Inhaliacijos: ar jos išties padeda greičiau pasveikti?

Bėganti nosis ir įkyrus kosulys - tai vieni dažniausių peršalimo ligų požymių.

Vaikai serga dažniau, negu suaugusieji, todėl jiems susirgus tėvai pirmiausia ieško „naminių", „liaudiškų" būdų jiems padėti. Inhaliacijos - švelni ir natūrali pagalbinė gydymo priemonė. Ką svarbu žinoti apie jas?

Inhaliatorius ar arbatinukas su karštu vandeniu?

Vienareikšmiai - inhaliatorius. Puodas ar arbatinukas su karštu vandeniu - atgyvena, kurią, neturėdami modernesnių priemonių, naudodavo mūsų seneliai. Karštas vanduo inde yra pavojingas dėl nudegimų rizikos. Be to, karšti garai patenka ne tik į nosį ar gerklę, tačiau taip pat dirgina akis. Daug saugiau yra naudoti kompresorinius inhaliatorius.

Prie jų pridedami specialūs antgaliai būna skirti ir vaikams (jie mažesni už suaugusiųjų). Kai kurie būna uždedami ant veido kaip kaukės, kiti - apžiojami burnoje.

Ar verta pirkti?

Ar verta pirkti inhaliatorių, galite pasitarti su vaiko gydytoju, kuris, žinodamas jo ligų istoriją, patars, ar tai yra pirmo būtinumo daiktas namų vaistinėlėje. Paprastai inhaliatorius patariama turėti vaikams, kurie dažnai serga laringitais, bronchitais ir kitomis kvėpavimo takų ligomis. Jeigu jūsų sveikai sveiki it ridikai, kažin, ar verta pirkti inhaliatorių. Pirmiausia pasiklauskite draugų ir giminaičių, gal jie turi ir prireikus galės jums paskolinti?

Kokio amžiaus vaikams tinka?

Nuo kokio amžiaus gali inhaliuoti vaikai? Į šį klausimą vienu sakiniu atsakyti sunku - labai priklauso nuo kiekvieno vaiko brandos, temperamento ir charakterio. Teoriškai gali bet kokio amžiaus vaikai, kada jie nesipriešina šiai procedūrai. Kai kuriais atvejais inhaliatoriai naudojami net per anksti gimusių naujagimių skyriuose, taigi, amžius čia nėra svarbiausias kriterijus.

Ar reikia pasitarti su gydytoju?

Pasitarti su gydytoju dėl inhaliatoriaus naudojimo ir esant kokiems susirgimams jis tinka, visada verta. Paprastai inhaliacijos padeda esant sausam kosuliui, slogai, jos sudrėkina kvėpavimo takus, lengvina atsikosėjimą. Yra ir tam tikrų vaistų, kurie skirti inhaliuoti, tačiau apie jų reikalingumą turi pasakyti vaiko gydytojas.

Ką naudoti inhaliacijoms?

Inhaliacijoms dažniausiai naudojamas 0,9 proc. druskos tirpalas, kurio galima įsigyti vaistinėse. Taupant pinigus, nereta mama vietoj to naudoja sūrų mineralinį vandenį.

Eterinių aliejų naudoti kūdikiams ir mažiems vaikams nepatartina. Jie gali sukelti bronchų spazmus ir pasunkinti vaiko savijautą. Eukalipto, arbatmedžio, čiobrelių ir kiti eteriniai aliejai netinka alergiškiems žmonėms.

Kaip pripratinti vaiką prie inhaliatoriaus?

Visų pirma, nebijokite šios procedūros patys. Jei jūsų veide vaikas matys abejonę, baimę, tikėtina, kad nerimauti ims ir jis. Paaiškinkite, kad tai švelni ir naudinga procedūra, jos metu nėra jokių nemalonių pojūčių. Ne visi vaikai mėgsta inhaliacijas, todėl pasistenkite susieti tai su malonia veikla. Vardan tikslo galite vaikui tuo metu leisti daryti tai, ko jis labai nori, o ne visada leidžiate - žiūrėti televizorių, žaisti su išmaniuoju telefonu ir panašiai.

Jeigu yra galimybė, pirmą kartą išbandykite inhaliatorių tada, kai vaikas yra gerai nusiteikęs (gal net neserga). Ligoniukai dažnai neturi nuotaikos, tad į bet kokias naujoves (ypač burzgiančias) gali žiūrėti skeptiškai.

Nepasikliaukite tik savo žiniomis

Jeigu namuose gydote vaiką, o jo būklė negerėja, dar net prastėja, kreipkitės į gydytojus, galbūt jam reikia rimtesnių vaistų, negu inhaliacijos, vonelės ar kompresai.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis