Gydytojas: kaip išnaudoti derliaus laiką, kad vaikai pasikrautų vitaminų ir mineralų

Įsibėgėjo uogų ir šviežių daržovių sezonas. Kaip jį išnaudoti, kad vaikai gautų daugiausia naudos?
© Vida Press

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

„Mažųjų ekspertų mokyklos" ambasadorius, biomedicinos mokslų daktaras doc. Vaidotas Urbonas teigia, kad vitaminų ateičiai nesukaupsi, tačiau būtina išnaudoti momentą, kai sveikai ir natūraliai maitintis yra lengviausia ir pigiausia.

Pasak dr. V. Urbono, sezoniškumas šių dienų mitybai didelės įtakos jau nebeturi. Parduotuvėse ištisus metus pilna ir mūsų šalyje užaugintų, ir įvežtinių šviežių vaisių ir daržovių. Tačiau pirmenybę vis tiek pirmiausia reikėtų skirti ekologijai ir natūralumui.

„Vasarą, rudenį lengviausia ir pigiausia gauti šviežių vietinių vaisių, uogų ir daržovių. Jeigu sode sirpsta vyšnios, auga savi agurkai, tai pirmiausia juos ir valgykite. Būtina išnaudoti šį laikotarpį tam, kad vaikai „pasikrautų" vitaminų, mineralų pačia aktyviausia ir naudingiausia jų forma - šviežiuose vaisiuose ir daržovėse", - teigia gydytojas. Jis priduria, kad namines uogas, obuolius galima valgyti ir neplautus, atidžiau nuplauti reikėtų pirktines gėrybes.

„Visada patariu - naminius obuolius nuo obels, uogas nuo krūmo duokite vaikui valgyti neplautas. Perdėta higiena gali didinti organizmo jautrumą, didinti alergijų riziką, todėl šį sezoną labai gerai „duoti" imuninei sistemai darbo", - pabrėžia doc. V. Urbonas.

Nėra vieno supervaisiaus

Pasak biomedicinos mokslų daktaro,   augančiam organizmui. Anot dr. V. Urbono, tik subalansuota, įvairi mityba garantuoja, kad vaikui netrūks esminių maistinių medžiagų, vitaminų ir kt.

„Visų blogiausia, kai mityba monotoniška. Vitaminų ar mikroelementų tikrai neperdozuosi, tačiau organizmui gali pritrūkti kitų maisto medžiagų, kurių negauni, jeigu valgoma, pavyzdžiui, tik mėsa ar tik makaronai", - teigia vaikų mitybos ekspertas.

Pasak dr. V. Urbono, skaičiuoti, kiek vaikas suvalgo obuolių, morkų ar kitų daržovių per dieną, nėra nei prasminga, nei praktiška. Aišku vien tai, kad pagal visuotinai pripažintą mitybos piramidės schemą vaisių ir daržovių reikia valgyti kasdien. „Jei vaikas du ar tris kartus per dieną suvalgo vaisių, o ypač daržovių, tai yra gerai", - sako pediatras.

Atsargiai su ridikėliais ir rūgščiais vaisiais

Ar yra tokių daržovių ir vaisių, kuriuos vaikai turėtų vartoti atsargiau? Iš tokių, anot dr. V. Urbono, paminėtini ridikėliai, kaliaropės ir pan. Tokias aštresnes daržoves vaikas turėtų valgyti kartu su salotomis, o ne vienas. Vaikams derėtų atsargiau valgyti ir rūgščius vaisius bei uogas - juos tiktų vartoti su kitu maistu ar po valgio, o ne tuščiu skrandžiu. Ypač šios taisyklės turėtų laikytis vaikai, kurie serga gastroezofaginio refliukso liga ar skrandžio uždegimu. Jiems reikėtų atsargiau valgyti citrusinius vaisius, obuolius, slyvas, agrastus, serbentus ar gerti obuolių, slyvų sultis.

Vartojantiems vaistus vaikams vienintelis nerekomenduojamas vaisius yra greipfrutas. Tai pasakytina apie lėtinius ligonius ar tokias sunkias operacijas, kaip kepenų transplantaciją, neseniai patyrusius vaikus. „Sveikam vaikui viskas galima, tereikia laikytis saiko", - aiškino gydytojas. Maisto tolerancijos testus, kuriais remiantis vaikams rekomenduojama atsisakyti kokių nors vaisių ir daržovių, dr. V. Urbonas sakė vertinąs kaip „labai gerą biznį".

Pasak gydytojo, kai kurios mamos be reikalo jaudinasi, kad vaikas, valgydamas daug daržovių ar vaisių, taps joms alergiškas, perdozuos vitaminų.

„Tikra tiesa, kad kartais vaikai užvalgę daugiau morkų „pagelsta". Tačiau tai nėra alergija, tiesiog augantis organizmas gavo daugiau beta karoteno ir jo oda sureagavo būtent šitaip. Tačiau šis natūralus dažas nėra kenksmingais. Be to, visi uogose, vaisiuose ar daržovėse esantys vitaminai yra tirpūs vandenyje. Taigi jų perteklių organizmas lengvai pašalina ir joks perdozavimas neįmanomas", - aiškina gastroenterologas. Kita vertus, tai reiškia, kad šie vitaminai organizme nesikaupia, todėl jų būtina gauti kasdien su maistu.

Vitaminai kapsulėse ar sirupų pavidalu yra išeitis tais atvejais, kai aišku, jog vaikas dėl mitybos trūkumų jų negauna, tačiau visais kitais atvejais patariu ieškoti būdų kaip vaikui pasiūlyti daržovių, ar galų gale vitaminais praturtintų produktų", - pataria doc. V. Urbonas.

TOP 5 svarbiausi patarimai vaisų ir daržovų sezonui:

Nėra vieno supervaisiaus ar superdaržovės. Kuo įvairesnė mityba, kuo daugiau vaisių ir daržovių valgoma skirtingais pavidalais, pvz., žalių, troškintų, virtų, tuo didesnė tikimybė, kad vaikas gaus visus jam reikalingus vitaminus ir mineralus.

Vitaminai ir mineralai efektyviausi maiste. Mikroelementai, vitaminai daržovėse ir vaisiuose yra savo natūraliausia forma, todėl ir organizmui juos įsisavinti lengviausia. Tuo tarpu įvairios vitaminų kapsulės, sirupai reikalingi tik jei vaikas turi aiškių mitybos nepakakankamumų.

Perdozuoti vitaminų ir natūralaus maisto - neįmanoma. Dauguma vitaminų, mikroelementų, mineralų vaisiuose, daržovėse yra tirpūs vandenyje, taigi jų perteklius pasišalina.

Nuo vaisių galima nutukti. Todėl vaikai, kurie linkę į nutukimą ar turi svorio problemų, turėtų gauti daržovių dažniau negu vaisių.

Naudinga vartoti vitaminu D praturtintus pieno produktus. Mūsų klimato zonoje tokie pieno gaminiai yra gera išeitis. Vakaruose vitaminu D praturtinti produktai gaminami jau seniai. Piene yra daug kalcio, o be tinkamos vitamino D koncentracijos organizme šis kalcis nėra įsisavinamas. Jei vartosime pieną ir negausime vitamino D, tik didinsime aterosklerozės riziką.

Žygis Stakėnas: mūsų vaikams daržovių siūlyti nereikia

Žinomo televizijos laidų vedėjo Žygimanto Stakėno šeima, kurioje auga du sūnūs, labiausiai pasitiki Lietuvos sodų ir daržų gėrybėmis. Pagrindinės uogos - serbentai, agrastai, braškės - ir vaisiai užauga senelių ir šeimos sodybose. Žygimantas ir Dovilė Stakėnai pratina vaikus šias uogas ir vaisius valgyti be cukraus, natūralius. Vaikai taip pat mėgsta ir lapines daržoves: salotas, gražgarstes. „Būdami pas močiutę patys nubėga į daržą, nusiskina salotos lapą, svogūno laišką ar krapo šakelę ir suvalgo", - pasakojo D. Stakėnienė. Žiemą mielai visi drauge  valgo raugintus kopūstus ir raugintus agurkus.

Dovilei ir Žygimantui Stakėnams specialių priemonių, skatinančių vaikus maitintis daržovėmis ar vaisiais taikyti nereikia. Sveikos mitybos tradicijas vaikai natūraliai perima iš tėvų. Šeimos racione yra labai daug įvairių daržovių – troškintų, žalių. „Dažnai pasakojame vaikams, kuo geras vienas ar kitas produktas, aiškiname, kad valgydami tam tikrus produktus nesirgsime", - pasakojo Ž. Stakėnas.

Berniukams, ypač mažajam, patinka dalyvauti ruošiant maistą - lupti, smulkinti daržoves ir vaisius, maišyti tešlą. Nesudėtingus vasaros desertus jie puikiausiai gali pasigaminti patys. Vienas mėgstamų Ž. Stakėno šeimos desertų yra meduolių, jogurto ir šviežių uogų desertas.

Jums reikės:

- 250 g meduolių,

- didesnio indelio natūralaus jogurto arba jogurtinės grietinės,

- šviežių aviečių, braškių, šilauogių ar kitų uogų (ne sezono metu - bananų).

Meduolius sutrupiname. Indeliuose su aukštesniais krašteliais sluoksniu dedame dalį susmulkintų meduolių, ant jų pilame jogurtą, dedame uogų. Pakartojame. Desertą patogu valgyti ilgesniu šaukšteliu.

Skanaus!

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Sveikata

Mitybos specialistė: vaikai jaučia saiką ir intuityviai žino ką, kaip ir kiek valgyti

Pradėti keisti mitybos įpročius nėra lengva. Kardinalūs ir staigūs pokyčiai dažnai sukelia papildomą stresą tiek vaikams, tiek tėvams.

Vaistininkė: vitaminų trūkumą išduoda vaikų elgesys

Vitaminai yra vieni pagrindinių vaiko sveikatos ir energijos šaltinių. Vaistinių tinklo „Eurovaistinė" farmacininkė Elvyra Ramaškienė sako, kad yra vos vienas sezonas metuose, kai galima svarstyti, verta vaikui siūlyti vitaminus ar ne, visu kitu metu tėvai gali būti tikri, kad su maistu vaikas gauna ne visą jam būtinų vitaminų kiekį.

Kada dantų dengimas silantais gali pridaryti daugiau žalos, o ne naudos

Daug saldumynų kenkia ne tik bendrai vaiko sveikatai, bet ir sukelia dantų ėduonį.

Kokie pusryčiai vaikui geriausi žiemą

Visaverčiai pusryčiai – svarbus fizinės ir protinės energijos šaltinis reikalingas ne tik geros dienos pradžiai. Ką geriausia valgyti žiemos rytais, pataria gydytoja-dietologė Laura Romeraitė-Kuklierienė.

Praktiški specialistės patarimai, kaip nuo šiandien sveikiau maitinti vaikus

Ne draudimais, ne kritika, ne prievarta ar pagrūmojimu „turi valgyti sveikai", o tik sudarydami tinkamas sąlygas, būdami pavyzdžiu ir mokydami vaikus pasieksime, kad jie valgytų sveikiau.

Jei puola virusai, pasitelkite šias 3 liaudiškas priemones

Pajutus, kad ima kibti liga ir “kažkas ne taip” nereikia laukti, kas bus toliau, o geriau imtis visų priemonių, kaip užkirsti ligai kelią.

Kaip apskaičiuoti, kiek kalorijų per dieną reikia skirtingo amžiaus vaikams (LENTELĖ)

Ar žinote, kiek kalorijų per dieną reikia suvartoti vaikui?

Prof. Dario Martinelli atviras laiškas apie veganišką mitybą ir vaikus

„Vaikų ligoninės gydytojai perspėja: veganiška mityba vaikams yra pavojinga“ (čia)– tokiu pavadinimu išplatintas spaudos pranešimas sulaukė didžiulio visuomenės ir specialistų susidomėjimo. Redakciją pasiekė prof. Dario Martinelli laiškas.

Naujos vaikų mitybos rekomendacijos: ką svarbu žinoti tėvams (3)

Nuo sausio 1 d. ugdymo įstaigose įsigalioja naujos vaikų maitinime rekomenduojamos paros maistinių medžiagų normos. Tai patvirtinta Lietuvos sveikatos apsaugos ministro pasirašytu teisės aktu. Vaikų paros energijos normos nustatytos, atsižvelgiant į amžių, lytį bei fizinį aktyvumą.

Specialistai išskyrė 5 svarbiausius dalykus, kad vaikų dantys būtų sveiki (2)

Vaikų burnos higiena yra ne mažiau svarbi nei fizinis aktyvumas ir tinkama mityba, todėl ja privaloma pradėti rūpintis vos išdygus pirmiesiems dantims.

Kaip išsirinkti kokybišką ir skanią žuvį

Statistinis lietuvis per metus suvalgo apie 15 kg žuvies, tačiau dažniausiai šį produktą valgo per šventes. Pagal sveikatai palankios mitybos principus, žuvis, o ypač šviežia žuvis, turi būti mūsų racione ir ją reiktų rinktis bent kartą per savaitę. Tam, kad žuvis ant jūsų stalo patektų sveika ir kokybiška, būtina žinoti ne tik kaip tokią žuvį išsirinkti, bet ir kaip tinkamai ją paruošti.

Žalingi produktai, arba ko neturėtų būti vaikų valgiaraštyje (5)

Suaugusieji žino – dauguma ligų kyla dėl netinkamos mitybos. Deja, žalingi produktai labai dažnai patenka į mūsų mažylių racioną. Tada kyla pavojus – juk jau vaikystėje susiformuoja pagrindas vėlesnėms vaiko ligoms, tam daug įtakos turi nesveikas maistas.

4 paprasti triukai, kurie paskatins valgyti sveikiau vaikus

Maisto vaizdas, skonis, kvapas – ši trijulė nenuginčijamai turi įtakos maisto pasirinkimui.

Kauno vaikų darželyje – palankesnis sveikatai meniu

„Mano vaikas košių nevalgo!“. „Daržovių lėkštę stumia nuo savęs kuo toliau!“.„Žuvies kvapo tiesiog pakęsti negali!“ Tokias ir panašias tėvų kalbas girdime tikrai dažnai. Tačiau ar žinome, kaip tai pakeisti?

Gydytoja ortodontė – apie kreivų dantų gydymą (1)

Sveikiausiais dantimis gali džiaugtis 1,5–3 metų amžiaus vaikai, tačiau jau penkiamečių-šešiamečių dantys tampa prasti.