Dietologė pataria, kokių vaisių ir daržovių geriausia valgyti vaikams

Dažnas vaikas nemėgsta vaisių ir daržovių, o užkandžiams mieliau renkasi miltinius gaminius. Gydytoja-dietologė Laura Romeraitė-Kuklierienė pataria, kokius vaisius ir daržoves, sultis ir glotnučius geriausia valgyti mažiesiems ir kaip paskatinti jų suvalgyti daugiau.

Pirmenybė – sezono gėrybėms

Vaisiai, uogos ir daržovės yra maisto produktai, kuriuose daug tirpių ir netirpių skaidulų, augalinių baltymų, organinių rūgščių, vitaminų, mineralinių medžiagų ir kitų vertingų sudedamųjų dalių, todėl yra labai svarbūs vaikų mitybai. Kasdien vaikams rekomenduojama suvalgyti 3-5 porcijas daržovių ir 2-4 porcijas vaisių, iš kurių vieną galima pakeisti stikline sulčių ar glotnučiu.

„Tiek vaikams, tiek ir suaugusiems, visada rekomenduoju pirmenybę teikti sezoniniams, mūsų krašte užaugintiems vaisiams, uogoms bei daržovėms. Vertėtų nepamiršti trijų pagrindinių sveikos mitybos principų. Norint užtikrinti subalansuotą pilnavertę mitybą, maistas turi būti įvairus – tai reiškia, kad vaikui pradėjus valgyti mišrų maistą, turime prisiminti įvairius baltymų, angliavandenių, mikro ir makroelementų šaltinius. Kitas labai svarbus principas yra saikas – net ir labai naudingas produktas, jei jo bus vartojama per daug, gali kenkti sveikatai", – sako projekto „Sultys ir glotnučiai – SMART formos vitaminai" ekspertė L. Romeraitė-Kuklierienė.

Anot jos, kasdien valgant įvairų maistą iš visų 6 sveikos mitybos piramidės grupių bei geriant pakankamai vandens, bus nesunku palaikyti gerą savijautą ir psichofiziologinę būklę.

Tėvams reikia kantrybės

Neretai tėveliai skundžiasi, kad vaikai nemėgsta daržovių, o kartais ir vaisių, tačiau reikia būti kantriems ir pasiūlyti tą patį produktą dar kartą, galbūt kiek kitokioje formoje.

„Pavyzdžiui, jei vaikas atsisakė morkų salotų, galima pabandyti pasiūlyti šviežią nuskustą morką. Jei kažkokia daržovė nepatiko apdorota termiškai, pasiūlykite šviežią arba sulčių, kurių sudėtyje yra šios daržovės. Ir atvirkščiai, gal šviežia daržovė nepatiks, o įdėta į sriubą ar kitame patiekale patiks. Taip pat, kaip jau minėjau, 100 proc. daržovių bei vaisių sultys ar glotnučiai gali puikiai pakeisti vieną iš 5 rekomenduojamų vaisių ar daržovių porcijų", – sako L. Romeraitė-Kuklierienė.

Gydytoja pastebi, kad mažų vaikų pasirinkimą lemia ne tik skonis. Jie vengia labai karšto ar šalto maisto, gali būti, kad vaikui kai kurie produktai nepatinka dėl kvapo.

„Dauguma vaikų nevalgo maisto, jei produktai liečiasi tarpusavyje lėkštėje, taip pat mišrainių ar troškinių, kurių turinys nėra žinomas. Vaikai mėgsta maistą ragauti pirštais, todėl, atsižvelgiant į vaiko amžių, galime duoti supjaustytų ar nesmulkintų daržovių, uogų ar vaisių. Šis patarimas tėveliams labai dažnai pagelbėja. Vaikų tėvai bei vyresni broliai ir seserys yra pagrindiniai pavyzdžiai – paprastai vaikai valgo viską, kuo maitinasi jų šeimos nariai, todėl tėvų požiūris į maistą yra labai svarbus", – sako L. Romeraitė-Kuklierienė.

Ikimokyklinio amžiaus vaikams rekomenduojama sulčių kiekį riboti iki 110-170 ml per dieną, o mokyklinio amžiaus vaikams ir paaugliams iki 170-350 ml per dieną. 100 proc. daržovių bei vaisių sultys ar glotnučiai gali puikiai pakeisti vieną iš 5 rekomenduojamų vaisių, daržovių ar uogų porcijų per dieną.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis