Gydytoja neurologė: ką daryti, kad vaikai ryte nubustų žvalūs?

Jūsų vaikui sunku vakare užmigti, o ryte laiku atsikelti? Poilsis ir kokybiškas miegas – vieni svarbiausių dalykų. Nuo to priklauso vaiko sveikata ir produktyvumas. Tad ką daryti, jei sutriko vaiko miego režimas? Pateikiame patarimus, padėsiančius vaikui saldžiai užmigti ir su šypsena atsikelti ryte.


Miegas svarbus mums visiems, tačiau ypač jis reikalingas augančiam vaiko organizmui. Kodėl? „Miegant pailsi vaiko smegenys, į atmintį „įrašoma" per dieną sukaupta informacija, atsigauna visas organizmas ir grįžta psichologinė pusiausvyra.Kiekvieno vaiko miego trukmė yra skirtinga: pradinių klasių mokinukai turi miegoti vidutiniškai 8–9 valandas, paaugliai ilgiau – kartais net iki 12 valandų", – sako gydytoja neurologė, med. dr. Rūta Mameniškienė. Gydytoja pabrėžia, kad, sutrikus miego režimui, vaiko organizmas patiria psichologinį ir fizinį stresą: vaikui sunku užmigti, jis vis nubunda naktį, o ryte keliasi nepailsėjęs. Atžalai būtina padėti grįžti į įprastą poilsio ritmą.


Mažais žingsniais tikslo link


Med. dr. R. Mameniškienės teigimu, jei norime, kad vaikams mokykloje nebūtų sunku susikaupti, jie jaustųsi energingi ir pailsėję, turime po truputį keisti miego įpročius. „Iš pradžių patariama ryte vaiką kelti 15 minučių anksčiau ir tiek pat laiko anksčiau migdyti vakare", – rekomendavo gydytoja R. Mameniškienė. Gydytojos teigimu, svarbu jog tėvų ir vaikų dienos režimas būtų keičiamas kartu: tuomet mažiesiems bus lengviau prisitaikyti.


Ką daryti, jei vaikas prabunda naktį, jam sunku užmigti pradėjus lankyti mokyklą? Pasak gydytojos R. Mameniškienės, gali būti, jog jis dėl ko nors nerimauja, patiria stresą. Tokiu atveju tėvai turėtų pasikalbėti su atžala, išsiaiškinti, dėl kokių priežasčių kyla nerimas. Pajutę susidomėjimą ir rūpestį vaikai pasijus saugūs ir lengviau užmigs.


8 patarimai, padėsiantys nuteikti vaikus ramiam poilsiui:


Vakare neskubėdami pasivaikščiokite gryname ore;


Likus 2 valandoms iki miego, ribokite aktyvų laisvalaikį, kompiuterinius žaidimus ir televizoriaus žiūrėjimą;


Vakarienei rinkitės lengvą maistą, ribokite saldumynus ir saldžius gėrimus;


Prieš miegą išvėdinkite vaiko kambarį;


Kurkite šeimos vakaro ritualus, nuteikiančius poilsiui: išgerkite arbatos, kartu ruoškitės miegui (valykitės dantis, paklokite lovą ir kt.);


Pasikalbėkite su vaiku, aptarkite dienos įspūdžius.


Mažiesiems pasekite pasaką arba kartu paskaitykite knygą.


Ryte vaiką žadinkite švelniai: ne žadintuvu ir jokiu būdu ne nustatydami žadintuvą vaiko mobiliajame telefone. Žadinti galite keletą kartų (tėvai turėtų atsikelti anksčiau, kad nebūtų rytinės skubos ir streso).


Pavojaus signalai – išsiblaškymas ir irzlumas


Pradėjęs lankyti mokyklą, vaikas vis dar gyvena atostogų ritmu? Pasak med. dr. R. Mameniškienės, dėl to jam bus sunkiau įsiminti naują informaciją, vaikas jaus nuovargį ir miego stygių: vis mažės produktyvumas bei organizmo atsparumas ligoms.


„Jei grįžęs į mokyklą vaikas tampa išsiblaškęs, irzlus, piktas ir nesukoncentruoja dėmesio, tėveliai neturėtų numoti ranka manydami, kad ši problema išsispręs savaime. Būtina atkreipti dėmesį ir padėti vaikui – galbūt jam trūksta kokybiško poilsio naktį."


Rūpintis vaikų miego režimu – tėvų pareiga. Pailsėję vaikai bus sveikesni, energingesni ir dažniau džiaugsis gera nuotaika. O juk būtent to ir linkime savo atžaloms.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis