Gydome kosulį be vaistų: 4 būdai

Ne visada pavyksta atžalą apsaugoti nuo peršalimo. Kai tik pastebite pirmuosius peršalimo simptomus, imkitės veiksmų – tiks masažai ir mankšta.

Apie vibracinius masažus ir kvėpavimo pratimus nuo kosulio yra girdėję ne visi tėvai. Kai kuriose poliklinikose ir ligoninėse šie masažai ir kvėpavimo mankštos yra skiriami kaip gydomieji, kai vaikas stipriai kosėja arba persirgus kvėpavimo takų ligomis.

Vibracinis masažas nuo kosulio tinka įvairaus amžiaus vaikams. Tačiau visada dėl jo reiktų pasitarti su medikais, o dar geriau – paprašyti slaugytojos pamokyti šio masažo judesių.

Kvėpavimo pratimai tinka visiems vaikams, pateikite juos kaip smagų žaidimą, įsitraukite patys, kad vaikui būtų maloniau juos daryti.

Kai vaikas kosėja, padėti gali ne tik vaistai ir liaudies medicina - vaistažolių vonelės, arbatos, kompresai. Išbandykite ir masažą bei kvėpavimo pratimus.

Judėjimas stimuliuoja kvėpavimo takų darbą, didina plaučių tūrį ir gerina jų ventiliavimą.

Jūsų dėmesiui – keletas žaidybinės formos pratimų, kurie pravers, kai vaiką užklumpa kosulys.

Aidas

Ritmingi nugaros padaužymai padės gleivėms pasišalinti iš plaučių. Pamėginkite padaužymus atlikti su garsu, sukurdami oro sluoksnį tarp delno ir odos. Tam, kad vaikas būtų ramus, pateikite šį pratimą kaip smagų žaidimą. Paprašykite mažylio mykti kaip karvutė. Arba suloti, kaip šuniukas, sumiaukti kaip katytė. Tuo metu plekšnokite per nugarą arba krūtinę – vaiko balso skambesys jau bus kitoks.

Glostymai

Lengvų krūtinės ląstos paglostymų galima imtis vos tik pasireiškia pirmieji negalavimo simptomai. Pirštų kauliukais gerai ištrinkite krūtinę (širdies plote masažuoti negalima). Jei temperatūros nėra, naudokite šildomuoju poveikiu pasižymintį tepalą. Kai vaikas jausis geriau, darydami masažą įtraukite lengvus į padaužymus panašius judesius. Darykite tai išorine atpalaiduotų pirštų puse.

Taifūnas

Treniruokite mažylio plaučius, mokykite jį giliai įkvėpti ir stipriai iškvėpti. Pasiūlykite vaikui įsivaizduoti, kad jis – tai stiprus vėjas, užpučiantis žvakę. Galima naudoti švilpuką, oro balionus ir muilo burbulus.

Traukinys

Jei vaiką vargina kosulys, masažas turi būti aktyvesnis. Geriau jį daryti vaiką paguldžius į tokią padėtį: veidu žemyn, galva šiek tiek nusvirusi nuo lovos; arba po užpakaliu vaikui pakiškite sulankstytą rankšluostį.

Papasakokite vaikui, kad netrukus jo nugara prariedės traukinys: trinkite viršutinę nugaros dalį delnų šonais kaklo kryptimi tol, kol plotas šiek tiek paraus. Kosulys procedūros metu – tai signalas, kad viską darote teisingai.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis