Jei užklupo kosulys: pirmoji pagalba namuose

Daugelis peršalusių vaikų kosėja dėl viršutinių kvėpavimo takų užkrato, kuris dažniausiai būna virusinis. Įprastai bakterijos kimba į darbą, kai joms kelią paruošia virusai.

Kokiomis švelniomis priemonėmis namuose gydyti vaiką, kuris ima pakosėti? Vaiką pirmiausia ne gydykite vaistais, bet sukurkite sveikti padedančią aplinką, siūlykite jam daugiau skysčių, ypač jei kosėja sausai, ir prisiminkite liaudiškus priemones.

Aplinka

Namuose palaikykite ne žemesnę nei 18-21 laipsnių kambario temperatūrą. Tačiau labai svarbu, kad ir nebūtų per karšta. 28-30 laipsnių karštis tikrai netinka, nes didelis temperatūros skirtumas lauke ir namie vaiką susargdina dar labiau.

Be to, išsausėja ne tik oras, bet ir ligonio kvėpavimo takai, jam sunku atsikosėti. Jei patalpos, kurioje būna vaikas, oras sausas, reikia drėkinti.

Santykinė drėgmė būste turėtų būti apie 60-70 proc.

Garai

Kosėjančiam vaikui labai sveika pakvėpuoti šiltais garais, į karštą vandenį įbėrus valgomosios druskos (litrui - 1 šaukštas druskos). Jei vaikas neserga bronchų astma ar kita alergine liga, į vandenį galima įlašinti kelis lašiukus eterinio eukaliptų aliejaus, kuris padeda mažinti gleivinės uždegimą. Mažas vaikas ilgai neišsėdės, bet būtų gerai, kad įkalbėtumėte garais pakvėpuoti nors porą kartų per dieną po 5-6 min.

Rytais po inhaliacijų kokią valandą neveskite vaiko į lauką, nes po procedūros pagreitėja kraujotaka, gleivinė labiau paburkusi ir smarkiai pasikeitus aplinkos temperatūrai padidėja galimybė peršalti.

Vakare patartina procedūrą atlikti prieš einant miegoti.

Kojų vonelės

Labai gerai būtų prieš naktį kojytes keliolika minučių pamirkyti šiltame vandenyje su druska arba garstyčių milteliais (maždaug šaukštas vonelei) ir užmauti šiltas kojines. Jei vaiką vargina sausas, spazminis kosulys, tinka garstyčių lapeliai ant krūtinės.

Vaistažolių arbatos

Joms tinka čiobreliai, ramunėlės, liepžiedžiai, gebenės, islandinė kerpena. Patartina ruošti tokio stiprumo, koks nurodytas ant pakuotės (dažniausiai 1 l vandens reikia valgomojo šaukšto žaliavos). Vaistažolių arbatos duokite kaip vaisto, o ne kaip maisto.

Vaikui pakanka išgerti po pusę stiklinės arbatos 2-3 k. per dieną.

Gerklės skalavimas

Vaikui, kuris moka gargaliuoti, galima paruošti druskos tirpaliuko (stiklinei - 1 arbatinis šaukštelis) ir duoti paskalauti gerklytę. Tinka šiltas ramunėlių užpilas. Vaikui, kuris jau valgo tirštą maistą (jokiu būdu ne mažesniam nei pusės metukų) galima į gerklę papurkšti aliejinio tirpaliuko.

Pastilės ir sirupėliai

Kartais mamos sako vaikui davusios 5-7 pastiles, bet nepadėjo. Pastiles, kurios turi cheminių nuskausminamųjų ar dezinfekuojamųjų medžiagų, sučiulpti reikia po valgio ir nors valandą nieko nevalgyti, negerti, kad ilgiau išliktų poveikis gerklėje. Neduokite jų daugiau, nei nurodyta ant pakuotės, jų galima perdozuoti. Pastilės - ne saldainiai. Kaip vartoti sirupą, net ir pagamintą iš žolyčių, taip pat būtina pasitarti su gydytoju. Jis pasakys, kokio ir kiek vaikučiui reikėtų, kelias dienas ar savaitę reikia vartoti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis