Kaip namuose pasigaminti veiksmingų priemonių nuo peršalimo: pataria specialistė

Atėjus rudeniui ir prasidėjus peršalimo ligų sezonui, ne viena mama ieško būdų apsaugoti savo vaiką. Metai iš metų bandomos priemonės vis nepateisina lūkesčių. „Dvi dienos darželyje,dvi savaitės namie..." - skundžiasi mamos. Ką daryti,kai viskas išbandyta,o vaiką ir toliau atakuoja ligos nenaudėlės?


Parsisiųskite programėles telefonams štai čia: „iPhone“, Austėja Landsbergienė: ar tėvai turi padėti tėvams ruošti namų darbus?
Kurie Zodiako ženklai yra šauniausi seneliai ir močiutės?

Kas yra „tikras" eterinis aliejus ir kodėl kokybė tokia svarbi?

Yra skiriamos dvi eterinių aliejų rūšys: techniniai ir terapiniai. Techniniai aliejai yra išgaunami nesilaikant elementariausių kokybės reikalavimų: gamtos biodinamikos (pvz.augalai aliejų gavybai turi būti renkami tik tam tikru paros metu), distiliacijos principų (kuo lėtesnis ir šaltesnis gavybos būdas,tuo aukštesnės kokybės eterinis aliejus) ir tt. Tokie aliejai taip pat skaniai kvepia, tačiau terapinio, gydomojo efekto aliejus neturi. Techniniai aliejai yra skirti skalbiniams pakvėpinti, grindims išvalyti, tačiau visa tai - tik dėl kvapo.

Gerus eterinius aliejus atskirsite ir pagal kainą: jei atėjote į parduotuvę ir matote šimto rūšių aliejus, kurie kiekvienas kainuoja po 7,99 Lt - galite apsisukti ir išeiti.Aromaterapeutė ir Sąmoningų mamų bendruomenės įkūrėja GIEDRĖ VELIČKIENĖ

Kitas reikalas yra terapiniai gydomieji aliejai. Išgaunami šaltos ir lėtos distiliacijos būdu, gaminami pagal visus kokybės reikalavimus, aliejai yra lyg augalo siela, uždaryta mažame, dažniausiai 5 ml buteliuke. Jie turi visas gydomąsias savybes, kurias gali „pasiūlyti" vienas ar kitas augalas, jų kvapas gyvas ir „platus", jie gali atstoti higienos,kosmetikos priemones, vaistus, maisto papildus,namų valymo chemiją ir t.t. Tokie aliejai yra tinkami naudoti nuo pat pirmų gyvenimo dienų, ir gydymui, ir prevencijai.

Kaip atskirti gerą eterinį aliejų?

Kokybiški eteriniai aliejai būna supilstyti į tamsaus stiklo buteliukus,dažniausiai po 5 - 15 ml, etiketėje būtinai nurodyti pavadinimai dviem kalbom, lietuviškai (angliškai) ir lotynų kalba (pvz., Tikroji levanda - Levandula Angustifolia). Etiketėje taip pat nurodytas augalo chemotipas, porūšis (pvz. Eukaliptas citrinakvapis, eukaliptas slėninis, eukaliptas rutulinis ir tt.)

Porūšis labai svarbus, nes skirtingose sąlygose išauginti, to paties pavadinimo, bet kito porūšio augalai gali turėti kitokias gydomąsias savybes. Etiketėje dažniausiai žymima ir aliejaus išgavimo vieta, data, kartais ir galiojimo data (kai kurie aliejai neturi galiojimo datos, nes yra amžini).

Gerus eterinius aliejus atskirsite ir pagal kainą: jei atėjote į parduotuvę ir matote šimto rūšių aliejus, kurie kiekvienas kainuoja po 7,99 Lt, galite apsisukti ir išeiti. Kodėl? Kiekvieno eterinio aliejaus gavybos kaštai yra labai skirtingi. Tarkim išgauti litrą apelsinų žievelės eterinio aliejaus yra palyginti nebrangu: žievelės, šaltas presas, viens, du, ir turim puikiausią aliejuką. Tuo tarpu vienam litrui rožių eterinio aliejaus išgauti reikia net keturių tonų rožių žiedlapių! Distiliacija taip pat labai subtili: tik šaltas garas, lėtas procesas, nes rožė labai gležnas ir švelnus augalas. Pažeisi nors vieną principą, ir kokybė bus nepataisomai sugadinta.

Taigi, kiekvienas eterinis aliejus turi savitą kainą, tiesiog negali būti taip, kad visi kainuos vienodai. Kasdieninio naudojimo eteriniai aliejai nėra brangūs. Kaina svyruoja nuo 12 iki 40 Lt už buteliuką.

Shutterstock nuotr.

Eterinių aliejų poveikis

Užtenka žinoti,jog visi eteriniai aliejai turi antibakterinį poveikį, kai kurie jų - antivirusinį, ir keletas gali įveikti net grybelius. Eteriniai aliejai 25 proc. paspartina deguonies patekimą į organizmo ląsteles, todėl pagerėja medžiagų apykaita, organizmo regeneracijos procesai. Tai padeda žmogui nesusirgti, o susirgus - greičiau pasveikti.

Svarbiausia, ką reikia žinoti apie eterinių aliejų naudojimą – negalima tepti gryno eterinio aliejaus tiesiai ant odos. Visus juos būtina skiesti! Yra kelios išimtys, bet tai jau - klinikinė aromaterapija. Kasdien naudojamus eterinius aliejus visada skiedžiame augaliniu aliejumi, druska, pienu, spiritu.

Stipriausi bakterijų ir virusų priešai - arbatmedžio, eukalipto ir citrinžolės eteriniai aliejai.

Arbatmedžio eterinis aliejus yra bene plačiausiai naudojamas eterinis aliejus pasaulyje. Jis švelnus, nedirgina odos, tačiau jo poveikis toks stiprus, kad gali išgąsdinti net tokius nenaudėlius kaip herpes virusas, stafilokoko, streptokoko bakterijos. Arbatmedis yra puikus imunostimuliatorius, tinkamas tiek peršalimo ligų prevencijai, tiek gydymui.

Eukalipto eterinis aliejus - vienas iš stipriausių antivirusinių aliejų. Labai tinka žmonėms, kurie dažnai serga viršutinių kvėpavimo takų ligomis, taip pat tiems, kurie skundžiasi silpna imunine sistema.

Citrinžolė – gaivaus gamtos, žalumos kvapo eterinis aliejus, atbaido bacilas, nuostabiai valo ir gaivina namų orą, nepalikdamas šansų išgyventi oru plintantiems ligų sukėlėjams.

Giedrė Veličkienė dalijasi pačios išbandytais, kasmet naudojamais, veiksmingais, bet labai švelniais aromaterapiniais receptais:

Antibakterinis oro gaiviklis

Pigus, kvapnus,veiksmingas purškaliukas gali būti naudojamas kaip prevencinė priemonė ligų sezono metu. Jeigu "parsinešėte" kokį virusą namo, matote, kad jis kabinasi prie šeimos narių, nedelsiant išvėdinkite namus ir išpurkškite kambarius juo - ligų kaip nebūta!

Reikia:

Valgomasis šaukštas spirito ar degtinės (taip, taip, tos pačios paprasčiausios);

20 lašų arbatmedžio eterinio aliejaus;

20 lašų eukalipto (rutulinio arba spindulinio) eterinio aliejaus;

10 lašų citrinžolės eterinio aliejaus;

100 ml vandens (iš čiaupo).

Eterinius aliejus lašiname į alkoholį (jis čia kaip tirpiklis) ir sumaišome su vandeniu. Preparatą geriausia pilti į tamsaus stiklo buteliuką, taip bus išsaugomos aliejų savybės, tačiau jei sunaudosite priemonę per porą mėnesių (tikrai sunaudosite!) - galite daryti į paprasčiausią plastikinį gėlių purkštuvą.

Aliejukas nuo slogos

Drėkina nosies gleivinę, stabdo bakterijų ir virusų dauginimąsi, „atkemša" nosį. Tinka visiems šeimos nariams,kūdikiams nuo trijų mėnesių.

Reikia:

50 ml augalinio aliejaus (pvz., migdolų, sezamų, alyvuogių, avokado, argano ir pan.) Žinoma, aliejus turi būti kokybiškas, šalto spaudimo, nerafinuotas, ekologiškas.

10 lašų arbatmedžio eterinio aliejaus.

Sumaišome aliejukus. Išplauname ar išpučiame nosytes, merkiame į mišinį vatos pagaliuką ir tepame nosies gleivinę (nosytės viduje). Sloga praeina per tris dienas! Tai labai švelnu, pigu ir nepaprastai veiksminga.

Greitas imuniteto aktyvavimo būdas:

Prieš miegelį įtrinkite mažylio padukus grynu arbatmedžio eteriniu aliejumi. Vienas lašelis vienai pėdutei. Viskas. Jūsų vaikas apsaugotas, imunitetas sutelkia visas pajėgas, sveikimas vyksta greičiau.

Tą patį galima daryti ir tėveliams. Veikia taip pat gerai.

Vonia ligoniukui, kuris sloguoja ir kosėja:

Atminkite, kad jei vaikas nekarščiuoja, jį galite maudyti. Drėgni vandens garai padeda atverti užsikimšusią nosį, palengvina atsikosėjimą.Jei į vandenuką, kuriame maudosi vaikas, įlašinsite eterinio aliejaus, poveikis bus dar stipresnis!

Kaip paruošti aromaterapinę vonią:

Eterinis aliejus vandenyje netirpsta, tad niekada nelašinkite gryno eterinio aliejaus tiesiai į vandenį. Neištirpęs aliejus gali sudirginti vaiko odą. Yra trys pagrindiniai skiedimo būdai:

1. Jei vaiko odelė normali, imkite šaukštą valgomosios druskos, lašinkite ant jos 5 lašus arbatmedžio eterinio aliejaus ir berkite druską į vonią.

2. Jei vaiko odelė sausa, jautri, imkite pusę stiklinės pieno (paprasto, pirktinio karvės pieno), lašinkite į pieną 5 lašus arbatmedžio eterinio aliejaus ir pilkite mišinį į vonią.

3. Jei vaiko odelė pleiskanojanti, atopinė, imkite šaukštą augalinio aliejaus (pvz., migdolų), lašinkite į jį 5 lašus arbatmedžio eterinio aliejaus ir pilkite į vonią.

Maudykitės kvapnioje vonioje 10-15 min, kad eteriniai aliejai pasiektų ne tik kvėpavimo takus, bet visas organizmo sistemas (eterinis aliejus į kraujotaką patenka vidutiniškai per 7 min.).

Tam, kad galutinai išgąsdinti nenaudėles ligas, sutelkite visas pajėgas.

- Valykite namus (grindis ir paviršius) naudodami eterinius aliejus. Į vandenį, kuriuo valysite grindis, įlašinkite 10 lašų norimo eterinio aliejaus. Sunaikinsite patogeninę mikroflorą ir pakvėpinsite namus.

- Garinkite eterinius aliejus namuose. Idealiausiai tam reikalui tinka ultragarsinis eterinių aliejų difuzorius, kuris „neardo" aliejų molekulių ir išsaugo terapines savybes, tačiau kasdieniniam naudojimui tiks ir įprastinė aromaterapinė žvakidė.

5 kvadratiniams metrams kambario naudojame 2 lašus eterinio aliejaus. Gariname keletą kartų per dieną po valandą. Eterinio aliejaus molekulės patekusios į namų orą, išnaikins įkvėpiamuosius ligų sukėlėjus, apsaugos nuo ligų ir pakvėpins namus. Įdomus dalykas tas, kad pagarinus eterinius aliejus kambaryje bent pusantros valandos, efektas išlieka net 72 val. Kartais net nesusimąstydami gariname eterinius aliejus namuose, tam, kad kvepėtų, o tuo pačiu užsiimame ligų prevencija.

- Lašinkite eterinius aliejus į skystą muilą. Nusipirkite 200 ml bekvapio skysto muilo ir įlašinkite 20 lašų pasirinkto eterinio aliejaus. Turėsite patį puikiausią antibakterinį muilą, kuris dar ir nuostabiai kvepės. Giedrė šnabžda paslaptį: šiam tikslui labai tinka citrinžolės eterinis aliejus, kurio kvapas nepalieka abejingų.

- Jei mažylio nosytė užsikimšusi, sunku kvėpuoti, miegoti - užlašinkite lašelį arbatmedžio ar eukalipto eterinio aliejaus tiesiai ant mažylio pagalvėlės ar pataliuko (nebijokite, dėmių nelieka). Naktis bus lengvesnė, o ryte jau džiaugsitės pagerėjusia savijauta.

Giedrė ir "Sąmoningos mamos" linki visiems gražaus rudens ir stiprios sveikatos!

Dėmesio!
Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir spalio mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 3 mėnesių žurnalo "TAVO VAIKAS" prenumeratą.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis