Dr. Vaidotas Urbonas: kokią košę valgyti sveikiausia

 (2)
Per pastaruosius metus ne tik suaugusiųjų, bet ir vaikų tarpe ženkliai išaugo gastroezofaginio refliukso ligos atvejų.
© Asmeninio albumo nuotr.

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Pasak vaikų gydytojo gastroenterologo doc. dr. Vaidoto Urbono, Lietuvoje šios ligos padaugėjo net 50 kartų. Specialistai svarsto, kas pasikeitė per pastaruosius metus, jei rodikliai taip išaugo. Maistas pasikeitė tikrai.

Liga „jaunėja"

Gastroezofaginio refliukso liga pasireiškia skausmais, kurie atsiranda skrandžio rūgštims pakilus į stemplę. Ji sukelia ir užsitęsusį kosulį, rėmenį. Pasak specialistų, ši liga pastebimai jaunėja, nes vis daugiau susirgimų pasitaiko ir tarp vaikų.

„Nors pasaulyje šios ligos priežastys nežinomos – maistas jai turi neabejotiną reikšmę. Lietuvoje šios ligos atvejų padaugėjo 50 kartų. Tokie skaičiai verčia galvoti, kas pasikeitė? Anksčiau valgėme dažniau namuose ruoštą maistą: košes, mėsą, žuvį, o dabar dažniau renkamės pusgaminius. Pastebime, kad pusei vaikų užtenka sureguliuoti dietą ir liga atsitraukia. Todėl labai svarbu, kokį valgymo pavyzdį tėvai rodo namuose", - akcentuoja gastroenterologas.

Dr. Vaidotas Urbonas: kokią košę valgyti sveikiausia
© Asmeninio albumo nuotr.

Tėvai – geriausias pavyzdys

Kad vaikai augtų sveiki, o jų imunitetas būtų atsparus ligoms, reikėtų pasirūpinti įvairesne mažųjų mityba. Pasak specialisto, reikalingą baltymų, riebalų, angliavandenių, mineralų ir vitaminų kiekį vaikams užtenka gauti su maistu. Svarbu prisiminti ir tai, kad vaikai labai greitai išnaudoja energiją, todėl jiems reikia valgyti dažniau – mažiausiai net penkis kartus per dieną. Gydytojas atkreipia dėmesį, kad vienas sveikų, greitos energijos šaltinių yra košė.

„Labai geras produktas yra grūdinės košės. Nors vyrauja įsitikinimas, kad košė – nepasiturinčių maistas, bet tai netiesa. Visų pirma – tai labai lengvai virškinamas, angliavandeniais ir maisto skaidulomis pasižymintis maistas, turintis nedaug baltymų, riebalų. Košę galima valgyti rytais, kai reikia greitos energijos. Ir vakarais, nes ji lengvai virškinama," – rekomenduoja doc. dr. V. Urbonas.

Tačiau košės valgytojų mažėja, nes daugelis taupydami laiką, jos nebegamina. Ją keičia nevertingais, nesveikais ir daug cukraus turinčiais sausais pusryčiais. Vaikai košės valgo mažiau, nes jos tiesiog mažiau valgo patys tėvai. Tėvai yra pavyzdys", - pabrėžia gydytojas.

Dr. Vaidotas Urbonas: kokią košę valgyti sveikiausia
© Asmeninio albumo nuotr.

Mitybos įpročiai nuo amžiaus nepriklauso

Žinoma, pasigirsta ir tėvų nuogąstavimų, kad jų vaikai valgo tik tai, ką nori, todėl neretai sveikesnių produktų vaikams įsiūlyti sunku. Tačiau jeigu namuose nebus rodomas pavyzdys, atėję į mokyklą mažieji greitai perims savo draugų įpročius ir rinksis nesveikus užkandžius.

„Mitybos įpročiai nuo amžiaus nepriklauso, nėra laiko tarpsnio, kurio metu gamintųsi kažkokie specialūs fermentai. Vaikas valgo taip, kaip jį išmoko tėvai. Žinoma įtaką tam turi ir mokykla bei darželis. Kaip žmonės, vaikai taip pat turi tam tikras skonio savybes. Tačiau jos ganėtinai lengvai keičiamos. Naujagimiai visuomet rinksis geriau saldų maistą, vėliau norės sūraus ir pan. Tačiau vaikus galima pripratinti.

Dr. Vaidotas Urbonas: kokią košę valgyti sveikiausia
© Asmeninio albumo nuotr.

Nereikėtų pasiduoti vaikų pomėgiams. Reiktų kantriai aiškinti, kad bulvių traškučiai ir kitas nesveikas maistas yra žalingas. Pradinės klasės, tai laikas, kai vaikai jau tarsi išeina į „visuomenę". Tuomet jie mato, ką valgo jų bendraamžiai. Jeigu šeimoje į mitybą dėmesys nekreipiamas, vaikai lengvai pasiduos kitų įtakai, ypač tų, kurie valgo mažiau sveiką, nesubalansuotą maistą", - pastebi specialistas.

Dr. Vaidotas Urbonas: kokią košę valgyti sveikiausia
© Asmeninio albumo nuotr.

Rekomendacija

Pasiteiravus V. Urbono, apie sveikiausią košę vaikams, gastroenterologas pažymėjo, kad visos Lietuvoje augančios kultūros puikiai tinka vartojimui. Tačiau yra keletas rekomendacijų, į kurias reikėtų atkreipti dėmesį.

„Visos Lietuvoje augančios grūdinės kultūros – avižos, miežiai, grikiai, soros – yra tinkamos. Rekomenduočiau vartoti pilno grūdo kruopas, ne miltiniu jų pagrindu. Prieš vartojant, jas reikėtų ne tik nuplauti, bet ir kiek apvirti. Taip pagerinsite jų įsisavinimą į organizmą", - pokalbį užbaigė gydytojas gastroenterologas doc. dr. V. Urbonas.

Dr. Vaidotas Urbonas: kokią košę valgyti sveikiausia
© Asmeninio albumo nuotr.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Sveikata

Siūloma uždrausti „vaikišką šampaną“ ir kitas alkoholį imituojančias prekes vaikams

Reaguojant į nevyriausybinių organizacijų siūlymus siūloma atsisakyti viešoje prekyboje vaikams skirtų prekių, kurios imituoja suaugusiųjų elgesį vartojant alkoholį, iš kurių populiariausi yra vaisvandeniai, parduodami putojantį vyną imituojančiose pakuotėse.

Kaip prižiūrėti vaikų smėlio dėžę, kad ji netaptų ligų šaltiniu

Šiltuoju metų laiku vaikų smėlio dėžės tampa tikromis statybų aikštelėmis – statomos pilys, kasamos duobės, rausiami tuneliai.

Mitybos specialistė Vaida Kurpienė: valgyti avižas reikėtų bent dukart per savaitę

Kadaise laikytos antrarūšėmis ir bevertėmis, šiandien avižos pripažįstamos kaip viena naudingiausių grūdinių kultūrų.

3 dažniausios odos ligos, kai išberia: kaip jas atpažinti ir padėti vaikui (1)

Spuogeliai, nuolatinis niežulys ir raudonis. Šios odos problemos vargina daugelį iš mūsų.

Lietuvos vaikai suvartoja keturiskart daugiau cukraus už normą: kur ir kiek jo pridėta

Lietuvos gyventojai kasdieną gauna vidutiniškai 22 proc. daugiau cukraus, nei rekomenduoja Pasaulio sveikatos organizacija (PSO). Vaikai suvartoja dar daugiau - kai kurių tyrimų duomenimis, net keturis kartus daugiau nei norma.

Važiuojant supa ir pykina: kaip padėti vaikui

Šylant orams vis dažniau savo vaikus sodinsime į automobilius ir vyksime poilsiauti. Deja, kai kurie tėvai jau žino, kad kelionės ne visada būna malonios.

Gydytoja Evelina Nevardauskaitė-Rudzikienė – apie natūralias gydymo priemones susirgus vaikui

Šiais laikais pasaulyje populiarėjanti sveikos gyvensenos ir natūralumo tendencija tampa aktuali ir gydant vaikus.

Indrė Kavaliauskaitė Morkūnienė atskleidė, kaip savo vaikus gydo be vaistų

Šiais laikais apie vaikų priežiūrą tėvai gali rasti gausybę informacijos – kaip gydyti, kokius metodus taikyti ir kaip išvengti ligų.

Ledų sezonas: kokių ir kiek per dieną sveika valgyti vaikui

Kas pasaulyje skaniausia? Uždavus šį klausimą vaikui, visai tikėtina, kad dėl prizinės vietos rungsis ir ledai. Kokie ledai tinkamiausi vaikui ir kada geriau jų neduoti?

Vaiką atakuoja alergija: svarbu žinoti

Kaip sužinoti, ar mažylis tikrai alergiškas?

Kamuoja sausas kosulys: 10 priežasčių, kodėl

Sausas kosulys – ne vienos ligos požymis. Štai 10 galimų priežasčių.

Nemaloni akių liga, neaplenkianti ir vaikų

Ką daryti, jeigu ant vaiko akių vokų neretai atsiranda miežis?

Profesorė – apie vitamino D trūkumą ir poveikį sveikatai

Devyniems iš dešimties Lietuvos gyventojų trūksta vitamino D. Nors apie jo naudą pastaraisiais metais imta nemažai kalbėti, tačiau Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro (VU GMC) Biotechnologijos instituto profesorė imunologė Aurelija Žvirblienė pastebi, kad ne visada viešojoje erdvėje pateikiama informacija būna moksliškai pagrįsta.

Nieku gyvu nedažykite kiaušinių šiais būdais, ypač, jei auginate vaikus (1)

Velykiniai kiaušiniai: kaip marginti, kad nepakenktume sveikatai? Į šį klausimą atsako Baltijos aplinkos forumo cheminių medžiagų specialistai išplatintame pranešime spaudai.

10 faktų apie kiaušinius: ar visus žinojote?

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro specialistai pristato 10 svarbiausių faktų apie kiaušinius.