Kada reikia mokėti už vaikų gydymą?

Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) primena, kad vaikai nuo gimimo iki 18 metų yra draudžiami valstybės lėšomis, todėl už suteiktas sveikatos priežiūros paslaugas gydymo įstaigoje mokėti nereikia – už tai sumoka ligonių kasos Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis.


Parsisiųskite programėles telefonams štai čia: „iPhone“, Šias frazes apie vaikus reikia žinoti kaip „Tėve mūsų“
800 gramų sveriančio mažylio kova už gyvenimą

VLK Paslaugų ekspertizės, metodinio vadovavimo ir kontrolės skyriaus vyriausiosios specialistės Oksanos Burokienės teigimu, tėveliams svarbu žinoti, kad už gydytojo specialisto konsultacijas mokėti nereikia, jei kreipiamasi su siuntimu.

„Turint siuntimą galima pasirinkti gydymo įstaigą, sudariusią sutartį su teritorine ligonių kasa (TLK) dėl šių paslaugų apmokėjimo, ir joje dirbantį specialistą. Jo konsultacija gali būti suteikta nebūtinai toje įstaigoje, kurioje vaikas yra prirašytas. Todėl tėveliams verta pasidomėti, kurioje gydymo įstaigoje yra trumpesnė eilė pas reikalingą specialistą. Informacijos apie laukimo eiles galima rasti ligonių kasų interneto svetainėse“, – pataria O. Burokienė.

Jos teigimu, be siuntimo nemokamai gali būti teikiamos gydytojų specialistų konsultacijos, jei vaikui reikia būtinosios pagalbos, dermatovenerologo konsultacijos.

„Siuntimo nereikia ir pakartotinai kreipiantis į tą patį specialistą dėl tos pačios priežasties, taip pat jei vaikas serga tam tikra lėtine liga ir jam reikalinga ilgalaikė stebėsena. Gydantis gydytojas turi informuoti, kokiomis ligomis sergantiems vaikams ir kokiu periodiškumu reikia lankytis pas specialistą pagal nustatytą tvarką. Kitais atvejais, kai į gydytoją specialistą kreipiamasi neturint siuntimo, už suteiktas paslaugas reikės susimokėti“, – sako O. Burokienė.

Jei prireikia psichiatro pagalbos, galima pasirinkti ir priregistruoti vaiką psichikos sveikatos įstaigoje, kur su juo bus lankomasi. Už psichikos sveikatos priežiūrą ir gydymą mokėti nereikės, jei tėvai (globėjai) su vaiku kreipsis į įstaigą, kuri yra sudariusi sutartį su TLK. Šių įstaigų sąrašą privalo pateikti poliklinika, kurioje vaikas prirašytas.

Profilaktinis sveikatos patikrinimas

Svarbu žinoti ir tai, kad ruošiant vaiką darželiui ar mokyklai, reikia pasirūpinti profilaktiniu vaiko sveikatos patikrinimu ir sveikatos pažymėjimu. Geriausia iš anksto užsiregistruoti pas šeimos gydytoją ir odontologą, kurie patikrins vaiko sveikatos ir dantų būklę, o jei reikės – skirs ir gydymą). Visi reikalingi tyrimai ir konsultacijos turi būti atlikti nemokamai, o už gydytojo išduotą pažymėjimą mokėti taip pat nereikia. Šio sveikatos tikrinimo metu įvertinamas vaiko ūgis, svoris, kraujo spaudimas, rega, klausa, kraujotaka, kvėpavimas, stuburo ir kitų organų bei jų sistemų būklė. Jei randama pakitimų, vaikas siunčiamas pas specialistą konsultacijai arba skiriami reikalingi tyrimai. Tuo tarpu odontologas įvertina vaiko dantų ir žandikaulių būklę, prireikus - skiria gydymą. Pas šeimos gydytoją rekomenduojama atvykti jau pasitikrinus dantų būklę.

VLK atkreipia dėmesį į tai, kad vaiko sveikatos pažymėjimas nėra formalus dokumentas. Jame gydytojas įrašo išvadas ir rekomendacijas dėl vaiko galimybių dalyvauti ugdymo veikloje (įskaitant kūno kultūros pamokas). Nustačius lėtinę ligą ar alergiją, įrašoma, kokių pirmosios pagalbos priemonių reikėtų imtis, jei jam prireiktų skubios pagalbos darželyje ar mokykloje.

Tėvams ir globėjams reikia žinoti, kad vaikams iki 16 metų sveikatos priežiūros paslaugos teikiamos tik su jų atstovų (tėvų, globėjų ar kt.) sutikimu.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis