Jei susargdina klastingi pavasario orai: svarbu žinoti

Visi laukiame pavasario, kad vaikai daugiau pabūtų gryname ore ir taip stiprintų organizmą. Tačiau kartais nutinka, kad su kalendorinio pavasario pradžia pasipila ir ligos.

Permainingas pavasario oras yra palankus plisti peršalimo ligų sukėlėjams. Dažniausiai tai virusai. Jų priskaičiuojama daugiau kaip 100 rūšių. Susidarius palankioms sąlygoms, virusai sukelia slogą, kosulį, ima perštėti gerklė. Maži vaikai serga dažniau. Juk dar nėra visiškai susiformavusi jų apsauginė organizmo sistema.

Arbatos

Vieni pirmųjų peršalimo požymių paprastai yra perštinti gerklė, kūno nuovargis, niežtinti ar varvanti nosis. Pirma pagalba ir slogai, ir perštinčiai gerklei - šiltos arbatos. Tinka liepžiedžių, čiobrelių arbata su medumi. Imunitetą stiprina čiobrelių, juozažolės arbata. Taip pat labai skani aviečių uogų arbata, galima maišyti su liepų žiedais: vienas šaukštas aviečių uogų, vienas šaukštas liepų žiedų, užpilti virintu vandeniu, palaikyti 20 minučių ir išgerti stiklinę prieš miegą, galima pagardinti medumi.

Jūros vanduo

Atsiradus slogai, tinka jūros vandens preparatai nosytei plauti. Juos naudojant suskystėja išskyros. Jei mažas vaikas nemoka pats išpūsti nosytės, išskyras galima išsiurbti siurbtuku. Pasitarus su gydytoja, taip pat galima naudoti ir nosies lašus.

Inhaliacijos

Inhaliacijas galima atlikti vaikams nuo vienų metų. Nosies užgulimą ir gerklės perštėjimą mažina eukalipto, čiobrelio, citrinos ar gvazdikmedžio ir pušų eterinių aliejų inhaliacijos. Saugiausia inhaliacijas atlikti naudojant inhaliatorius.

Kompresai

Perštinčiai gerklei padeda šildomasis kompresas. Pakaitinta druska supilama į medvilninį maišelį ir šiuo kompresu aprišama gerklytė. Jei vaikas moka skalauti gerklę, labai gerai yra skalauti šiltu vandeniu su druska.

Močiučių patarimai

Močiučių taikytos procedūros, tarkim, kojų kaitinimas, įtrynimai iš tiesų tinka pirmomis peršalimo dienomis ir tikrai yra efektyvūs.

Tačiau reikia vengti garstyčių, jei vaikas karščiuoja. Prieš pasitelkiant kitas „namines" priemones, verta pasikonsultuoti su gydytoju, o nesiimti saviveiklos. Peršalimo eiga gali labai greitai pasikeisti.

Kada vėl pas vaikus?

Jei pirmą dieną vaikui prastai pasijautus mama imasi visų įmanomų priemonių ir ryte atsikėlęs mažasis atrodo lyg ir sveikas, šeima suabejoja: leisti vaiką į darželį ar palaikyti namuose. Vis tik vaikui geriau kelias dienas pabūti namie, gerti arbatų, daryti inhaliacijas. Atkryčio tikimybė yra didelė. Darželį ar mokyklą lankantiems vaikams organizmo atsparumą stiprinti galima imunitetą stiprinančiais preparatais.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis