarpinis šeimininkas. Patekusios į žmogaus organizmą kirmėlės virsta lervomis ir pro žarnyno sienelę patenka į kraujotaką, o iš čia – į plaučius, smegenis ir kitus organus, kuriuos gali pažeisti. Ypač pavojinga, kai patenka į akis, nes vaikutis gali apakti. Su šuns išmatomis patekusi į dirvą lerva bręsta ir gali išlikti gyva net iki aštuonerių metų.


Kaip užsikrečiama?


Kaip ir askaridėmis, vaikučiai užsikrečia žaisdami su smėliu per neplautas rankas. Arba tiesiogiai nuo šunų. Toksokaros labiausiai mėgsta gyventi jaunų šuniukų žarnyne. Dažniausiai užsikrečia iki ketverių metų vaikai, mėgstantys kišti į burną įvairius daiktus. Tačiau gali užsikrėsti ir vyresni, ypač kai namie yra mažų šuniukų, kuriems nesuduoti vaistai nuo kirminų.


Kokie požymiai?


Būdinga anemija (trūksta geležies). Dažnai užsikrėtęs vaikas karščiuoja, padidėja blužnis, kartais atsiranda kosulys ir bronchų spazmai su dusulio priepuoliais.


Kaip ištirti?


Šią ligą galima nustatyti paėmus kraujo.


KASPINUOTIS


Pavojinga plokščioji kirmėlė – kaspinuotis, kuris gyvena raguočių arba kiaulių žarnyne. Šios kirmėlės pavojingos jau vien dėl to, kad yra labai didelės. Jomis lengviausia užsikrėsi valgant žalią arba apkeptą mėsą. Per nešvarias rankas neužsikrečiama.


Vaistai. Duoti ar ne?


Savavališkai vaistų nuo kirminų vaikui duoti negalima. Jie, kaip ir visi vaistai, turi šalutinį poveikį. Nuo kai kurių gali pykinti, skaudėti galvą, vaikas gali viduriuoti. Todėl prieš skirdamas vaistų gydytojas įsitikina, kad jie tikrai reikalingi. Geriausias būdas išvengti kirmėlinių užkrečiamųjų ligų yra išmokyti mažylį higienos, kad plautųsi rankas kaskart paglostęs naminį gyvūną, prieš valgydamas, grįžęs iš lauko. Ir, aišku, nereikia pamiršti gyvūnams duoti vaistų nuo kirminų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis