Kaip maitinti vaikus, kad jų dantys būtų sveiki

Ar vaiko dantys vaikystėje ir vėliau bus sveiki, labai daug priklauso nuo tėvų. Itin svarbu pasirūpinti tinkama vaiko mityba. Tėvai turėtų atkreipti dėmesį į tai, ką ir kaip dažnai vaikas valgo.


Parsisiųskite programėles telefonams štai čia: „iPhone“, „Android“. Draugaukime ir Facebooke!

Straipsnio konsultantė - burnos higienistė Gitana Rederienė.

Stenkitės, kad vaikas tarp pagrindinių maitinimų kuo mažiau užkandžiautų daug cukraus turinčių produktų, pvz., saldainių, džiovintų vaisių ar sausainių.

Taip pat venkite duoti gerti sulčių tarp maitinimų, geriau jas pakeiskite paprastu vandeniu. Taip vaikas įgaus sveiką įprotį visam gyvenimui troškulį malšinti vandeniu.

Kai vaikas suvalgo/ išgeria daug cukraus turinčio maisto ar gėrimo, jo turinys susimaišo su burnoje esančiomis bakterijomis ir padidina rūgštingumo lygį burnoje. Rūgštys veikia danties emalį jį ardydamos. Jei vaikas nuolat geria saldžius gėrimus (netgi natūralias sultis) ar užkandžiauja daug cukraus bei angliavandenių turinčio maisto, jo dantų emalis nuolat būna rūgščioje aplinkoje. Tokia situacija neišvengiamai baigiasi dantų ėduonimi.

Mažiems vaikams geriausi gėrimai tarp maitinimų yra vanduo ir pienas, Niekada neduokite gazuotų, rūgščių ar saldžių gėrimų savo vaikui tarp pagrindinių maitinimų. Šiuos gėrimus galite duoti pagrindinių maitinimų metu. Taip pat rekomenduojama gazuotus, rūgščius ar saldžius gėrimus duoti vaikams gerti per šiaudelį, taip jie turės mažiau sąlyčio su danties emaliu.

Kad išsaugotų sveikus dantis, vaikui labai naudinga valgyti daug šviežių vaisių ir daržovių, taip pat nepamiršti kalcio ir vitamino D.

Vitaminas D yra labai svarbus pasisavinant kalcį iš maisto produktų, o kalcis yra reikalingas, kad būtų stiprūs vaiko kaulai ir dantys. Pieno produktai, ypač sūris, puikiai aprūpina vaiko organizmo kalciu. Vitamino D yra piene, žuvų taukuose, kiaušiniuose. Jei vaikas su šiais produktais, jūsų manymu, negauna pakankamo vitamino D kiekio, reikėtų pasikonsultuoti su gydytoju dėl vitamino D skyrimo.

Jei jūsų vaikas neišgeria pakankamai pieno, kalcio atsargas puikiai papildo jogurtas ar sūris.

Jei norite apsaugoti savo vaiko dantis, saugiausi užkandžiai yra šie:

Sūrio gabalėliai;

Paprastas jogurtas;

Spragėsiai be priedų;

Duoniukai;

Ryžių trapučiai;

Švieži vaisiai ar daržovės;

Virtos daržovės (kukurūzai, morkos, žiediniai kopūstai, brokoliai ir t.t.);

Tepamas sūris su duonos lazdelėmis.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis