Dietologė: saldumynų vaikams negalima drausti

Jei saldumynų nesureikšminsite, valgysite juos kartu su visa šeima ir mažomis porcijomis, tikėtina, kad vaikas jų nenorės ir nevalgys saujomis pasislėpęs.

Kaip pradėti mažylių pažintį su saldumynais, kaip juos normuoti ir kaip įpratinti, kad saldėsių vaikas valgytų kuo mažiau, kalbamės su valgymo įpročių koreagavimo centro „Valgymas.lt" vadove, gydytoja dietologe,ir knygų „Mažylio receptai" ir „Samčio burtai" konsultante Lina Barauskiene.

Saldumynai – daugelio tėvų siaubas. Kiek, kokių ir kada jų galima duoti vaikams?

Labai svarbu, kaip pripratinsite vaiką nuo mažų dienų. Galite jį mokinti, kad saldumynas yra šokoladas, bet taip pat galite įpratinti, kad vaisius yra taip pat saldumynas. Saldumynus vaikai gali ir turi valgyti, tik labai svarbu kada ir kiek.

Gerai, kai saldumynus drauge valgo visa šeima kartu, nesuteikdama jiems per daug reikšmės. Kiekius galima tramdyti patiekiant saldumynus nedidelėmis porcijomis. Nebūtina padėti visos plytelės šokolado ant stalo, galima tik kelis gabaliukus. Ir pradėti mažylių pažintį su saldumynais derėtų kuo vėliau.

Jokiu būdu negalima drausti valgyti saldumynų, nes drausdami tėvai suteikia didelę reikšmę jiems, todėl vaikai saldumynus vis tiek valgys, tik pasislėpę. Taip pat saldumynais negalima vaikų nei skatinti, nei guosti, nei bausti.

Kuo saldumynus vaikams galima pakeisti?

Vasarą saldumynus tikrai galima keisti į bet kokia forma pagamintus vaisius ir uogas: trinti, gaminti šerbetus, šaldyti, gaminti natūralias želė, virti kisielius, kompotus. Gaminti iš natūralių ar džiovintų vaisių, uogų ir vadinti tai saldumynu. Vaikams puikus desertas gali būti vaisių salotos, vaikai mielai patys prisideda prie vaisių, uogų šaldymo, paskui smagiai tai ir suvalgo.

Fotolia nuotr.

Jūsų patarimai, kaip sudominti vaiką sveiku maistu.

Vaikas turi žinoti, kas yra tinkamas maistas, bet nereikia perspausti. Vaikai turi valgyti maistą ir jį valgyti skaniai. Galima kažką kartu auginti, gaminti kartu ir rodyti pavyzdį. Jeigu sakysite, kad kopūstai yra skanu, o patys nevalgysite, tai ir vaikai tikrai jų nevalgys.

Vaikui labai svarbus ir estetinis vaizdas lėkštėje, todėl svarbu kaip jį patieksite. Vaikams patinka įvairios spalvos ir formos. Taip pat svarbu, kad maistas būtų įvairus ir nesikartotų savaitę, gerai net dvi.

Pravartu pasinaudoti ir kai kuriomis gudrybėmis. Pvz., į mėgiamą vaiko maistą įmaišyti nelabai mėgiamo, bet vertingo. Skonis nepakinta, o naudingų medžiagų mažylis gauna. Įvairių produktų galima „paslėpti" sausainiuose, keksiukuose, kotletuose, makaronų padažuose.

Kokie skanumynai tinka keliaujant į gamtą su vaikais?

Ruošiant maistą išvykai į gamtą su vaikais, labai svarbi – maisto sauga. Svarbu pasirinkti tinkamus produktus ir turėti daug švaraus geriamo vandens. Jį gamtoje reikėtų gerti, juo plauti rankas, vaisius, uogas, daržoves. Išvykai į gamtą netinkami pieno produktai. Todėl sakau griežtą NE sūreliams, jogurtams. Netinka įvairūs konditerijos gaminiai su pertepimais ar glaistais.

Kadangi gamtoje viskas yra daug skaniau, tikėtina, kad ir vaikas ten suvalgys daugiau daržovių, jeigu tik tėvai pasiūlys. O dar skaniau jeigu kartu valgys ir draugai.Gydytoja dietologė Lina BARAUSKIENĖ

Idealu būtų visa pasiruoštą maistą ar atskirus produktus vežtis šaltkrepšyje ar šaldytuve.

Gal galite pateikti keletą pavyzdžių, koks maistas tiktų išvykose su vaikais?

Gamtoje tinka įvairūs sumuštiniai, kuriuos rekomenduoju gaminti jau gamtoje. Tinka ir visokie suktiniai į lavašus, tortilijas, salotų lapus, kad būtų lengva dar įvynioti į popierių ir paimti į ranką.

Gamtoje visad skanu valgyti vaisius, daržoves. Tik būtinai vietoje nusiplauti geriamu vandeniu ir juos, ir rankas. Labai tinka riešutai, džiovinti vaisai. Mėsa vaikams turi būti gerai iškepta. Sausainiai be pertepimų gali būti. Maistą lauke rekomenduojama suvalgyti per valandą. Jeigu jis ne šaltkrepšyje ir ne šaldytuve stovėjo ilgiau, reikia stebėti ar jo pakuotė nėra išsipūtusi, ar neprisikaupė skysčio, atkreipti dėmesį, ar nepakito kvapas.

Atkreipčiau dėmesį, kad visas maistas gamtoje turėtų būti dedamas į tarą su dangteliais, kad būtų apsaugotas nuo vabzdžių ir tiesioginių saulės spindulių.

Fotolia nuotr.

Ar išvykos į gamtą gali pagelbėti vaikui susidraugauti su maistu, kurio jis šiaip gal nevalgytų?

Kadangi gamtoje viskas yra daug skaniau, tikėtina, kad ir vaikas ten suvalgys daugiau daržovių, jeigu tik tėvai pasiūlys. O dar skaniau jeigu kartu valgys ir draugai.

Kokią dalį vaiko dienos maisto turi sudaryti vaisiai?

Vaisius rekomenduoju vaikams siūlyti užkandžiui. Vaisių ir daržovių vaikai turėtų suvalgyti ne mažiau 5 porcijų per dieną, tad 2 -3 porcijos vaisių per dieną būtinai turėtų būti. Tačiau svarbiausia vasarą užtikrinti pakankamą skysčių kiekį. Svarbu atminti, kad saldūs gėrimai tam netinka. Jeigu vaikai jau įprato gerti saldžius gėrimus, sultis, derėtų pradėti juos skiesti vandeniu.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis