Ką svarbu žinoti prieš kraujo tyrimą

Kaip parengti vaiką kraujo tyrimui? Kviečiame paskaityti patarimus, kuriuos parengė viešosios įstaigos Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų filialo Vaikų ligoninės specialistai.

Kaip padėti vaikui pasiruošti kraujo tyrimui

Beveik visi vaikai jaudinasi, kai jiems ruošiamasi imti kraują iš venos ar pirštuko. Kadangi tokios situacijos nėra dažnos, prie jų vaikai sunkiai pripranta.

Jau su ikimokyklinio amžiaus vaiku galima apie tai pasikalbėti, paaiškinti, kodėl reikia imti kraują. Mažiems vaikams galima pademonstruoti, kaip kraujo ėmimo procedūra vyksta, panaudojant lėles ar meškiukus.

TAIP PAT SKAITYKITE:

Skaitytojos išpažintis: negaliu turėti vaikų ir svajoju apie įsivaikinimą

Psichologė – apie bene didžiausią skyrybų klaidą

Kadangi kraujo ėmimo procedūrai paprastai reikia iš mažojo paciento pastangų susidorojant su nerimu, skausmu ir diskomfortu, mūsų ligoninėje, siekiant sumažinti vaiko psichologinę įtampą, kraujo ėmimo procedūrai naudojami specialiai pritaikyti pagal vaikų amžių saugūs lancetai, kuriuose adatėlė yra paslėpta po gaubteliu, o kraują ima išskirtinį profesionalumą su mažaisiais pacientais turinčios slaugytojos ar laboratorijos specialistės.

Supažindinkite vaiką su laukiamu procesu, ir jis tikrai nebus toks bauginantis, nes vaikai, žinantys, kas jiems bus atliekama, jaučiasi daug saugiau.

Patarimai tėveliams

1. Nusiraminkite patys ir išlikite ramūs visos procedūros metu Tėvų tvirtumas, ramumas ir pasitikėjimas medikais tiesiogiai perduodamas vaikui.

2. Paaiškinkite, kodėl vaikui bus imamas kraujas ar kitas ėminys, vartodami tikslius, baimės nekeliančius žodžius: „Tyrimai padės išsiaiškinti, kas tau atsitiko"; „Pajusi tik tokį jausmą, kaip įkandus uodui".

Kraujo ėmimo procedūrai naudojami specialiai pritaikyti pagal vaikų amžių saugūs lancetai, kuriuose adatėlė yra paslėpta po gaubteliu, sumažina vaikų nerimą.
Kraujo ėmimo procedūrai naudojami specialiai pritaikyti pagal vaikų amžių saugūs lancetai, kuriuose adatėlė yra paslėpta po gaubteliu, sumažina vaikų nerimą.
Vida Press

3. Nemeluokite „Nebijok, tau visai neskaudės". Vaikui reikia sakyti tiesą: „Truputį bus nemalonu, bet būsi sveikas ir nesirgsi". Vaikas turi pasitikėti suaugusiaisiais.

4. Kaip nereikėtų kalbėti: „Neverk, negražu!". Šis pasakymas skatina vaiko menkavertiškumo jausmą ir prie skausmo baimės prisideda dar ir baimė pasirodyti menkam, silpnam. „Baik dejuoti. Jei gerai elgsiesi, aš nupirksiu tau žaislą". Taip sakydami, žaidžiate vaiko jausmais. Kitą kartą eidamas atlikti procedūrą, jis vėl elgsis taip pat, tikėdamasis atlygio.

5. Pamokykite vaiką save nuteikti drąsiai: „Aš tai padarysiu", „Viskas bus gerai", „Aš galiu būti ramus ir atsipalaidavęs".

6. Išmokite atitraukti vaiko dėmesį. Pasisodinkite vaiką sau ant kelių, apkabinkite. Papasakokite įdomią istoriją (įtraukdami į pasakojimą ir slaugytoją ar laborantę).

Nukreipkite vaiko dėmesį į ką nors kambaryje. Vaikas vienu metu negali galvoti ir apie savo baimę, ir apie ką nors kita.

7. Pasikalbėkite su vaiku po procedūros. Nepamirškite vaiko pagirti už tai, kad pavyko. Paklauskite, kaip jam sekėsi, kokie jo išgyvenimai ir pastebėjimai. Akcentuokite, kad procedūra gal ir buvo skausminga, bet skausmas greitai praėjo.

Vida Press

Bendrosios rekomendacijos visiems, jei ruošiatės atlikti kraujo tyrimus

Prieš atliekant kraujo tyrimus rekomenduojama nieko nevalgyti 8-12 val. (atliekant bendrą kraujo tyrimą -3 val.). Negerkite sulčių, arbatos, kavos, ypač su cukrumi, nevalgykite. Gerkite tik vandenį.

Venkite fizinio krūvio (nesportuokite).

48 val. atsisakykite riebaus ir kepto maisto.

Venkite psichologinio streso. Patariama nusiraminti ir pailsėti 10 -15 min.

Nepatartina imti kraują tyrimams 12 val. po rentgenologinių ir ultragarsinių tyrimų, masažo, refleksoterapijos ar fizioterapijos procedūrų. Įvairios procedūros turi įtakos tyrimų rezultatams.

Jeigu įmanoma, nevartokite medikamentų. Jei vartojami vaistai, būtinai įspėkite apie tai savo gydytoją arba laboratorijos darbuotoją.

Daugelio fermentų ir hormonų kiekis kraujyje įvairiu paros metu gali svyruoti, todėl šiems tyrimams kraują patartina imti tarp 7 - 10 val.

Informaciją parengė Vaikų ligoninės Laboratorinės diagnostikos skyrius

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis