Gydytoja dietologė rekomenduoja: 3 sveikų patiekalų receptai

Tapdami vyresni pradedame gailėtis, kad neskyrėme pakankamai dėmesio savo santykiams su brangiausiais žmonėmis.

Pastebime, kad negalime skirti pakankamai laiko savo šeimai ir draugams. O be jų mūsų sėkmė, profesinės pastangos juk būtų ne tokios svarbios. Tačiau yra būdų, kaip būtų galima sutaupyti laiko ir leisti jį su savo brangiausiais. Kaip, aiškina gydytoja-dietologė Laura Romeraite-Kuklierienė.

Vakaras su brangiausiais

Mums nereikia kasdien ieškoti naujų traukos objektų. Kino teatrai, kavinės ar prekybos centrai gali palaukti. Pasimėgaukime tuo, ką turime. Vakarai yra puikus laikas šiek tiek sulėtinti gyvenimo tempą ir skirti laiko apmąstymams, pasikalbėti prie puodelio arbatos ar likti žaisti namie su vaikais. Patys brangiausi žmonės, patogi sofa, jūsų mėgstamiausi stalo žaidimai ir šiek tiek užkandžių – viso to pakanka, kad atsipalaiduotumėte, papildytumėte energijos atsargas ir gerai praleistumėte laiką. Tokiais vakarais galima švęsti buvimą kartu ir neskirti laiko, pavyzdžiui, maisto ruošai.

Valymas gali palaukti

Ne visas pareigas būtina įvykdyti. Ne visada turite būti pavyzdinis šeimininkas. Kartais galite atsipalaiduoti ir tiesiog pasimėgauti gyvenimu. Trumpam pamirškite indus, siurblį, nešvarius langus, skalbimą ar apsipirkimą. Laikas mylimiesiems yra daug svarbesnis. O ką daryti tada, kai turėsite viską pasivyti? Pasidalinkite atsakomybėmis su šeima, įtraukite mažiausius, savo antrąją pusę, nedarykite visko vieni.

Virtuvėje suraskite protingus sprendimus!

Jaukus vakaras reiškia gerą kompaniją, įdomius užsiėmimus (galbūt žaidimai ar filmas?) ir gardų maistą, kuriuo galite pasidalinti su svečiais. Ką paruošti, kad jūsų stalas būtų pilnas sveikų, skanių ir lengvai paruošiamų užkandžių? Sau, savo šeimai ir draugams visuomet norime patiekti subalansuotus patiekalus, kuriuose būtų vitaminų ir maistingų medžiagų. Žinoma, labai svarbu išlaikyti mitybą įvairią, pilną įvairių vaisių ir daržovių, kurie gali suteikti jums reikalingų vitaminų, užtikrinti gerą savijautą ir padėti išlikti geros fizinės formos. Ar įmanoma šeimos vakarui greitai paruošti maistingą užkandį?

„Daugelio darbų vykdymas vienu metu – tikras iššūkis. Todėl svarbu rasti sprendimus, kurie jūsų gyvenimą padarytų lengvesniu ir optimizuotų jūsų veiklą. Vietoj vienos iš penkių rekomenduojamų vaisių ir daržovių porcijų per dieną galite pasirinkti stiklinę 100 proc. sulčių ar pakelį glotnučių. Kad gautumėte vitaminų ir maistinių medžiagų nereikės jų plauti, lupti ar pjaustyti. Taip pat svarbu prisiminti, kad tokiuose produktuose nėra pridėtinių saldiklių, dažiklių ar konservantų", – sako gydytoja-dietologė Laura Romeraitė-Kuklierienė, kampanijos „Sultys ir glotnučiai – SMART formos vitaminai" partnerė.

Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja per dieną suvartoti bent 400 g vaisių ir daržovių, padalintų į 5 porcijas. 100 proc. vaisių ir daržovių sultys ir glotnučiai yra produktai, kurie palengvins šią užduotį ir padarys jūsų mitybą įvairesnę. Juose nėra pridėtinių medžiagų, todėl jų sudėtis tokia pati kaip ir vaisių ir daržovių, iš kurių jie buvo pagaminti. O po to galite pasimėgauti ir daržovių užkandžiu ar lengva vakariene.

Keletas paprastų užkandžių idėjų, kad jūsų vakaras su šeima taptų geresnis:

Skrudinti avinžirniai

2 porcijos

Jums reikės:

Skardinė avinžirnių (galite naudoti džiovintus, prieš tai mirkytus* ar virtus)

1 valg. š. alyvuogių aliejaus

¼ a. š. jūros druskos

½ a. š. saldžių pipirų

¼ a. š. ciberžolės

Žiupsnelis čili prieskonių

2 valg. š. smulkintų petražolių

Paruošimas

Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.

Nuplaukite avinžirnius, išmirkykite vandenyje, vėliau nusausinkite. Sudėkite juos ant kepimo popieriaus ir įkaitintoje orkaitėje skrudinkite apie 15 min. Tuomet ištraukite ir apibarstykite juos prieskoniais, druska ir apšlakstykite aliejumi. Vėl 15 min. įdėkite į orkaitę, kol avinžirniai taps traškūs. Išjunkite orkaitę ir palikite joje avinžirnius – taip jie pasidarys dar traškesni. Jei skubate, galite ištraukti ir iš karto. Prieš patiekiant ant stalo sumaišykite juos su smulkintomis petražolėmis.

*Mirkyti avinžirnius rekomenduojama per naktį. Vėliau juos taip pat galite nusausinti, sudėti į puodą, užpilti šaltu vandeniu ir virti apie 50-60 min. uždengtame puode. Kad praturtintumėte jų skonį taip pat galite įdėti kelis lauro lapelius ar česnako skiltelę.

Organizatorių nuotr.

Sumuštinukai su brokolių kremu

2-3 porcijos

Jums reikės:

Kremui:

200 g virtų brokolių (apie pusė puodelio) – geriausia naudoti brokolius, virtus dieną prieš gaminimą

100 g fetos sūrio

1 skiltelės česnako

Saujos trintų migdolų

Šviežiai maltų pipirų

Vandens

Sumuštinukams:

3-4 riekių mėgstamiausios pilno grūdo duonos

10 vyšninių pomidoriukų

Šviežio baziliko

Paruošimas:

Sumaiškykite visus kremui skirtus ingredientus su šiek tiek vandens ir sutrinkite trintuve iki vientisos masės. Užtepkite kremą ant duonos (galite duoną iš anksto paskrudinti). Papuoškite pomidoriukais ir bazilikais.

Organizatorių nuotr.

Makaronai su špinatų pesto padažu

4 porcijos

Jums reikės:

500 g kietųjų kviečių makaronų

2 saujos mažų špinatų

2 saujos baziliko lapų

2 šaukštai saulėgrąžų sėklų

2 skiltelių česnako

50 g parmezano sūrio + 2 šaukštai

⅓ stiklinės alyvuogių aliejaus

6-7 pomidorų (šviežių arba džiovintų)

Druskos, pipirų

Paruošimas:

Nuplaukite špinatus ir baziliko lapelius. Špinatus, baziliką, sūrį, česnaką, sėklas ir aliejų sudėkite į trintuvę ir sutrinkite iki glotnios masės. Jei masė vis dar labai tiršta, įpilkite šaukštą vandens iš puodo, kuriame verda makaronai ir vėl sutrinkite. Paskaninkite druska ir pipirais. Supjaustykite pomidorus, „al dente" (apie 8 min.) sūdytame vandenyje išvirkite makaronus. Nupilkite vandenį, į puodą su makaronais sudėkite pagamintą pesto padažą ir pomidoriukus, sumaišykite ir patiekite lėkštėje, užbarstykite parmezano sūrio.

Organizatorių nuotr.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis