Efektyvūs patarimai auginantiems nevalgius vaikus

Vaikai - išrankūs valgytojai, vienam, žiūrėk, neįpirši jokios daržovės, antras suka galvą vos išvydęs mėsą. Ką daryti tokius nevalgiukus auginantiems tėvams? Keletas patarimų.

Knygą apie maistą vaikams „Mažylio receptai" parašiusi dviejų vaikų mama Jurgita Surplienė sako, kad nereikia skubėti vaiko vadinti „nevalgiu". Mažylio skranduko talpa nė iš tolo neprilygsta suaugusiojo, todėl akivaizdu, kad jis suvalgo gerokai mažiau.

Prieš pavadindami savo mažylį „nevalgiuku", būtina atkreipti dėmesį į tai, kad mažylio skrandukas yra gerokai mažesnis nei suaugusiojo, todėl nereikia vertinti jo suvalgomo maisto pagal suaugusiųjų porcijas.

TAIP PAT SKAITYKITE:
13 dalykų, kurių pagimdžiusios nesako savo draugei
Populiariausi ir keisčiausi naujagimių vardai 2013 metais

Jeigu mažylis valgo mažai, bet yra žvalus, sveikas, atitinka ūgio ir svorio reikalavimus pagal amžių, nerimą galima nustumti į šalį. Susirūpinti reikėtų, jei mažylio ūgis ar svoris per mažas, vaikas išblyškęs, nelabai aktyvus, mieguistas.

Keletas gudrybių, jei mažylis išties nevalgus:

- Įpratinkite mažylį prie dienos režimo - svarbu, kad jis panašiu laiku valgytų pusryčius, pietus ir vakarienę. Tarp maitinimų vaikui neduokite užkandžiauti sausainių, bandelių, kitų saldėsių - jie sumažina mažylio apetitą, sutrikdo virškinimą ir dienos mitybos režimą.

- Sutelkite visą dėmesį į mažylio maitinimą ir neužsiimkite pašaliniais darbais, pvz., maitindami mažylį nevartykite žurnalo, nežiūrėkite televizoriaus, nekalbėkite telefonu, o ir mažyliui nerodykite filmukų.

- Stenkitės kuo daugiau laiko su mažyliu leisti gryname ore. Būdami gamtoje mažyliai įkvepia daugiau deguonies, tai gerina medžiagų apykaitą, mažyliai tampa energingesni, daugiau juda, tad paskui labiau išalksta ir geriau valgo.

- Išbandykite skirtingą to paties maisto konsistenciją: mažyliui gal nepatiks vaisių tyrė, bet mielai valgys smulkiau ar stambiau sutarkuotą, mažais gabalėliais supjaustytą vaisių.

- Jeigu mažylis atsisako vieno ar kito produkto, ruošdami maistą pridėkite nemėgstamą produktą kaip papildomą, o ne pagrindinę patiekalo dalį.

- Atkreipkite dėmesį į tai, kaip maistas atrodo. Mažyliams labiau patinka nedideli, žaismingi indai, nedidelės porcijos, kūrybiškai patiektas maistas (ūgtelėjusiems mažyliams sumuštinukus sausainių formelėmis galite paversti įvairiais žvėreliais, širdelėmis, o daržoves lėkštėje žaismingai išdėlioti pagal spalvas, formas ir pan.) ir visos kitos gudrybės, kurios maistą padarytų patrauklų akiai.

Vaikai - įgimti konservatoriai?

Ne viena mama pastebi, kad vaikai - gana konservatyvūs valgytojai - pamėgę vieną košę ar kokią nors daržovę kitų nelabai pripažįsta. Jurgita Surplienė pataria, jog naujo maisto reikia siūlyti pamažu ir kantriai: „Naujo maisto reikia siūlyti po truputį - nedidelį kiekį įdėti į lėkštelę šalia mažyliui jau įprasto maisto. Jei mažylis atsisako naujo produkto ar patiekalo pirmuosius 5-6 kartus, dažniausiai 7 kartą jo paragaus. Tiesiog mažyliams patinka tai, kas pažįstama, įprasta ir saugu, o naujas kvapas, skonis, pojūtis dažniausiai išgąsdina, suerzina, todėl jie išdrįsta paragauti ko nors nauja ne iš pirmo karto. Tiesiog tėveliai turi apsišarvuoti kantrybe - kartais mažylis paprašys vieno ar kito patiekalo dar, o kartais tiesiog surauks nosį ir tvirtai sučiaupęs lūpas atsisakys net mažiausio kąsnelio.

Bet jei tėveliai bus kantrūs, mažylis ilgainiui tikrai paragaus kažko naujo ir taip išsirinks savo mėgstamiausius. Reikia mokytis vieniems iš kitų, reikia būti išradingiems, kūrybingiems, augti kartu ir kaupti po širdimi tą mielą ir abipusiai naudingą patirtį, taip padedant tvirtus pagrindus tolesnei sveikai mažylio mitybai ir teisingiems valgymo įpročiams.

Ir, žinoma, būtina nepamiršti ruošiamų patiekalų kaskart pagardinti visur tinkančiu prieskoniu „MEILE" - jo niekada nebus per daug..."

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis